Menü

Amikor fáj a fejünk…

Amikor fáj a fejünk, akkor nagyon fáj. Lüktet, hasogat, nyom, éles, vagy tompa: sokféleképpen fájhat a fejünk. Eddig ez úgy kezdődik, mint minden gyógyszerreklám, de nem fájdalomcsillapítót szeretnék eladni, inkább a sokféle fejfájás okaira keresek választ.

Milyen gyakran fáj a fejünk? Hol érezzük a fájdalmat? Milyen jellegű és erősségű a fájdalom? Melyek a fejfájásunk kísérőtünetei, ha vannak, illetve mi enyhíti a fájdalmat?

Ezekre a kérdésekre választ adva még egy sor más számos kérdés merülhet fel, az okokat kutatva a háttérben. Ivott-e valaki aznap eleget, mennyire frontérzékeny, satöbbi.

Az biztos, hogy amikor fáj a fejünk, azonnali megoldást keresünk. Egészségügyis anyukám első mondása mindig, hogy igyunk egy, vagy két nagy pohár vizet. Nem az a gyors megoldás, amit vár az ember, de olykor lehet, hogy tényleg csak ennyiről van szó. Egy próbát megér.

Az agyunk 80 százaléka vízből áll. Egy 2 százalékos folyadékveszteség már negatív hatással van a koncentrációs képességünkre, ha pedig még magasabb ez a szám, akkor megfájdulhat a fejünk, így valóban segítséget jelent egy-két pohár víz.

Ha nem szeretnénk gyógyszert bevenni, vagy épp nincs is nálunk, megpróbálkozhatunk gyors segítséget ígérő természetes módszerekkel.

Ilyen például az akupresszúra, mely egy ősi kínai gyógymód, mely energiapontok stimulálásán alapszik. Nyomkodjuk, masszírozzuk végig a szemöldökünk feletti vonalat a pontos stimulálásához.

Masszírozzuk át a fejbőrt! Gyakorlatilag olyan, mintha össze akarnánk kócolni a hajunkat, de egy ilyen masszázs jót tesz a vérkeringésnek.

Mély légzés, nagy levegő. Néhány másodperces levegő benntartással segíthetjük az oxigén áramlását.

Igyunk kávét? A koffein gyakran segít fejfájásnál, ugyanis megfékezi az agyban a fájdalomért felelős idegeket. Szakemberek tippje: igyunk egy bögre kávét egy teáskanál citromlével. A C-vitamin felerősíti a koffein hatását, így előbb múlik el a fájdalom.

Hideg vizes borogatás. Kellemes is és nagyon jól esik, mindemellett elnyomja a fájdalomért felelős jeleket.

A fejfájásnak sokféle oka lehet a frontérzékenységtől kezdve a stresszes életvitelen, a menstruációs migrénen keresztül a csökkent ösztrogén szintig. Ha sűrűn fordul elő a fejfájás és nem enyhül, akkor érdemes orvoshoz fordulni, kivizsgálni mi állhat a héttérben.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.