Menü

Jelnyelvből nyelvvizsga? Igen!

Bár sok nagyothalló nem jelnyelvvel kommunikál, mégis a tendencia azt mutatja, hogy egyre többen vannak, akik megtanulják és használják is a jelnyelvet. A siket emberek sajnos nem tudnak megtanulni hallani, viszont mi meg tudunk tanulni jelelni! Ha nincs siket ismerősünk, akkor is kerülhetünk életünk során olyan szituációba, hogy a jelnyelv tudásunkkal segíteni tudunk. Érdemes megtanulni!

Vajon, hogyan kell elképzelni, egy jelnyelv van az egész világon? Nem! Minden országnak saját jelnyelve van, hiszen olyan ez, mint az anyanyelv.

A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet főként, de nem kizárólag a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik – írja a wikipedia.

A jelnyelvnek is természetesen megvannak a maga szabályai: törekedni kell a jelelés pontos kivitelezésére, nagyon fontos a gesztikuláció, a mimika, a testtartás, kísérőjelenségként a néma artikuláció, s lassabb a beszédtempó is.

A jelnyelv hasznos, ezért érdemes megtanulni, még azoknak is, akik nem érintettek, nem ismerik ezt a fajta kommunikációs módot. Elsajátítása nem könnyű feladat, de bizonyos módszerekkel gyorsabban megtanulható, tanár, videok, online anyagok segítségével.

A jelelés képessége akár önálló szakma is lehet, illetve újabb esély azoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzott eddig a diplomához. A mimika és a testbeszéd sokat segítenek, ám mint mindent, ezt is sok gyakorlással lehet megtanulni.

Nekem a jelelésről a szépséges Weisz Fanni jut eszembe mindig, aki többször is tartott mini-jelnyelv tanfolyamon a közösségi oldalán.

Az Alaptörvény már eddig is a magyar kultúra részének tekintette a jelnyelvet, ami a legtöbb siket ember anyanyelve. A mostani törvénymódosítás szerint 2021. július 1-je után államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni magyar jelnyelvből, amire elsőként nálunk lesz lehetőség Európában.

A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben, azt a felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután is jár nyelvi pótlék.

A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékéhez hasonlóan létrejön a jelnyelvi oktatók névjegyzéke is, a jövőben pedig csak az ott regisztráltak taníthatnak jelnyelvet. A magyar jelnyelv napját november 9-én ünnepeljük.

Martinka Dia

A komposztálás titkai

Környezettudatos és hasznos. Így kezdj komposztálni!

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Rendet gyorsan!

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk. A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll.