Menü

A legfinomabb krémlevesek

A zöldségkrémlevesek híresek arról, hogy gyorsan és egyszerűen lehet elkészíteni őket. A sokféle alapból készülő ételeket sokféle módon is fűszerezhetjük, ami különlegessé varázsolja az ízvilágot. Pár csavarral pedig az egyszerű receptből rendkívül finom és rendkívüli leves készülhet.

Először süsd, csak utána főzz!

A répa tele van hasznos tápanyagokkal és krémlevesben még nagyon finom is!

Elsőként körülbelül fél kilogramm répát hámozz és tisztíts meg, majd feldarabolva helyezd tepsibe és locsold meg olívaolajjal és fűszerezd sóval, borssal. Mialatt fél órát sülnek a répadarabok 425 f-en, szeletelj fel egy fej vöröshagymát, amit szintén olívaolajon párold üvegesre hozzáadva fokhagymát és egy kanálnyi reszelt gyömbért. Ezután következik a fűszerezés, koriandert és kurkumát adjunk hozzá majd keverjük el. Majd add hozzá az előre elkészített zöldségalaplevet és a sütőben szép puhára sült répákkal együtt botmixerrel pürésítsd össze. Hogy finom és krémes legyen növényi tejet vagy tejszínt is keverj hozzá. A sűrű krémlevest pirított kenyérrel tálald.

Francia módra

Ez a leves igazi zöldségbomba, hiszen nagyon sokféle finomság szerepel a hozzávalói között!

Szükség lesz hozzá: póréhagymára, karfiolra, zöldbabra és borsóra, valamint cukkinire is. Emellett még egy-egy répa, petrezselyem, krumpli, vöröshagyma és paprika is kelleni fog.

A megtisztított és felkockázott zöldségeket lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet ellepje. Ezután puhára főzzük őket és ha készen van egy kis vajjal pürésítjük a levet. A szép, sűrű levest szintén (lehetőleg serpenyőben készített) pirítóssal tálaljuk.

Hidegen is finom

Bár a zöldségkrémlevest alapvetően melegen fogyasztjuk, hidegen, kicsit más hozzávalókkal egy új ízvilágot kaphatunk.

Az apróra vágott egy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, ezután hozzáadunk egy felszeletelt paprikát és két-két paradicsomot és kígyóuborkát. Ezután felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, borssal és egy nagyon kicsi cukorral. Addig főzzük, amíg átpuhulnak, ez körülbelül negyedórát jelent. Összeturmixoljuk a főtt zöldségeket, majd miután kihűlt még egy-két órára a hűtőbe tesszük. Amikor már tényleg teljesen hideg, tálalhatjuk. Ízlés szerint tejföllel, egy kis bazsalikommal a tetején.

A rendszeres és friss zöldségfogyasztás a nyár közeledtével egyre egyszerűbben megoldható. Ha tehetjük vásároljunk helyi termelőktől, hiszen sokkal finomabb ilyen alapanyagokból készült ételeket fogyasztani. A rendszeres, napi szintű zöldségfogyasztás pedig az immunrendszert erősíti, amire a járvány idején nagy szükségünk van.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.