Menü

Egészséges tészta alternatívák

A hagyományos, fehér lisztből készült tészták helyett már több alternatíva is rendelkezésünkre áll, melyek sokkal egészségesebbek is. Ilyen például a feketebab tészta, vagy a rizstészta is.

A szénhidrátokat általában tésztával visszük be futóként - a verseny előtt legalábbis mindig van tésztaparti. De mi lenne, ha a hagyományos búzalisztből készült helyett más őrleményből gyártottat is kipróbálnál? A következő variációk proteinben, rostokban és vasban is gazdagok, így segítenek abban, hogy jobban teljesíts az edzésen és gyorsabban regenerálódj utána.

Barnarizs-tészta

Teljes kiőrlésű barna rizsből készül, gluténmentes, tele van fehérjével és magnéziummal, állaga lágy és ruganyos. Mindössze 5 perc alatt megfő és ugyanúgy használhatod, ízesítheted, mint a hagyományos tésztafajtákat.

Üvegtészta

Ez a kínai tésztafajta mungóbabból kivont keményítőből készül, tojás hozzáadása nélkül. Tele van vitaminokkal, alacsony a zsír- és a szénhidráttartalma. Könnyen emészthető és készíthető. Nem kell főzni, épp csak lefedve forrázni nagyjából 10 percen keresztül. Íze semleges, így nagyon változatosan ízesíthető.

Shirataki tészta

Egészséges, laktató és kalóriaszegény, szénhidráttartama pedig elenyésző. Víztartalma igen magas, 97 százalék, míg glukomannán-tartalma 3 százalék. A glukomannán (ami egy rost) ráadásul probiotikus hatású, ami segít a bélflóránk egészségének megőrzésében.

Szoba (Soba noodle)

A szoba a hajdina japán megnevezése, de emellett a hajdinából készült tésztákat vagy más vékony tésztákat is így nevezik. Japánban számtalan felhasználási módja ismert: hidegen, melegen és levesbetétként egyaránt fogyasztják. A hajdinából készült tészta könnyen emészthető, nagyjából egyharmad annyi szénhidrát található benne, mint a hagyományos tésztákban és sok benne az antioxidáns. Eheted szójaszósszal, tofuval, hússal, hallal és zöldségekkel is.

Cukkinispagetti

A cukkinispagetti szénhidrát- és gluténmentes, emellett a paleo diétába is beilleszthető. Elkészítheted cukkini spirálozóval, szalagokra vághatod egy zöldséghámozóval, vagy szelheted julienne-re, majd egy kis hőkezelés után megpakolhatod a kedvenc tésztaszószoddal és feltéteddel.

Tökspagetti

Az íze nem hasonlít a tésztáéra, de nagyon finom, egészséges, és rengeteg plusz kalóriától kímélheted meg magad, ha ezt választod a hagyományos spagetti helyett. Süsd 180 fokon 30–40 percig, utána egy villával kapard ki a spagettiszerű szálakat a tökből és tálald a kedvenc szószoddal.

Lencse tészta

Szintén magas a fehérjetartalma- egy adagban 14-20 gramm van-, ezen kívül pedig folsav is található benne, mely erősíti a vérsejteket és abban is segít, hogy a szénhidrátból energiát nyerjen a szervezeted.

Quinoa tészta

Szuper bármilyen szósszal, és teljes értékeű fehérjében gazdag, melyben mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható. Ezen kívül rostok is bőven vannak benne.

BROKKOLIS PIZZA

Hozzávalók:

1 kisebb fej brokkoli

1 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

¼ teáskanál őrölt pirospaprika

¼ teáskanál só

1 csésze apróra vágott mozzarella

1/2 kg teljes kiőrlésű pizzatészta/saját készítésű (zab)tészta

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Míg melegszik a sütő, szedjük rózsáira a brokkolit és enyhén sós vízben főzzük meg 5-10 perc alatt. Ha kész, szűrjük le és egy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a vizet, majd tegyük félre.

Egy evőkanálnyi olívaolajat melegítsünk fel egy kisebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, pirítsuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a brokkolit. Keverés mellett főzzük további egy percig, majd vegyük le a lángról.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, nyújtsuk ki a tésztát, süssük körülbelül 10 percig. Szórjuk meg az apróra vágott mozzarellával, egyenletesen oszlassuk el rajta a brokkolit és a fokhagymát. Süssük körülbelül 10-15 percig, míg a sajt elolvad.

A tészta olyan szerves részét képezi a legtöbb ember étrendjének, hogy nehéz elképzelni, hogy el is lehet hagyni, pedig számos egészséges, szénhidrátszegény tésztahelyettesítő étel létezik, amelyek akár teljesen is pótolhatják a búzalisztből készült tésztaféléket.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.