Menü

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.

A home office és távoktatás időszaka alatt, amikor mind a felnőttek, mind a gyerekek kényszerítve vannak a géphasználatnak, talán még veszélyesebb és gyakoribb lett. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány megfogalmazásában a cyberbullying az interneten vagy mobilon keresztüli szándékos bántalmazás és megfélemlítés. Nagyon sok mindenkit érint, mégis kevesen beszélnek róla.

Arctalan bántalmazók

A nemcsak gyerekeket érintő probléma legnagyobb nehézsége, hogy az elkövető vagy bántalmazó arctalan tud maradni. Míg egy iskolai csúfolót ismerik, addig az interneten bárki megbújhat a profil mögött. A cyberbullying sokféle megjelenése között van az áldozat lejáratásai a közösségi oldalak kommentszekciójában, sértő vagy fenyegető e-mailek vírusos tartalommal vagy a szexuális zaklatás online formája, üzenetekkel, képekkel és videókkal.

Az elkövető névtelensége a jogi helyzetet is megnehezíti.

A karantén alatt még népszerűbb lett a fiatalok körében terjedő TikTok alkalmazás. Az app lényege, hogy 15 másodperces videókat lehet készíteni zenére, táncolva, a dalszöveget tátogva, vagy igazából akárhogy. A TikTok már 800 millió felhasználóval rendelkezik, ami hatalmas szó, ha megnézzük az évek óta legnépszerűbb Instagram több mint egymilliárd profilját.

Az applikáció a határtalan kreativitás mellett utat enged az online zaklatóknak is, ami miatt különösen is oda kell figyelni a kiskorú felhasználókra.

Van megoldás?

Jogilag és törvényileg sokszor nehéz megoldást találni. A legfontosabb, hogy vegyük észre a környezetünkben azokat a gyerekeket vagy felnőtteket is, akik esetleg áldozatok lehetnek. Teremtsünk olyan közeget, ahol bátran beszélhet a történtekről.

Napjainkban már nagyon sok szervezet, alapítvány foglalkozik az internetes zaklatással, ad segítséget mind az áldozatoknak mind azoknak, akik mellette állnak.

Megoldás lehet a megelőzés is, a tudatos internethasználat és a folyamatos beszélgetés. Kulcsfontosságú a kommunikáció, különösen a gyerekek esetében. A gyermek által használt közösségi oldalak, játékok és applikációk megismerése is lényeges, hogy a szülő hatékonyan tudjon odafigyelni a hatásokra.

Az internetes és iskolai zaklatás mára már a filmek és sorozatok világában is megjelent. A nagysikerű 13 okom volt könyv adaptációja a 2017 óta futó Netflix-sorozat, ami pontosan egy ilyen problémát állít középpontba. A zaklatást és annak következményeit körbejáró történetnek világszerte több millió nézője és rajongója van, nagyon sokakhoz eljut a történet üzenete. Ami az, hogy tetteink hatalmas hatással vannak a másik életére, valamint, ha érintett vagy bármi hasonlóban, könnyebb lesz, ha elkezd beszélni róla. A sorozat negyedik, egyben utolsó évada június 5-én kezdődik a Netflixen.

A téma nagyon érzékeny és nehéz, minden eset más. A legfontosabb az idő, a gyors felismerés és segítségnyújtás szélsőséges esetben életeket is menthet

A túlevés hatásai

A túlevés legnyilvánvalóbb hatásai a túlsúly és a romló egészség. A legtöbb ember joggal fél ezektől a negatív hatásoktól, de a túlevés az élet számtalan más területét is befolyásolja.

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.

Hogy álljunk fejben hozzá az államvizsgához?

Az államvizsgák során nagyon fontos, hogy hogyan kapcsolunk ki a tanulás közben, hogyan dolgozzuk fel azt a sokszor mérhetetlen anyagot, amit elénk kérdezhetnek tőlünk. Nem csak az lehet azonban fontos, hogy mit fogyasztunk, hogyan mozgunk kikapcsolódásképpen, hanem az is, hogy egyáltalán fejben hogyan állunk hozzá ehhez az egészhez.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Ezt tudtuk a koffeinről?

A koffein az egyik legismertebb élénkítő hatású szer a világon. Aki teázik, kávézik, fogyaszt kólát, majszol mellé csokoládét, iszik kakaót, netán az energiaitalt kedveli, tudják jól, a koffein hatása miért oly szükségesen népszerű.