Menü

Mit nyújt még egy edzés a sporton kívül?

Mert a mozgás örömét és a fittségünket, ez oké, de valójában csak ennyit adna, ennyit jelentene rendszeres sportolásunk?

Ha egy kisgyereket megkérdeznék, valószínű még ő is felsorolna egy csomó okot arra, miért jó mozogni, miért jó rendszeresen (és itt a kulcsszó a rendszeres, a mindennapi, kétnapi vagy heti 3-4 alkalommal) sportolni, mi mindent adhat ez a mozgással eltöltött idő nekünk, mi a jó ebben, azon kívül, hogy elégedetten elfáradunk.

Azt jól tudjuk, hogy formában tart, meg segít lefogyni, segít elkerülni a betegségeket, jót tesz nekünk mentálisan és elégedettséggel tölt el, de vajon konkretizálva mi mindent és hogyan ad nekünk a sport?

Először is, nagyon jót tesz a szívnek. Már egy kevéske séta, bicaj is javítja, erősíti a szívet, jót tesz a koleszterinnek. A testmozgás csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, ami eltömíti az artériákat. Csökkenti a vérnyomást, javítja a szívizom működését.

Komolyan hangzik és az is! A legfőbb „mozgatórugónkat” tudjuk karbantartani a mozgással. Már ez az egy ok önmagában is elég ahhoz, hogy felálljunk a karosszékből.

Megelőzi a csontritkulást. A futás, séta vagy súlyemelés csökkentik a csontritkulás kialakulásának kockázatát. Megfelelő vitaminbevitel mellett egészségesen tartja a csontozatot.

Csökkenti a magas vérnyomást. Ismerősöm 50 kilót fogyott és elhagyhatta a vérnyomáscsökkentő gyógyszereit. Alig lehet ma ráismerni. A sport bizonyítottan jót tesz a vérnyomásnak. Természetesen magas vérnyomással küzdőknek szigorúan orvossal egyeztetve ajánlott végezni a testedzéseket.

Kiváló feszültséglevezető. Viszlát napi stressz. Egy jó edzés felüdülést jelent, és fokozza az önbizalmat, jókedvre derít, elégedettséggel tölt el, például az endorfin-kiválasztás növekedése miatt. Nem hiába mondjuk, hogy a sport boldogsághormonokat termel.

Csökkenti az allergia, asztma tüneteit. Magam is tapasztaltam az évek alatt. A pollenallergiám sokkal kevésbé kínoz, amikor többet futok a természetben.

Hozzájárul az egészséges terhességhez. Írom ezt a harmadik terhességem 35. hetében. Minden terhességem végig sportolhattam, s végig is sportoltam. Szerencsére szabadott, nem tiltotta az orvosom. Természetesen nem szabad az ő áldása nélkül belevágni, de ha zöld utat kapunk, akkor mindenképp végezzük rendszeresen a mozgást a babavárás alatt, hiszen elképesztően sok értékes és kedvező hatása van mind a babára, mind az anyukára.

Segít az alvási problémák megoldásában. Mert a sport mellett azok egyáltalán nem lesznek. A testedzés felszabadítja az endorfint. Természetesen nem az esti, vagy éjszakai edzés után, mert a túl késői sport épp azt eredményezheti, nem tudunk majd elaludni, mivel megnövekszik a test energiaszintje.

Javítja az egész test oxigén-és tápanyagellátását, javul ugyanis a szervezet oxigénfelhasználása.

Erősíti az izmokat és ízületeket, hiszen fokozzák az anyagcserét. Javítja az ízületek állapotát.

Körülbelül az érveim felsorolásának negyedénél járok, s érzem, még hosszan lehetne folytatni fontosabbnál fontosabb logikus érvekkel, de azt hiszem így is látható, hogy nemcsak az az egy óra kellemes fáradtság a jutalmunk a rendszeres sportolással, hanem egy sor kedvező hatás a szervezetünkre, hosszútávon. Hát nem megéri belevágni?

Martinka Dia

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.