Menü

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Azt az elavult tanácsot már most oszlassuk el, hogy kettő helyett eszünk. (s ha ikrek, akkor sem eszünk három, meg négy helyett…) Aki ezzel a tévhittel nem számol fel, hatalmas súlygyarapodásnak néz elébe, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémák sorát fogja magával hozni.

Az indokolatlanul túlzott kalóriabevitel az anya testsúlyát növeli csak, s hormonális és egyéb betegségeket idéz elő.

A terhességi cukorbetegség szűrésére a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor és általában 75 g glükóz adásával történik a cukorterheléses vizsgálat.

Terheléses vércukor vizsgálat célja, hogy megállapítsa, a szervezet hogyan használja fel a glükózt a terhesség alatt. Segítségével könnyen megállapítható a terhességi cukorbetegség jelenléte.

Bizonyos tényezők növelik a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát: a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás már terhességet megelőzően, súlyfelesleg, magasabb anyai életkor, családban előforduló cukorbetegség, terhesség alatti magas vérnyomás.

A terhességi cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, netán a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki.

A cukorbaj megelőzhető azonban és elkerülhető, ha figyelünk néhány táplálkozási és életmódbeli szempontra.

A megfelelő táplálkozás, a teljes életmódváltás ideje, ha eddig csak terv volt, terhesség elején egészen bizonyosan időszerűvé válik.

Ha az étkezésben megtartjuk a védőnő, vagy dietetikus által javasoltakat, elkerülhetjük a gyógyszeres kezelést és a terhesség alatti igen szigorú diétát.

A táplálkozásban a zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett, javasolt a komplex és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem emelkedik és zuhan meg folyamatosan.

A fehér lisztes és cukros dolgokat teljes kiőrlésű pékárukra kell leváltani, édességek helyett gyümölcsöt mértékkel, magvakat, tejterméket, natúr joghurtot és esetleg cukormentes nasikat kell előtérbe helyeznünk.

A cukrozott ivólevek és rostos üdítők is ártalmasak, helyettük ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) teák, limonádék, cukormentes szörpök javasoltak, esetenként egy kis természetes édesítőszerrel ízesítve (eritrit, stevia, xillit, nyírfacukor).

Amennyiben az orvos engedélyezi szinte ajánlott a rendszeres mozgás, séta, kismamatorna, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de nagyon sokat számítanak a pluszkilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban.

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.