Menü

Vidd ki őket a szabadba!

Nem azt mondom, hogy végleg el kell venni a kütyüfüggő gyerekeinktől a tabletet, telefont, de naponta egy órára, másfélre igenis ki kell hozni őket a virtuális rabságból, a karantén okozta világháló-börtönből.

Friss levegőre, mozgásra mindnyájunknak szükségünk van, de a gyerekeknek pláne, hiszen rajtuk hamar meglátszik a mozgás, a friss levegő, az új ingerek hiánya. Persze nem egyszerű egy kamaszt kicsalogatni a szobájából, lekönyörögni róla a fejhallgatót és kiküldeni a napfényre, levegőre, természetbe. Persze az erdőben nincs wifi, de legalább kapcsolódhatunk számos más élményhez!

A kisebbik fiammal még nincs is nehéz dolgom, ő szívesen elbogarászik akár egész nap odakint (ma egy békát hozott haza és meg akarta tartani) a nagyobbik viszont zenehallgató kiskamasz, a fülhallgatót se hajlandó levenni, így persze kommunikálni sem könnyű vele, az udvarra kihívni pedig pláne. De kitartó anyuka vagyok.

A karantén ideje alatt nyilván nem lehet tömegrendezvényekre menni, vagy nagyobb társaságba verődni, sem boltokat járni, sem szabadtéri programokon találkozni, de a város határát járni, erdőben túrázni, mezőkön, erdei utakon kocogni, kutyával sétálni, bicajozni igen!

Sok szülő panaszkodik, hogy hiába hívják a gyerekeket kirándulni, nincs kedvük kimozdulni, nem találják fel magukat wifi kód nélkül és nehezen mozdulnak ki a szobájukból, mert képtelenek offline létezni.

Nem az a megoldás, hogy eltiltjuk őket a virtuális tértől, hanem egyszerűen minden napon rutin részévé kell tenni egyéb más programokat is. Egy közös kirándulás nagyon jó móka, akkor is, ha nehezen indul el a család, a végén mindenki nagyon fogja élvezni!

Lehet vinni plédet, piknikkosarat (vagy piknikezős hátizsákot benne mindenféle finomsággal) s élvezni a természet adta nyugalmat és csendet. (Megjegyzésképp mondom, ne maradjon otthon esőkabát, kullancsriasztó, elegendő ivóvíz és naptej sem)

Nem hiányzik minden percben az online világ, a sok feladat, a rengeteg információ, a hírek, a média, a folyamatos televíziónézés, van ennél jobb kikapcsolódás is!

Rendkívül népszerű szabadtéri program a geocaching, ami egy olyan játék, amely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát a természetjárással. Az első úgynevezett geoládát 2000. május 3-án rejtették el az USA-ban. A játék lényege, hogy az elrejtett ládákat földrajzi koordináták alapján GPS eszközzel kell megtalálni. A ládák körülbelül akkorák, mint egy kis uzsonnásdoboz, s mindenféle kincset rejt.

A minap panaszkodtam a férjemnek, hogy többhét bezártság, online tanulás, home office, home ovi, home logopédia, home fociedzés, home mindenféle után, kissé kezdek antiszoc lenni. Erre találtuk ki a napi másfél órás sétáinkat a város szélén együtt a családdal, s megdöbbentő, de esküszöm, hiába élek 38 éve a városomban, én ezeket a gyönyörű helyeket eddig nem is ismertem.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.