Menü

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.

A home office és távoktatás időszaka alatt, amikor mind a felnőttek, mind a gyerekek kényszerítve vannak a géphasználatnak, talán még veszélyesebb és gyakoribb lett. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány megfogalmazásában a cyberbullying az interneten vagy mobilon keresztüli szándékos bántalmazás és megfélemlítés. Nagyon sok mindenkit érint, mégis kevesen beszélnek róla.

Arctalan bántalmazók

A nemcsak gyerekeket érintő probléma legnagyobb nehézsége, hogy az elkövető vagy bántalmazó arctalan tud maradni. Míg egy iskolai csúfolót ismerik, addig az interneten bárki megbújhat a profil mögött. A cyberbullying sokféle megjelenése között van az áldozat lejáratásai a közösségi oldalak kommentszekciójában, sértő vagy fenyegető e-mailek vírusos tartalommal vagy a szexuális zaklatás online formája, üzenetekkel, képekkel és videókkal.

Az elkövető névtelensége a jogi helyzetet is megnehezíti.

A karantén alatt még népszerűbb lett a fiatalok körében terjedő TikTok alkalmazás. Az app lényege, hogy 15 másodperces videókat lehet készíteni zenére, táncolva, a dalszöveget tátogva, vagy igazából akárhogy. A TikTok már 800 millió felhasználóval rendelkezik, ami hatalmas szó, ha megnézzük az évek óta legnépszerűbb Instagram több mint egymilliárd profilját.

Az applikáció a határtalan kreativitás mellett utat enged az online zaklatóknak is, ami miatt különösen is oda kell figyelni a kiskorú felhasználókra.

Van megoldás?

Jogilag és törvényileg sokszor nehéz megoldást találni. A legfontosabb, hogy vegyük észre a környezetünkben azokat a gyerekeket vagy felnőtteket is, akik esetleg áldozatok lehetnek. Teremtsünk olyan közeget, ahol bátran beszélhet a történtekről.

Napjainkban már nagyon sok szervezet, alapítvány foglalkozik az internetes zaklatással, ad segítséget mind az áldozatoknak mind azoknak, akik mellette állnak.

Megoldás lehet a megelőzés is, a tudatos internethasználat és a folyamatos beszélgetés. Kulcsfontosságú a kommunikáció, különösen a gyerekek esetében. A gyermek által használt közösségi oldalak, játékok és applikációk megismerése is lényeges, hogy a szülő hatékonyan tudjon odafigyelni a hatásokra.

Az internetes és iskolai zaklatás mára már a filmek és sorozatok világában is megjelent. A nagysikerű 13 okom volt könyv adaptációja a 2017 óta futó Netflix-sorozat, ami pontosan egy ilyen problémát állít középpontba. A zaklatást és annak következményeit körbejáró történetnek világszerte több millió nézője és rajongója van, nagyon sokakhoz eljut a történet üzenete. Ami az, hogy tetteink hatalmas hatással vannak a másik életére, valamint, ha érintett vagy bármi hasonlóban, könnyebb lesz, ha elkezd beszélni róla. A sorozat negyedik, egyben utolsó évada június 5-én kezdődik a Netflixen.

A téma nagyon érzékeny és nehéz, minden eset más. A legfontosabb az idő, a gyors felismerés és segítségnyújtás szélsőséges esetben életeket is menthet

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?