Menü

Házilag a korpa ellen

A sok férfi és nő életét keseríti meg és teszi kényelmetlenné. A fejbőr hámlása mögött több minden is állhat, ami összefügg a kezelésével is.

A természetes kozmetikumok és szépségápolási termékek jól bevált praktikák, azonban vannak esetek, amikor csak a tüneti kezelésben segítenek, ilyenkor érdemes szakemberhez, jelen esetben bőrgyógyászhoz fordulni.

Két fajtát különböztetünk meg korpásodás esetén, ez a száraz és a zsíros korpásodás. Az első eset arról felismerhető, hogy a fejbőr nem zsíros és a korpadarabok sem ragadnak a hajhoz, ami szintén száraz. Ilyenkor nincs kóros faggyútermelődés és az oka a táplálkozástól a vitaminhiányig sok minden lehet. A zsíros korpásodás esetén a leváló hámsejtek a hajtövekhez „ragadnak”, nehezen lehet eltávolítani őket. Általában a problémát a faggyútermelés során elszaporodó gomba (pityrosporum ovale) okozza, ami normális mértékben minden ember fejbőrén van.

A korpa tehát lerövidítve a fejbőr hámlása, baktériumok, silány minőségi hajápolási termékek is okozhatják.

A mézeskalács készítéséhez is nélkülözhetetlen szódabikarbóna nem csak a konyhában teljesít jó szolgálatot, hanem a hámló fejbőr kezelésére is alkalmas lehet.

Az almaecet hajfényesítésére is használható, de emellett korpa ellen is segítség. Hajmosás után, ötszörös arányban hígítva öntsd a fejbőrre, alaposan masszírozd bele, majd hagyd pihenni negyedóráig, ezt követően pedig bő vízzel öblítsd ki a hajat. Almaecet helyett háztartási ecettel is ki lehet próbálni, hasonló arányban kell hígítani a 20%-os folyadékot.

A teafaolaj is hatékony a korpa ellen, fertőtleníti a fejbőrt. Száraz hajra, a fejbőrre és a hajtövekre kell felvinni a napraforgó vagy olívaolajjal elkevert teafaolajat. Kicsit tovább, akár órákig is rajta lehet hagyni, a lényeg az, hogy fedve legyen zuhanysapkával vagy akár egy törülközővel. A kezelés után szokásos módon mosd ki a hajat.

Hasonló eljárást kíván a joghurt-módszer is. Kicsit nedvesített hajra kell feltenni, bemasszírozni a fejbőrbe, majd az előzőkhöz hasonlóan negyedóra pihenés után alaposan kiöblíteni.

A gyógynövények a korpa ellen küzdelemben is segítséget jelentenek, különösen a babérlevél és az aranypecsétfű. Érdemes először egy kis területen kipróbálni, majd utána alkalmazni az egész fejbőrön.

A korpa házi kezelése hatásos és természetes lehet, azonban valóban fontos felkeresni egy szakembert, aki nemcsak az okokat, de a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket is fel tudja vázolni.

Egészséges, tápláló lisztek

Egészséges, tápláló lisztek. A friss, illatozó fehér lisztből készült péksüteményekről nagyon nehéz lemondani, még annak ellenére is, hogy tudjuk nagy mennyiségben sokat árthatnak.

Zöld tea fogyasztás hatásai

Kutatások igazolják, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nem csak egészségesebbek, de gyorsabb az anyagcseréjük, és sportolás közben is több kalóriát égetnek el.

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék