Menü

Várandósság túlsúllyal

Az áldott állapot nem a fogyókúra a divatdiéták és koplalások ideje, ezt jól tudjuk, de nagy túlsúllyal küzdő kismamáknak épp a baba egészsége miatt kell fokozott odafigyeléssel viselni a várandósság alatti életmódot.

A terhesség alatt a többletsúly köztudottan veszélyezteti az anya és a baba egészségét. Nem csak a teherbeesés előtti többletsúly probléma (akár már a teherbeeséshez is), hanem normál súlyról indult terhesség alatti hirtelen súlygyarapodás is komoly kockázatot jelent.

Milyen problémákat okozhat a túlsúly?

Eleve ott kezdődik, hogy nehezebb teherbe esni, ez bizony lehet oka annak, ha a gyermekáldás várat magára. Ha várandósság alatt szedünk fel a kelleténél több pluszkilót, akkor a kismamára nézve nő a magasvérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a trombózisveszély kockázata.

A babára nézve nő a spontán vetélés, a koraszülés, a császármetszés lehetősége.

A magas túlsúly fejlődési rendellenességeket is okozhat, fiatalkori cukorbetegséget, gyermekkori elhízást, keringési betegségeket.

De mit tehet az a kismama, aki már várandós, mégis túlsúllyal rendelkezik?

Babavárás alatt a hízás mértékét normál esetben, átlagos kiindulási súlyról körülbelül 12-18 kg közötti értékben határozhatjuk meg. Túlsúllyal rendelkező kismamáknál ennél kevesebbet ajánlott hízni, mintegy 7-10 kg súlygyarapodás a megengedett, de nagy mértékű elhízás esetén ez a szám inkább az alsó határon maradjon, ami 6-7 kilót jelent.

A terhesség első trimeszterében 150 kalóriával van többre szükségünk, míg a második trimeszter 300kalória pluszbevitelt tart indokolnak naponta, az utolsó trimeszterben pedig a 200 kcal energiamennyiséget nem ajánlatos túllépni. Ez egy banán vagy egy pohár tej kalóriatartalma, tehát nem kell extra adagokra gondolni, sem kettő helyett enni.

A legtöbb üres kalória a tápanyag nélküli, felesleges nassolásból származik, ennek elkerülésére kell leginkább törekedni és nem a terhesség miatti kívánósság álcája mögé bújni.

Akkor mit együnk?

Változatosan kell étkezzünk, ami azt jelenti, hogy kevés gyümölcsöt, sok zöldséget, elegendő rostot, lassú felszívódású szénhidrátokat kell fogyasztanunk, például teljes kiőrlésű lisztből, vagy rozslisztből, zablisztből készült kenyeret, korpás pékárut, durumtésztát, szénhidrátcsökkentett termékeket, reform köreteket, mint például kölest, bulgurt, hajdinát. Tejtermékek közül a kevésbé zsíros, cukor nélküli joghurtokat, túrót, tejet, sajtot, húsok közül a zsírszegény szárnyas húsokat, felvágottakat részesítsük előnyben, magvakból pedig maximum egy kis maréknyit fogyasszunk minden nap. Az italfogyasztás tekintetében az ásványvíz a legjobb választás, vagy különböző teák, cukrozatlan limonádék.

Ha megakadtunk az étkezési tanácsok útvesztőjében, keressünk fel dietetikus szakembert, aki segít személyre szabottan összeállítani a megfelelő étrendet. Gondtalan babavárást, jó egészséget kívánok!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.