Menü

Mit sportolhatnak a cukorbetegek?

A cukorbetegek egyik legfontosabb feladata, hogy a vércukorszintjüket ideális szinten tartsák, azonban tévedés azt gondolni, hogy a sport veszélyt jelent erre az állapotra. Mindössze be kell tartani az alapvető és legfontosabb szabályokat. De milyen mozgásformát választhatnak a cukorbetegek?

A mozgásszegény életmóddal sok krónikus betegség függ össze, így a 2-es típusú cukorbetegség is, mely mozgással, sporttal megelőzhető, kordában tartható. Az bizonyított tény, hogy a fizikai aktivitás nem csak a szénhidrát-anyagcserére kedvező, hanem a vérzsírszintre is jótékony hatású.

A cukorbeteg-ellátás során nagy szükség lenne a sportolással kapcsolatos tanácsadásra, az étrend és a gyógyszeres kezelés mellett.

A rendszeres mozgás nagyon fontos a betegség kezelésében, napi 30 perc séta vagy kerékpározás - a diéta mellett – nagyon hatékony segítség lehet.

Cukorbetegeknél a folyamatos, egyenletes erőkifejtéssel járó mozgásformák javasoltak, például a fent említett séta és kerékpározás mellett a kocogás, úszás, tempós gyaloglás, túrázás, melyek mindegyike segíthet az anyagcsere állapot javításában.

Minden edzéstípusnál, mozgásformánál a legfontosabb szempontnak tartom és jómagam is így sportolok, hogy az adott edzést szívesen végezzük, az ne jelentsen kényszert, örömtelen kötelező rutintevékenységet.

Cukorbeteg barátnőm szívesen kertészkedik és ez is egyféle mozgás, s én magam a házimunkát és takarítást is annak gondolom. Ha kutyus van a háznál, vele is érdemes nagyobb sétákat tenni.

A legfontosabb, hogy a cukorbeteg rendszeresen egyeztessen orvosával a mozgás típusáról, módjáról, tartamáról, intenzitásáról, azonban az mindenképp kijelenthető, hogy a napi 30 perces mozgás már jó hatással van az egészségi állapotra.

Javasolt az aerob típusú edzésforma (oxigén felhasználásával járó) pl. egy intenzív séta, tempós gyaloglás.

A testmozgás csökkenti a vércukorszintet, amivel egy cukorbetegnek nagyon kell vigyáznia, ezért egy esetleges intenzívebb fizikai aktivitás esetén mindenképp javasolt óránként minimum 10 g, - de alacsony vércukorérték esetén - akár 15-20 g gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása.

A betartandó szabályok között említendő, hogy figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) bevitelére és a tudatos mozgástevékenységre.

Mint minden sportolónak a megfelelő bemelegítés és nyújtás elengedhetetlen. Kérdezzük meg az orvost arról is, hogy mikor optimális beilleszteni az edzést a napirendbe, az étkezésekhez és a gyógyszereléshez igazodva.

Martinka Dia

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.