Menü

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.

A home office és távoktatás időszaka alatt, amikor mind a felnőttek, mind a gyerekek kényszerítve vannak a géphasználatnak, talán még veszélyesebb és gyakoribb lett. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány megfogalmazásában a cyberbullying az interneten vagy mobilon keresztüli szándékos bántalmazás és megfélemlítés. Nagyon sok mindenkit érint, mégis kevesen beszélnek róla.

Arctalan bántalmazók

A nemcsak gyerekeket érintő probléma legnagyobb nehézsége, hogy az elkövető vagy bántalmazó arctalan tud maradni. Míg egy iskolai csúfolót ismerik, addig az interneten bárki megbújhat a profil mögött. A cyberbullying sokféle megjelenése között van az áldozat lejáratásai a közösségi oldalak kommentszekciójában, sértő vagy fenyegető e-mailek vírusos tartalommal vagy a szexuális zaklatás online formája, üzenetekkel, képekkel és videókkal.

Az elkövető névtelensége a jogi helyzetet is megnehezíti.

A karantén alatt még népszerűbb lett a fiatalok körében terjedő TikTok alkalmazás. Az app lényege, hogy 15 másodperces videókat lehet készíteni zenére, táncolva, a dalszöveget tátogva, vagy igazából akárhogy. A TikTok már 800 millió felhasználóval rendelkezik, ami hatalmas szó, ha megnézzük az évek óta legnépszerűbb Instagram több mint egymilliárd profilját.

Az applikáció a határtalan kreativitás mellett utat enged az online zaklatóknak is, ami miatt különösen is oda kell figyelni a kiskorú felhasználókra.

Van megoldás?

Jogilag és törvényileg sokszor nehéz megoldást találni. A legfontosabb, hogy vegyük észre a környezetünkben azokat a gyerekeket vagy felnőtteket is, akik esetleg áldozatok lehetnek. Teremtsünk olyan közeget, ahol bátran beszélhet a történtekről.

Napjainkban már nagyon sok szervezet, alapítvány foglalkozik az internetes zaklatással, ad segítséget mind az áldozatoknak mind azoknak, akik mellette állnak.

Megoldás lehet a megelőzés is, a tudatos internethasználat és a folyamatos beszélgetés. Kulcsfontosságú a kommunikáció, különösen a gyerekek esetében. A gyermek által használt közösségi oldalak, játékok és applikációk megismerése is lényeges, hogy a szülő hatékonyan tudjon odafigyelni a hatásokra.

Az internetes és iskolai zaklatás mára már a filmek és sorozatok világában is megjelent. A nagysikerű 13 okom volt könyv adaptációja a 2017 óta futó Netflix-sorozat, ami pontosan egy ilyen problémát állít középpontba. A zaklatást és annak következményeit körbejáró történetnek világszerte több millió nézője és rajongója van, nagyon sokakhoz eljut a történet üzenete. Ami az, hogy tetteink hatalmas hatással vannak a másik életére, valamint, ha érintett vagy bármi hasonlóban, könnyebb lesz, ha elkezd beszélni róla. A sorozat negyedik, egyben utolsó évada június 5-én kezdődik a Netflixen.

A téma nagyon érzékeny és nehéz, minden eset más. A legfontosabb az idő, a gyors felismerés és segítségnyújtás szélsőséges esetben életeket is menthet

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma, amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.

Tippek a fogyáshoz idősebb korban

A fogyás nem csak a fiatalok problémája, hanem idősebb korban is aktuális lehet a súlyvesztés kérdése. Azonban ilyenkor több oka is lehet az elhízásnak, és figyelni kell arra is, hogy tényleges zsírt adjanak le, ne pedig izmot veszítsenek. Mi most arra keressük a választ, hogy hogyan lehet idősebb korban súlyt leadni úgy, hogy ne jöjjön vissza egyből és ne is járjon szigorú koplalással.