Menü

Az internet pozitív oldala a tanulás szempontjából

Az internetről sok mindent gondolhatunk: függőséget okoz, tele van haszontalan programokkal és még az adataink is veszélyben lehetnek. De arra is érdemes kitérnünk, hogy ha megfelelően használjuk az internet végtelen adathalmazát, számtalan dolgot képesek lehetünk autodidakta módon megtanulni.

Megtanulhatunk egy új nyelvet! Rengeteg nyelvtanulást segítő applikációt találhatunk, ilyen például a Duolingo. Őszintén, valljuk be, hogy az ilyen applikációk csak alaptudást biztosítanak a számunkra. Pedig nyelvtanulásnál nagyon fontos, hogy komplex módon tanuljunk. Kezdetben hallgassunk sok zenét az adott nyelven, esetleg szótározzuk is ki azokat. Ez a módszer segít a kifejezések és szavak rögzítésében. Jegyzeteljünk párhuzamosan egy füzetbe vagy a gépünkön egy dokumentuma. Gyerekek akár rajzolhatnak is a szavak mellé vagy memóriakártyát készíthetnek. Ha már van nyelvismeretünk, nézzünk az adott nyelven sorozatot (lehetőleg azonos nyelvű felirattal) ami segít a kiejtésben és a szókincs növelésében, és még szórakoztató is!

A MOOC (Massive open online course) rendszerek képesek arra, hogy egy egész képzést is elvégezhessünk, vagy csak kiegészítsük iskolai tanulmányainkat. Rendkívül hasznos, hiszen jegyzet mellett zenét, videót, power pointot és más interaktív elemet is képes tárolni. Ezek az elemek felhívják a figyelmünket, lekötnek és kedvet csinálnak a tanuláshoz. A tananyag hetekre van lebontva és rendszerezve, hogy tudjuk mikor melyik anyag következik. Ilyen MOOC például a Coursera, ahol ingyenes képzéseket és tananyagokat találhatunk.

Unatkozol? Találj magadnak egy új hobbit! Bármilyen hobbit! Kezdésnek mindenről találhatunk elegendő információt, hogy mire van szükségünk. A közösségi oldalakon találhatunk a témának megfelelő csoportokat és segítőkész tagokat is. Nyugodtan elkezdhetünk horgolni, festeni vagy akár sporthorgászattal foglalkozni, hiszen a YouTube-on is találhatunk how-to videókat, amik megadják a kezdő löketet. A Pinteresthez hasonló oldalakon pedig inspirációt és ihletet gyűjthetünk a különböző céljaink megvalósításához.

Úgy érzed, hogy nincs elég motivációd? Gondolj azokra a ma már híres művészekre és tudósokra, akik a tudást autodidakta módon sajátították el. Ilyen volt például Csontváry Koszta Tivadar, Vincent van Gogh, Michael Faraday vagy George Boole. Az ő idejükben sokkal nehezebb volt összegyűjteni azt az adathalmazt, ami nekik szükséges volt, hiszen nem volt fejlett internetes rendszerük. Nekünk sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen ezt az eszközt éppen olvasásra használjuk.

Nagypál Anna

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Mitől ilyen népszerű a TikTok?

Bizonyára már sokan hallottak az új népszerű közösségi média applikációról, a TikTokról, amit már több mint egy milliárd ember töltött le. A kínai alkalmazás már 2016 óta létezik, de számunkra csak most vált igazán ismertté, de ennek ellenére is szárnyal. Mi lehet a siker titka?

Egyszerű őszi díszek

Indulj egy sétára, keress szép leveleket és terméseket és készíts belőlük csodaszép díszeket, pillanatok alatt!

Szelfizés – jó vagy sem?

Mióta létezik a szelfi mint fogalom? Mik az előnyei, illetve hátrányai a szelfizésnek? Vannak-e veszélyei?