Menü

Az igaz barátok nyomában

A barátságokról általában nehéz helyzetekben szokott kiderülni, hogy mennyire stabilak és tartósak. Vannak olyan emberek, akiket évekig jó barátnak tartunk, és amikor előkerül valamilyen konfliktus, rájövünk, hogy nem volt igazi.

Neked is el kell tudni fogadni a kritikát!

Emberek vagyunk, és nem tökéletesek. Sokszor hibázunk, baromságokat csinálunk. Gyakran észre sem vesszük, hogy teljesen rossz felé tart az életünk. De mindez teljesen normális dolog. Akadnak olyan szituációk, amikor nem veszed észre, hogy totál gáz, amit csinálsz.

Ha egy bizonyos személytől állandóan csak kritikát kapsz, akkor valószínűleg csak megkeseredett, vagy féltékeny rád. Megpróbál lebeszélni a vágyaidról, az eljegyzésedre csak keserűen odaveti a tavalyi év válási statisztikáit, és úgy általánosságban véve jobban érzi magát, ha te is olyan nyomorult vagy, mint ő. Az igaz barát viszont veled örül, neked drukkol, és objektív.

A barát egymásra talált két ember. Akinek jó szavára szükségünk van, kacagása vidámít, gondolatokat, ötletet ad, velünk örül. Ha kell, segít. A barát elfogad olyannak, amilyenek vagyunk. Egyszerűen csak szeret. Minden ember igényel olyan kapcsolatot, amelyben következmény nélkül lehet őszinte, amelyben legyőzheti a lélektől lélekig ívelő távolságokat, bevallhatja önmagát, örömét, becsvágyát, lázadásait, hibáit, félelmeit, bűneit, amelyben sikereinek őszinte támogatását, elismerését, megértését remélheti. Az emberi kapcsolatok devalválódása miatt erre hova tovább alig ad valami/vagy valaki alkalmat. Erre csak a baráti kapcsolat, a szó nemes értelmében vett baráti kapcsolat (esetleg a szerelem?) alkalmas.

A barátság legfontosabb „kellékei” az őszinteség, önzetlenség, segítőkészség, kölcsönös bizalom és tisztelet, hűség, megértés és érdekmentesség. És ez ma sajnos hiánycikk lett. Éppen mert hiánycikk, a ma embere inkább társas magányt él meg a nagy tömegben, mint meghitt barátság melegéből töltekezne.

A barátság forrása az érzelmi energia. Minél gazdagabb minőségileg és mennyiségileg egy ember érzelmi energiája, annál szilárdabbak és szebbek a kapcsolatai. A barátság létrejöttének motívumai mélyebbre gyökereznek. Az tény, hogy létrejöttéhez mindkét félnek készségesnek kell lennie, és valamilyen szférában egy hullámhosszon kell mozogniuk.

Ritka. Ki nevezhető barátnak? Biztos nem mindenki igaz barát a több száz vagy ezer ismerősből, akik a közösségi oldalakon be vannak jelölve, hiszen vannak olyanok, akivel talán egyszer találkoztatok, akkor, hogy lehetnétek barátok? Ahogy azok az emberek sem kivétel nélkül a barátaitok, akikkel együtt dolgoztok, együtt sportoltok, vagy a szomszéd, és a plázában a kedvenc bolti eladótok sem az. Persze lehetnek kivételek, mert az én egyik, máig is legjobb barátom anno a munkatársam volt. Egy barát hajnal kettőkor is barát, ha szüksége van rád, ott vagy és segítesz neki, és ezt ő is megtenné érted. Ne csak akkor legyen a „barátod” valaki, amikor el kell vinni téged valahova, mert mondjuk nincs autód, vagy amikor esetleg kölcsön kérsz, vagy ha sürgősen el akarod mondani a lelki bánatod, problémád, és ugyanígy fordítva is.

A barátság kölcsönös, oda-vissza egyaránt egyensúlyban működik. Egy igaz barát sose hazudik neked, és te sem hazudsz neki, tanácsokkal lát el, de akkor is csak a te érdekeidet nézi, ahogy fordítva is így van.

Szerző: Udvari Fanni

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.