Menü

Málnás édességek

Magyarországon is őshonos gyümölcs. Bár a piros színű málna a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás színű fajták is. Számtalan módon felhasználható a konyhában: süteményekhez, zselék készítéséhez, gyümölcslevesekhez, de csinálhatunk málnaszörpöt, dzsemet, sőt készülhet belőle mártás, húsok mellé. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Sütés nélküli citromos-málnás sajttorta

hozzávalók / 10 adag

Tészta

15 dkg zabkeksz

5 dkg vaj

Sajttorta

35 dkg mascarpone

100 ml citromlé (frissen csavart)

2 citromból nyert citromhéj

12 dkg sűrített tej (cukrozott)

3 db lapzselatin (kicsi)

4 ek víz (meleg)

1 teáskanál vanília kivonat

Tetejére

25 dkg málna

1 csomag tortazselé (piros)

2.5 dl víz

30 ml szörp (málnaszörp)

elkészítés

Tészta

A kekszet késes aprítóban ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal.

180 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kihűtjük.

Sajttorta

A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd 4 ek. jó meleg vízben feloldjuk, valamelyest lehűtjük.

A mascarponét a citromok lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a cukrozott sűrített tejjel homogénre keverjük. Végül hozzákeverjük a hűlő zselatint is.

A krémet a kihűlt tészta tetejére kanalazzuk a tortaformában, és elsimítjuk a tetejét.

Tetejére

2-2,5 dl vizet megmelegítünk (nem forraljuk fel), hozzáadjuk a piros tortazselét és 2 ek. málnaszörpöt.

A sajtkrém tetején a málnákat elhelyezzük, és leöntjük a langyos zselével.

Néhány órára hűtőbe tesszük.

Házi jégkrém

hozzávalók / 6 adag

30 dkg málna (vagy más gyümölcspüré)

3 ek víz

1.5 ek akácméz

elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük.

Beletöltjük a készítőformákba.

Mélyhűtőbe dugjuk.

Egyszerű málnás túróhab

hozzávalók / 3 adag

2 dl habtejszín

250 g tehéntúró

3 ek porcukor

1 citromból nyert citromhéj

250 g málna

0.5 citromból nyert citromlé

40 g mandulapehely

elkészítés

A habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a túrót, valamint a porcukrot, és alaposan elkeverjük.

Belereszeljük egy citromhéját, és összeforgatjuk.

A málna nagyjából 4/5-ét villával összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citromlevet.

A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk.

Rétegenként poharakba kanalazzuk a krémet: alulra egy réteg túró megy, erre rakunk pár szemet a maradék málnából, rákanalazzuk a málnapürét, majd jöhet a túró másik fele.

Díszítésként rárakunk pár szem málnát, és megszórjuk a pirított mandulával.

Málnás joghurttorta sütés nélkül

hozzávalók / 4 adag

6 dl joghurt (málnás)

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

25 g zselatin

2 dl habtejszín

30 dkg málna

elkészítés

A joghurtot egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Meglangyosítjuk a keveréket, míg a cukor és a zselatin el nem olvad. Fontos, hogy nem szabad forralni.

Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a joghurthoz.

Végül hozzáadjuk a málnát.

Beleöntjük a formába, majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára, míg megdermed.

Európában majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. Nem él Portugáliában, Izlandon, és Skandinávia északi részén. Amerikában őshonos fajtája a fekete málna.

Szerző: Udvari Fanni

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?