Menü

Mire jó a magnézium?

Nehezebb időszakokban, amikor fontos a koncentráció, vagy hosszantartó sportolás esetén a magnézium segíti a szervezet működését.

Mi a magnézium?

A magnézium ásványi anyag, amely többek között az izmok megfelelő működésért, az idegek karbantartásáért és a vérnyomás szabályozásáért felelős és az immunrendszert is erősíti.

A magnéziumhiány sok embert érint, stresszes időszakokban érdemes különösen is odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetbe.

De az sem mindegy, hogyan szedjük. Fontos, hogy elkerüljük a túladagolást, ez ritka, de annál komolyabb tünetekkel jár, ezért kúra-jelleggel kell szedni a magnéziumot. Általában B6-vitaminnal kiegészítve érdemes szedni, a legtöbb magnézium pezsgőtabletta már így kombinálva kapható.

Mikor érdemes szedni?

Vizsgaidőszakban

Az egyetemisták számára a vizsgaidőszak az év leginkább terhelt heteit jelenti. Ilyenkor a kevés alvás, a sok koffein és izgalom, stressz nagyon megviseli a szervezetet, ezért mindent meg kell tenni, amivel segíteni tudjuk a megfelelő működésben. A magnézium segít a dekoncentráció leküzdésében és a kiegyensúlyozottság megtartásában.

Sportoláskor

Nehéz fizikai munka vagy hosszabb ideig tartó erőltetett sportolás esetén az izmok védelme érdekében érdemes rendszeresen szedni magnéziumot. Például ilyenkor nyáron sokan biciklivel vágnak neki a Balatonnak vagy más helyre utaznak két keréken, ami a megfelelő fizikai felkészülés mellett a magnéziumra is figyelni kell. A túra alatt érdemes magnéziumos vizet inni vagy reggel bevenni egy tablettát, ez az izomgörcs leküzdésében segíthet.

Menstruáció előtt és alatt

A menstruációs alhasi fájdalmak is izomgörcsök, amelyek ellen ugyanúgy tökéletesen működik a magnézium. Természetesen nem úgy működik, mint a fájdalomcsillapító, de gyógyszer nélkül csökkentheti a görccsel járó kellemetlenségeket.

Vannak veszélyei?

Odafigyelve kell szedni a magnéziumot, mivel a túladagolás veszélye fennállhat. Ennek nagyon kicsi az esélye, de mégis érdemes megelőzni a bajt. A túladagolás tünetei között szerepel a kettős látás, szédülés, ájulás és súlyos álmosság is.

A megfelelő magnézium mennyiség kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is bevihető a szervezetbe, de étrendkiegészítőként is fogyasztható. Tegyünk konkrét lépéseket a stresszmentes és kiegyensúlyozott élet felé!

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.