Menü

Terhesség és székrekedés

Akik a címben magukra ismernek, tudják, hogy egyáltalán nem csip-csup dologról van szó és bizony sok mindenre kihat, ha a terhesség alatt székrekedéssel küzdünk. Hasznos tanácsokat hoztunk, melyeket természetesen nem csak a várandósok figyelmébe ajánlunk!

A puffadás, a székrekedés kihat a közérzetünkre, s akár az egész napunkat is elronthatja, főleg, ha elhúzódó, vagy gyakran ismétlődő, rendszeres problémáról van szó.

A terhesség alatt előforduló székrekedés és puffadás egyik legfőbb oka a progeszteron hormon, mely a terhesség megtartásáért felel. A hormon a bélrendszer simaizomzatát lazítja, relaxálja, emiatt gyakoribb lesz a gázképződés, a puffadás, a székrekedés. A terhesség előrehaladása során a panaszok sajnos fokozódnak.

Ami megoldást nyújthat az a táplálkozás és – ha megengedett - némi testmozgás, ez természetesen nem általánosítható, kinek mi fér bele, egy könnyű séta, vagy akár a terhességnek megfelelő torna és társai. Ezek felpörgetik kissé az anyagcserét és segítik kiküszöbölni a székrekedés problémáját.

Nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás, a magzatvíz szempontjából is mindenképp, de a székrekedés sem orvosolható, ha nem viszünk be elég folyadékot.

A terhesség alatt a szénhidrátok fogyasztására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, csökkenteni kell a bevitelüket, megválogatni a „jó” szénhidrátokat, melyek lassan szívódnak fel, nem emelik meg hirtelen a vércukrot és nem okoznak falásrohamokat. A puffasztó ételeket messzire kell kerülni, úgy, mint a káposztát, a babot, s a hagymát is ajánlott kerülni.

Ha többször eszünk kevesebbet, s lassan, jól megrágva nyeljük le az ételt, a gázképződés is csökken, kevesebb levegőt nyelünk.

Sajnos terhesség alatt a vaspótlás erősen megnehezíti a székrekedés elkerülésére tett erőfeszítéseinket, azonban nálam jül bevált módszert jelentenek az aszalt gyümölcsök, különösen az aszalt szilva, a jó minőségű és magas gyümölcs tartalmú szilvalekvár, a rostbevitel. Reggelente egy teáskanál bambuszrostot, vagy útifűmaghéjat langyos, citromos vízben elkeverve éhgyomorra felhajtva bizony egy órán belül megoldja a gondokat, s a napi rostbevitel fedezése is letudva.

A jól működő emésztés érdekében kerülnie kell a kismamáknak (és természetesen ajánlott másoknak is csökkenteni az alábbiak fogyasztását): cukorral édesített ételek, italok (helyette használjanak mézet), a félkész és készételek, levesporok, salátaöntetek, a magas sótartalmú fűszerkeverékek, húspácok, konzervek, mustár, sós kekszek, chipsek, ropi.

Italok szempontjából a legjobb a tiszta víz (1,5-2 liter naponta), a frissen facsart gyümölcslevek, zöldséglevek, gyümölcsteák.

Martinka Dia

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?