Menü

Candida diéta. Kinek van rá szüksége és mit takar?

A Candida fertőzés sok embert érint, ám sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan milyen tüneteket okozhat ez a gombatörzs elszaporodása. Vajon mit tesz a szervezetünkkel ez a fertőzés, és hogyan orvosolja egy Candida diéta.

A szervezetünk egészséges működéséhez elengedhetetlen munkát végeznek bizonyos gombafajok a testünkben. Azonban ha az egyensúly felborul, és bizonyos gombák szaporodásnak indulnak, az betegségek kialakulásához vezet. A Candida-csoportba tartozó gombák elsősorban a nőknél okozhatnak számos kellemetlenséget, megfelelő étrenddel azonban a probléma orvosolható.

A Candida gomba elszaporodását okozhatja a túlzott antibiotikum-használat, az egyoldalú diéták, koplalás, stressz.

Ha elszaporodik ez a gomba és betegséget okoz, annak a következő tünetek lehetnek a jelei:

emésztési panaszok, puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés, ami erős gyomorfájdalommal társul. Szintén gyakran kísérik a húgyutak és a nemi szervek panaszai. A kandidiázis gyakori probléma, a nők 75 százaléka sajnos találkozik vele.

A Candida fertőzés diagnosztizálásához leggyakrabban vérmintát vesznek, illetve kenetet a fertőzés helyéről. Az önellenőrzésre szolgáló a teszt otthon is elvégezhető.A betegeknek speciális étrend segít, melyet szigorúan be kell tartani, ha javulást szeretnénk elérni. A candida-diéta alapja, hogy ez a bizonyos gomba szénhidráttal és élesztővel táplálkozik, ezért ezeket minél inkább csökkenteni kell az étrendünkben. Olyan szénhidrátszegény, de tápanyagokban és növényi rostokban dús étrendet jelent, amelyben fogyaszthatóak húsfélék, bizonyos tejtermékek, zöldségek, mértékkel alacsony cukortartalmú gyümölcsök. Az étrendet követőknek szigorúan kerülniük kell az olyan gabonatermékeket, amelyek élesztővel készültek, ilyenek a kenyér, péksütemények és a legtöbb kelt tészta). Tilos a cukor, le kell mondani az édességekről.

Ki kell iktatnunk az étrendünkből a joghurtitalokat, salátaönteteket, a ketchupot és mustárt is, illetve kerülni kell a magas cukortartalmú gyümölcsöket, mint a szőlő és a banán. Az alkohol sem megengedett és a koffeinbevitel sem lehet az egekben.

A savanyú káposzta, a sajt és a tej fogyasztása szintén nem javasolt Candida-diétában.

Az étrend fehérjedús legyen, a tojás is megengedett és szinte minden zöldség, de a magas keményítőtartalommal bíró sütőtökkel, burgonyával és sárgarépával vigyázni kell.

Azért, hogy mielőbb rendbe jöjjünk, strandolás, tusolás után alaposan törölközzünk meg, hamar váltsuk le a vizes fürdőruhát. Hordjunk természetes anyagból készült fehérneműket. Szükség van a rendszeres sportolásra is. Az étrend mellett ezeket is szem előtt tartva megszabadulhatunk a kellemetlenséget okozó, elszaporodott gombától.

Martinka Dia

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.