Menü

Barátcserje, mely tényleg a barátunk

Nem írnék róla, ha nem tartanám az egyik leghasznosabb gyógynövénynek. Egyik legjobb táplálékkiegészítőm nőként, számos jótékony hatása ismert. Ismerjük meg a barátcserjét!

A barátcserje (Vitex Agnus Castus) a Földközi-tenger vidékén őshonos, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. A növényt évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására Európában. Különböző alkotóelemei közül a leglényegesebbek a flavonoidok, iridoid glükozidok és terpenoidok. Nem tartalmaz hormonokat. Jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése.

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként fogyasztanak. Nagyon hatásos menstruációs panaszok esetén, s egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti az ösztrogéndominanciát, valamint növeli a progeszteronszintet, ezzel pedig sokat segít a női hormonális egyensúly visszaállításában és fenntartásában. Nemcsak a menstruációs panaszok rendeződnek a segítségével, de orvosság a termékenységi problémákra is.

A barátcserje vörös színű bogyói elősegítik a petefészek progeszteron termelését, így képes enyhíteni a különféle női panaszokat. A progeszteron termelés helyreállításával pedig a barátcserje képes szabályozni az ovulációt, így a női menstruációs ciklust és a termékenységet is. Ajánlják szoptatáskor a tejelválasztás fokozására is.

A barátcserje kiválóan alkalmas az úgynevezett premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek az enyhítésére, illetve a menopauza gyógyítására. A barátcserje hatásos kezelés olyan esetekben, mint az ingerlékenység, a hőhullámok, a szabálytalan időszakokban jelentkező fejfájás.

Szedése kifejezetten ajánlott a menstruációs zavarokkal és klimaxos tünetekkel küzdőknek, valamint a babát tervező hölgyeknek!

Alkalmazzák még akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén estén is, továbbá sebek kezelésére, szorongásos zavarokra is javallott.

A barátcserje egy hasznos növény, azonban szedéséről, alkalmazásának módjáról és hosszáról mindenképp meg kell kérdezni az orvosunkat, tehát a növény használata körültekintést és orvosi konzultációt igényel, pláne, ha mellette más gyógyszereket is szedünk. Ahhoz tehát, hogy bajt okozzunk vele, vagy, hogy elkerüljük a mellékhatásokat, érdemes kikérni orvosunk véleményét a megfelelő használati módokról, illetve az ajánlott dózisokról. Ez nagyon fontos, ugyanis a barátcserje komolyan befolyásolja a nők hormonszintjét, éppen ezért sohasem szabad szedni olyan esetekben, ha az egyén fogamzásgátló tablettákat használ vagy hormonpótló terápián vesz részt. Ilyen esetben a barátcserje csak az orvos előírásait betartva szedhető. Terhesség és szoptatás alatt, valamint hormonkészítmények (fogamzásgátlók) szedése esetén is természetesen tilos ennek a gyógynövénynek a használata, mert hat a hormonháztartásra.

Körültekintően és szakszerűen alkalmazva azonban nagyon sok nőnek lehet valóban a barátja!

Martinka Dia

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.

A reflux tünetei és kezelése

A refluxról valószínűleg már mindenki hallott valamilyen formában. Sokszor jön szembe reklámokban, hirdetésekben, gyógyszertárak szórólapjain, de akár az ismerőseink közül is kerülhet ki olyan, aki a reflux tüneteire panaszkodik.