Mire jó az útifű maghéj?
- Dátum: 2020.06.06., 15:23
- Udvari Fanni
- egészség, fogyókúra, kapszula, rost, táplálkozás, természet, útifű maghéj
Az útifű maghéj pozitív hatásai egyre szélesebb körben ismertek. Mondhatni, hogy ez az univerzális növény most ismét aranykorát éli. Meg is érdemli, hogy az egészségtudatos konyha és házipatika elmaradhatatlan kiegészítőjévé váljon.
Miért is fontos az emésztőrendszer rendszeres karbantartása, tehermentesítése?
A szervezet egészséges működéséhez szükségesek a vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, szénhidrátok, rostok, a zsír és a víz. A mai felgyorsult világban a legtöbb étel amit elfogyasztunk sajnos szénhidrátokban és zsírban bővelkedik, emellett a sok hús, és tejtermék fogyasztása miatt a fehérje-bevitel is túllő az optimális mennyiségen. Ezeknek a feldolgozása eléggé leterheli a beleket, és mivel sajnos rostokat keveset fogyasztunk, meg is rekednek ott.
A felmérési adatok szerint a rostra vonatkozó napi beviteli mennyiség:
50 év alatti nők: 25 g
50 év alatti férfiak: 38 g
50 év feletti nők: 21 g
50 év feletti férfiak: 30 g
Egy átlagos étrendben azonban ritkán viszünk be ilyen mennyiséget, ami pedig a megfelelő bélmőködéshez és anyagcseréhez kellene – még sportolóknál is főképp a fehérje-szénhidrát-zsír hármasára terelődik a hangsúly, hanyagolva a nélkülözhetetlenen rostokat.
Kíméletes tisztító hatása révén a bélbolyhok mivel megtisztulnak, így a bélflórád összetétele is kedvező irányba változik. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekszik, ezáltal az immunrendszered megerősödik, a betegségeknek jobban ellenállsz. A vastagbélben található jótékony baktériumok olyan zsírsavakra bontják le a rostmixet, melyek gátolják a koleszterin felszívódását. Vagyis, hosszú távon koleszterin-védő hatást fejtenek ki.
Hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, miközben fogyasztásával nem viszünk be kalóriát a szervezetbe, mégis folyamatos teltségérzetet biztosít. A lelassult anyagcsere eredményeképpen szaporodnak a plusz kilók, és lassan, de biztosan kialakul az elhízás. Ha régóta küzdesz a plusz kilókkal, akkor ne csak fogyókúrában gondolkozz, hanem életmód váltásba is, ezt pedig kezdheted egy pár hetes útifű maghéj-kúrával.
Néhány újabb kutatás kimutatta, hogy az útifű maghéj csökkenti a koleszterinszintet és hatékonyan képes szinten tartani a cukorbetegséget is. Egyéb felhasználási módja közé tartozik a gluténmentes sütés, mivel itt is képesek összetapadni a szemek, ezért segít abban, hogy a kenyér vagy tészta kevésbé porhanyós legyen, ami általában komoly baj a gluténmentes lisztek esetében.
Az útifű maghéjat természetes állapotában is fel lehet használni, de szárítva, aprítva vagy porítva könnyebb fogyasztani. Teljesen mindegy azonban, hogy milyen formában használjuk ezt az anyagot, az a fontos, hogy mindig alaposan elkeverjük azt vízzel vagy más folyadékkal. Az útifű maghéj kapszula formájában is kapható.
A vény nélkül kapható hashajtókban és rost kiegészítőkben is megtaláljuk az útifű maghéjat, sokuk esetében ez a kiegészítő a fő összetevő.
Szerző: Udvari Fanni
Nagyon káros az új TikTok-trend

A TikTokon terjedő „Skinnytok” trend elsőre ártalmatlannak tűnhet, valójában azonban komoly testi és lelki károkat okozhat.
Hogyan befolyásolja a személyiségünk a sportolási szokásainkat?

A lelki beállítottságunk nagy hatással lehet arra, hogy milyen edzéstípusokat részesítünk előnyben, és hogyan motiváljuk magunkat a testmozgásra. Különböző lelki beállítottságok más-más megközelítéseket és motivációs tényezőket igényelnek. Az alábbi cikkben ezek variációjára nézhetünk meg példákat.
Szemárpa, a kellemetlen dudor

Sajnos már sokan ismerik a szemárpa kellemetlen tüneteit, melynek többtípusa van. Lássuk a tüneteket és a kezelési módokat.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.