Menü

Az internet pozitív oldala a tanulás szempontjából

Az internetről sok mindent gondolhatunk: függőséget okoz, tele van haszontalan programokkal és még az adataink is veszélyben lehetnek. De arra is érdemes kitérnünk, hogy ha megfelelően használjuk az internet végtelen adathalmazát, számtalan dolgot képesek lehetünk autodidakta módon megtanulni.

Megtanulhatunk egy új nyelvet! Rengeteg nyelvtanulást segítő applikációt találhatunk, ilyen például a Duolingo. Őszintén, valljuk be, hogy az ilyen applikációk csak alaptudást biztosítanak a számunkra. Pedig nyelvtanulásnál nagyon fontos, hogy komplex módon tanuljunk. Kezdetben hallgassunk sok zenét az adott nyelven, esetleg szótározzuk is ki azokat. Ez a módszer segít a kifejezések és szavak rögzítésében. Jegyzeteljünk párhuzamosan egy füzetbe vagy a gépünkön egy dokumentuma. Gyerekek akár rajzolhatnak is a szavak mellé vagy memóriakártyát készíthetnek. Ha már van nyelvismeretünk, nézzünk az adott nyelven sorozatot (lehetőleg azonos nyelvű felirattal) ami segít a kiejtésben és a szókincs növelésében, és még szórakoztató is!

A MOOC (Massive open online course) rendszerek képesek arra, hogy egy egész képzést is elvégezhessünk, vagy csak kiegészítsük iskolai tanulmányainkat. Rendkívül hasznos, hiszen jegyzet mellett zenét, videót, power pointot és más interaktív elemet is képes tárolni. Ezek az elemek felhívják a figyelmünket, lekötnek és kedvet csinálnak a tanuláshoz. A tananyag hetekre van lebontva és rendszerezve, hogy tudjuk mikor melyik anyag következik. Ilyen MOOC például a Coursera, ahol ingyenes képzéseket és tananyagokat találhatunk.

Unatkozol? Találj magadnak egy új hobbit! Bármilyen hobbit! Kezdésnek mindenről találhatunk elegendő információt, hogy mire van szükségünk. A közösségi oldalakon találhatunk a témának megfelelő csoportokat és segítőkész tagokat is. Nyugodtan elkezdhetünk horgolni, festeni vagy akár sporthorgászattal foglalkozni, hiszen a YouTube-on is találhatunk how-to videókat, amik megadják a kezdő löketet. A Pinteresthez hasonló oldalakon pedig inspirációt és ihletet gyűjthetünk a különböző céljaink megvalósításához.

Úgy érzed, hogy nincs elég motivációd? Gondolj azokra a ma már híres művészekre és tudósokra, akik a tudást autodidakta módon sajátították el. Ilyen volt például Csontváry Koszta Tivadar, Vincent van Gogh, Michael Faraday vagy George Boole. Az ő idejükben sokkal nehezebb volt összegyűjteni azt az adathalmazt, ami nekik szükséges volt, hiszen nem volt fejlett internetes rendszerük. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen ezt az eszközt éppen olvasásra használjuk.

Nagypál Anna

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…