Menü

Jelnyelvből nyelvvizsga? Igen!

Bár sok nagyothalló nem jelnyelvvel kommunikál, mégis a tendencia azt mutatja, hogy egyre többen vannak, akik megtanulják és használják is a jelnyelvet. A siket emberek sajnos nem tudnak megtanulni hallani, viszont mi meg tudunk tanulni jelelni! Ha nincs siket ismerősünk, akkor is kerülhetünk életünk során olyan szituációba, hogy a jelnyelv tudásunkkal segíteni tudunk. Érdemes megtanulni!

Vajon, hogyan kell elképzelni, egy jelnyelv van az egész világon? Nem! Minden országnak saját jelnyelve van, hiszen olyan ez, mint az anyanyelv.

A jelnyelv a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája, amelyet főként, de nem kizárólag a siketek használnak. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik – írja a wikipedia.

A jelnyelvnek is természetesen megvannak a maga szabályai: törekedni kell a jelelés pontos kivitelezésére, nagyon fontos a gesztikuláció, a mimika, a testtartás, kísérőjelenségként a néma artikuláció, s lassabb a beszédtempó is.

A jelnyelv hasznos, ezért érdemes megtanulni, még azoknak is, akik nem érintettek, nem ismerik ezt a fajta kommunikációs módot. Elsajátítása nem könnyű feladat, de bizonyos módszerekkel gyorsabban megtanulható, tanár, videok, online anyagok segítségével.

A jelelés képessége akár önálló szakma is lehet, illetve újabb esély azoknak, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzott eddig a diplomához. A mimika és a testbeszéd sokat segítenek, ám mint mindent, ezt is sok gyakorlással lehet megtanulni.

Nekem a jelelésről a szépséges Weisz Fanni jut eszembe mindig, aki többször is tartott mini-jelnyelv tanfolyamon a közösségi oldalán.

Az Alaptörvény már eddig is a magyar kultúra részének tekintette a jelnyelvet, ami a legtöbb siket ember anyanyelve. A mostani törvénymódosítás szerint 2021. július 1-je után államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni magyar jelnyelvből, amire elsőként nálunk lesz lehetőség Európában.

A jelnyelvből tett vizsga is államilag elismert nyelvvizsga lesz a jövőben, azt a felsőoktatási törvény is elismeri majd, és egyértelművé válik, hogy azután is jár nyelvi pótlék.

A jelnyelvi tolmácsok névjegyzékéhez hasonlóan létrejön a jelnyelvi oktatók névjegyzéke is, a jövőben pedig csak az ott regisztráltak taníthatnak jelnyelvet. A magyar jelnyelv napját november 9-én ünnepeljük.

Martinka Dia

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.