Menü

Vendégház VS Szálloda

Sok turistát hidegen hagy a vendégház és egy privát szálloda közötti különbség. Egyesek naiv módon hiszik, hogy nincs különbség köztük. Ez azonban nem így van.

A vendégház elterjedt délen. Ez a fogalom nem is olyan régen született, a kilencvenes években. A vendégház számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a tartózkodáshoz hasonló feltételeket biztosítanak. A vendégházak általában magánházak. A tulajdonosok kiadják a szobákat vagy az egész házat. A legtöbb tulajdonos ugyanabban a házban él, de külön padlón.,

A hotelektől eltérően a vendégházakat nem sok állami struktúra irányítja. A bérbeadó saját belátása szerint teszi a ház elrendezését, a padlószintek számát és a szobákat (szobákat). Általában azonban a vendégház szintje nem haladja meg a 2-3 emeletet, és a szobák száma 20-30. A ház területe általában kicsi, a tér legnagyobb részét maga a ház foglalja el. Bár vannak olyan vendégházak, mint például a miénk, ahol a területen úszómedence, játszótér, szabadidős területek találhatók.

A vendégház karbantartása és a vendégek kiszolgálása sokkal olcsóbb, mint a szálloda. Ez annak köszönhető, hogy a vendégház nem tartozik a szállodákra vonatkozó szabályok és követelmények hatálya alá. Például, a vendégház állapota nem kötelezi a vezérlő struktúrák kinevezését és koordinálását csillagok szerint. Ezenkívül a vendégházakra nem írnak elő egészségügyi és epidemiológiai követelményeket. A vendégházak adókulcsai sokkal alacsonyabbak, mint a szállodák esetében. Ezért a panziónkban a pihenés ára sokkal alacsonyabb, mint a szállodákban.

A szolgáltatás színvonala és a kínált idegenforgalmi szolgáltatások minősége szerint a modern vendégházak nem rosszabbak a szállodákban, és bizonyos esetekben még meghaladják is őket. Ennek oka az otthoni karbantartás költségeinek csökkenése, mint a szállodák.

Mi jellemző az egyes szállodatípusokra?

A szállodát egy-öt csillagos osztályba lehet sorolni. Az egycsillagos szállodával szemben a jogszabály nem támaszt követelményeket a fakultatív szolgáltatásokat illetően. A kétcsillagos szállodának a fakultatív szolgáltatások közül legalább annyit kell nyújtania, amennyivel a kötelező minimális 25 pontot eléri. A háromcsillagos szálloda esetében a minimális pontszám 90, a négycsillagos szállodánál 130, az ötcsillagosnál pedig 170. Az előírt pontszámot a jogszabályban tételesen meghatározott százféle szolgáltatásból lehet összeszedni.

Gyógyszálloda az a szálloda, amely megfelelő a szállodára előírt követeleményeknek, továbbá vendégei számára főként természetes gyógytényező alkalmazásával saját gyógyászati részlegén önálló, vagy más gyógyintézet kiegészítő szolgáltatásainak bevonásával, orvosi ellenőrzés mellett terápiás lehetőséget biztosít, és megfelel a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII.25.) EüM rendeletben foglalt feltételeknek.

A gyógyszálló tehát gyógyintézmény, amelyben természetes gyógytényező felhasználásával egészségügyi szolgáltatón tevékenységet is folytatnak. A szálloda gyógyszállodává, azaz gyógyintézménnyé nyílvánítása közigazgatási eljárás keretében történik. A gyógyszálloda kettő-öt csillagos besorolású lehet, és megnevezésében fel kell tüntetni a gyógyszálloda elnevezést.

Mi jellemzi a welness-szállodát?

A welness-szálloda az egészség megőrzését hivatott elősegíteni. A welness mint az egészségmegőrzés módszere az eddigi gyógyszálloda mellett a szállodaipar számára új piaci lehetőséget teremt. Erősítve az egészségturizmus tendenciáit.

Welness-szálloda az a szálloda, amely megfelel a minimum háromcsillagos szállodákra vonatkozó követelményeknek, és a szállodai tevékenységet, illetőleg a szálloda által nyújtott szolgáltatásokat az erre vonatkozó szakképzettséggel rendelkező személyekkel látja el, továbbá az egészséges életvitelhez szükséges gasztronómiai, sport-, rekreációs, illetve welness-szolgáltatásokat nyújt, valamint közösségi programlehetőségeket biztosít.

A welness-szálloda követelményei:

Rendelkezzen legalább egy beltéri fürdőmedencével

Rendelkezzen legalább kétféle szauna vagy gőzfürdő létesítménnyel

Nyújtson az arc-, test- ,kéz-, láb- és hajápolási szolgáltatások közül legalább négyféle szépségápolási lehetőséget

Kínáljon legalább hatféle masszázs-, relaxációs és egyéb közérzetjavító – vizes és száraz – szolgáltatást

Gasztronómiai kínálatában szerepeljenek a régióra jellemző, hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel- és italajánlatok

Rendelkezzen kardiogépekkel is felszerelt fitneszteremmel és sportedzővel, sportoktatóval vagy testnevelő tanárral

Kínáljon legalább négyféle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot, és további legalább egyféle aerobik jellegű tréninget

Nyújtson legalább háromféle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőséget, illetve ajánlja folyamatosan a környék nyújtotta lehetőségeket,

A nappali és a délutáni műszakban rendelkezzen legalább egy fő wellness végzettségű vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező dolgozóval

Minél több a csillag, annál előkelőbb, jobb szolgáltatásokat nyújt egy szálloda. Azt azonban csak kevesen tudnák azonnal megmondani, hogy egy szálláshely esetében pontosan milyen különbségeket fed, ha két- vagy éppen négycsillagos.

Szerző: Udvari Fanni

Miért jó a tengervíz?

Nincs is annál jobb dolog nyáron, mint amikor a napsütötte tengerparton barnulunk, pancsolunk és frissítőket iszogatunk. De abba bele sem gondolunk, hogy a sós tengervíz igazi csodaszer! Lássuk, miért is olyan jó…

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.