Menü

Mit jelent, hogy valami adaptogén?

Első alkalommal egyik kedvenc bioboltom eladójának szájából hallottam a kifejezést, akivel szinte bármeddig el tudnék beszélgetni a gyógynövényekről, leginkább úgy, hogy ő beszél, én meg hallgatom, azonban egy kis utána olvasással, utánajárással képet lehet kapni a gyógynövényekről, étrendkiegészítőkről, adaptogén szerekről.

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozhatunk az „adaptogén gyógynövény” kifejezéssel, de mit is jelent? Az angol eredetű kifejezés alkalmazkodó, intelligens gyógynövényeket jelent. „Az adaptogén gyógynövények olyan természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, nem kívánatos mellékhatások nélkül” – írja a Wikipédia. De mit is jelent ez pontosan?

Az adaptogén hatás lényege a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképesség fokozása.

Őseink már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy vannak bizonyos növények, amik mind a túlműködő, mind pedig az alul működő szervekre egyaránt kedvező hatást váltanak ki, s valóban, a kutatások alapján elmondhatjuk, hogy létezik 22 olyan gyógynövény, ami harmonizálja, egyensúlyban tartja belső elválasztású mirigyeinket és segíti, erősíti az immunrendszerünket. Alulműködő szerveinket felgyorsítja, a túlműködőket pedig lelassítja. Magyarán ott hatnak, ahol kell, ahol szükség van rájuk. Úgy reagálnak, ahogy a szervezetünknek az adott pillanatban éppen a legjobb, s teszik mindezt mellékhatások nélkül.

Néhány ismert ilyen pompás csodanövényünk: fokhagyma, ginzeng, mely felpörgeti a fizikai és szellemi teljesítményt, csökkenti a fáradtságot, növeli az immunrendszer védekező képességét. Az ashwagandha, mely csökkenti a kortizol szintet, mely az elhízással és a gyulladással függ össze. A gingko, csicseriborsó, kasvirág, rózsagyökér, görögszéna, a kurkuma, mely nagyon jó ízületi gyulladásokra.

Ismert adaptogén növényeink – a teljesség igénye nélkül - a goji bogyó, mely nyugtat, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, jótékony az alvási panaszokra, javítja a közérzetet, a szőlőmag, mely feszültségcsökkentő, az orbáncfű, mely alvásjavító, oldja a depressziót, a híres aloe vera, a maca gyökér, az édesgyökér, az astragalus, a pecsétviaszgomba és még mások.

Fontos tudni azonban, hogy ha ezek mellett a csodanövények mellett döntesz, csak az ajánlott mennyiséget szedd és kérd ki szakember tanácsát.

Az adaptogén gyógynövények tehát egyedülálló módon gyakorolnak pozitív hatást szervezetünkre: igyekszenek egyensúlyt teremteni szerveink működésében, s nem véletlen, hogy ezeket a növények évezredek óta használják. Az intelligens gyógynövények mellékhatás nélkül gyógyítanak, és az immunrendszert is megerősítik. Milyen csodálatos dolgokat alkot a természet!

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.