Menü

Gumiabroncsok újragondolva

Az imént olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a konzervdobozból milyen ötletes fogkefetartó, sminkecsettartó, vagy ceruzatartó készülhet, ez ihlette bennem a témát, mely szerint a gumiabroncsok is sokrétűen felhasználhatók.

Olyan középiskolában tanítok, ami ökoiskola is egyben, nálunk például a gumiabroncsokból a diákok remek ülőalkalmatosságokat készítettek, mutatós festékkel, díszítéssel. Az abroncsokból azonban sok minden más is életre kelthető.

Az újrahasznosítás ma a reneszánszát éli, szinte bármi új életre kelhet a környezetünkben, ha elég fantáziánk és kreativitásunk, kézügyességünk van hozzá.

A virágültetés már elterjedt dolog, színesre festett gumikban gyönyörűen mutatnak a kerti virágok, fűszernövények, játékok is készülnek belőle, homokozók, ami azonban újdonság nekem, hogy kerti bútoroknak, asztaloknak is nagyon jól alkalmazhatóak. Fáról lógó hintának is kényelmes és bármilyen mászókának.

Egyik akadályfutó versenyen, amin részt vettem, egymáshoz rögzített gumiabroncsokon kellett felmászni, majd leereszkedni, nem volt olyan egyszerű, mint első ránézésre, de élveztük.

Visszatérve az ülőkére, kis asztalra, virágtartóra, meg kell gondolni, mivel vonjuk be az abroncsokat. Textillel is bevonhatjuk, kötéllel is körbe tekerhetjük, de más ötletet is bevethetünk.

A kertépítésben már régóta hasznát veszik, de edzőtermekben is látni hatalmasabb méretű és súlyú gumiabroncsokat. Az autógumiból készült virágtartók olyan kerti különlegességek, amelyek különféle színes festéssel, díszítéssel, kertünk díszeivé válnak.

Némi kreativitással és kézügyességgel egy régi autógumiból stílusos bútordarab is varázsolható. Egy lakásdekorációs oldalon láttam, hogy szinte fotel, vagy modern puff is készíthető belőle!

Rendkívül egyszerű elkészíteni a kis puffot, amit több mindennek is használhatunk, például zsámolynak, kisasztalnak, ülőkének, nemcsak olcsó, de strapabíró is és igazán trendi.

Láttam polcnak elkészített autógumit is a falon, remek megoldás, de ötletes volt és tetszett, hogy lyukakat fúrtak bele és esernyőtárolónak használták, de házikedvencek ágya is lehet belőle.

A lehetőségek száma végtelen. Aki izgalmas bútordarabra vágyik, teret engedhet kreativitásának!

Hazánkban éves szinten többezer tonna hulladék gumiabroncs keletkezik, ezekkel az ötletekkel s az újrahasznosítással máris sokat tettünk környezetünk védelméért. Ha van autószerelő, vagy gumis ismerősünk, ne habozzunk elkérni a használaton kívüli abroncsokat, neki már nem kell, nekünk pedig nagyon jó szolgálatot tehet. Ne feledjük, az újrahasznosítás nem csupán divathóbort, hanem egy környezettudatos ember gondolkodása.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.