Menü

Barátcserje, mely tényleg a barátunk

Nem írnék róla, ha nem tartanám az egyik leghasznosabb gyógynövénynek. Egyik legjobb táplálékkiegészítőm nőként, számos jótékony hatása ismert. Ismerjük meg a barátcserjét!

A barátcserje (Vitex Agnus Castus) a Földközi-tenger vidékén őshonos, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. A növényt évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására Európában. Különböző alkotóelemei közül a leglényegesebbek a flavonoidok, iridoid glükozidok és terpenoidok. Nem tartalmaz hormonokat. Jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése.

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként fogyasztanak. Nagyon hatásos menstruációs panaszok esetén, s egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti az ösztrogéndominanciát, valamint növeli a progeszteronszintet, ezzel pedig sokat segít a női hormonális egyensúly visszaállításában és fenntartásában. Nemcsak a menstruációs panaszok rendeződnek a segítségével, de orvosság a termékenységi problémákra is.

A barátcserje vörös színű bogyói elősegítik a petefészek progeszteron termelését, így képes enyhíteni a különféle női panaszokat. A progeszteron termelés helyreállításával pedig a barátcserje képes szabályozni az ovulációt, így a női menstruációs ciklust és a termékenységet is. Ajánlják szoptatáskor a tejelválasztás fokozására is.

A barátcserje kiválóan alkalmas az úgynevezett premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek az enyhítésére, illetve a menopauza gyógyítására. A barátcserje hatásos kezelés olyan esetekben, mint az ingerlékenység, a hőhullámok, a szabálytalan időszakokban jelentkező fejfájás.

Szedése kifejezetten ajánlott a menstruációs zavarokkal és klimaxos tünetekkel küzdőknek, valamint a babát tervező hölgyeknek!

Alkalmazzák még akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén estén is, továbbá sebek kezelésére, szorongásos zavarokra is javallott.

A barátcserje egy hasznos növény, azonban szedéséről, alkalmazásának módjáról és hosszáról mindenképp meg kell kérdezni az orvosunkat, tehát a növény használata körültekintést és orvosi konzultációt igényel, pláne, ha mellette más gyógyszereket is szedünk. Ahhoz tehát, hogy bajt okozzunk vele, vagy, hogy elkerüljük a mellékhatásokat, érdemes kikérni orvosunk véleményét a megfelelő használati módokról, illetve az ajánlott dózisokról. Ez nagyon fontos, ugyanis a barátcserje komolyan befolyásolja a nők hormonszintjét, éppen ezért sohasem szabad szedni olyan esetekben, ha az egyén fogamzásgátló tablettákat használ vagy hormonpótló terápián vesz részt. Ilyen esetben a barátcserje csak az orvos előírásait betartva szedhető. Terhesség és szoptatás alatt, valamint hormonkészítmények (fogamzásgátlók) szedése esetén is természetesen tilos ennek a gyógynövénynek a használata, mert hat a hormonháztartásra.

Körültekintően és szakszerűen alkalmazva azonban nagyon sok nőnek lehet valóban a barátja!

Martinka Dia

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.