Menü

A legfinomabb krémlevesek

A zöldségkrémlevesek híresek arról, hogy gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni őket. A sokféle alapból készülő ételeket sokféle módon is fűszerezhetjük, ami különlegessé varázsolja az ízvilágot. Pár csavarral pedig az egyszerű receptből rendkívül finom és rendkívüli leves készülhet.

Először süsd, csak utána főzz!

A répa tele van hasznos tápanyagokkal és krémlevesben még nagyon finom is!

Elsőként körülbelül fél kilogramm répát hámozz és tisztíts meg, majd feldarabolva helyezd tepsibe és locsold meg olívaolajjal és fűszerezd sóval, borssal. Mialatt fél órát sülnek a répadarabok 425 f-en, szeletelj fel egy fej vöröshagymát, amit szintén olívaolajon párold üvegesre hozzáadva fokhagymát és egy kanálnyi reszelt gyömbért. Ezután következik a fűszerezés, koriandert és kurkumát adjunk hozzá majd keverjük el. Majd add hozzá az előre elkészített zöldségalaplevet és a sütőben szép puhára sült répákkal együtt botmixerrel pürésítsd össze. Hogy finom és krémes legyen növényi tejet vagy tejszínt is keverj hozzá. A sűrű krémlevest pirított kenyérrel tálald.

Francia módra

Ez a leves igazi zöldségbomba, hiszen nagyon sokféle finomság szerepel a hozzávalói között!

Szükség lesz hozzá: póréhagymára, karfiolra, zöldbabra és borsóra, valamint cukkinire is. Emellett még egy-egy répa, petrezselyem, krumpli, vöröshagyma és paprika is kelleni fog.

A megtisztított és felkockázott zöldségeket lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet ellepje. Ezután puhára főzzük őket és ha készen van egy kis vajjal pürésítjük a levet. A szép, sűrű levest szintén (lehetőleg serpenyőben készített) pirítóssal tálaljuk.

Hidegen is finom

Bár a zöldségkrémlevest alapvetően melegen fogyasztjuk, hidegen, kicsit más hozzávalókkal egy új ízvilágot kaphatunk.

Az apróra vágott egy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, ezután hozzáadunk egy felszeletelt paprikát és két-két paradicsomot és kígyóuborkát. Ezután felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, borssal és egy nagyon kicsi cukorral. Addig főzzük, amíg átpuhulnak, ez körülbelül negyedórát jelent. Összeturmixoljuk a főtt zöldségeket, majd miután kihűlt még egy-két órára a hűtőbe tesszük. Amikor már tényleg teljesen hideg, tálalhatjuk. Ízlés szerint tejföllel, egy kis bazsalikommal a tetején.

A rendszeres és friss zöldségfogyasztás a nyár közeledtével egyre egyszerűbben megoldható. Ha tehetjük vásároljunk helyi termelőktől, hiszen sokkal finomabb ilyen alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. A rendszeres, napi szintű zöldségfogyasztás pedig az immunrendszert erősíti, amire a járvány idején nagy szükségünk van.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?