Menü

Kávézacc és arcpakolás?

Az otthonunkban rengeteg olyan hulladékot termelünk, amit nem kell rögtön kidobi, hanem újra felhasználható. Ilyen például a kávézacc is, ami a kert- és szépségápolásban is alkalmazni lehet.

Ne dobd ki, használd újra!

A környezettudatosság nagyon összetett, egyik eleme a gondolkodásmód átalakítása. A fogyasztói társadalom folyamatos tudatra és tudatalattira ható üzeneteit, hogy mindig vegyél újat, meg kell próbálni a leghatékonyabban kizárni. A „ne dobd ki”-elv vonatkozik a konyhai hulladék termelésére is, ezek közül talán az egyik leggyakoribb a kávézacc.

Különleges arc- és hajpakolás

A kávézacc a házi szépségápolás egyik különleges alapanyaga lehet. Mézzel és tejjel vagy joghurttal elkeverve sűrű masszát kapunk, amit mindenféle bőrtípusra nyugodtan lehet alkalmazni. A pakolást tíz-tizenöt percig kell fennhagyni, érdemes a feltételkor körkörös mozdulatokkal eldolgozni. Az idő leteltével langyos vízzel öblítsük le. Az arcbőr a kávézacc miatt lehet kicsit barnább lesz, de ezt még egy öblítéssel le lehet szedni.

Az arc mellett a hajra is használható a kávézacc. Zuhanyzás és hajmosás közben egyszerűen csak a fejbőrbe kell masszírozni, majd alaposan kimosni. A kávézacc segíti a hajnövekedést és megtisztítja a fejbőrt és a hajtöveket.

A zacc hasznos a kertben is!

Egyszerűen csak bele kell keverni a virágföldbe, nitrogén tartalma miatt sokat fog segíteni a virágoknak. Nem szabad azonban túlzásokba esni, hiszen a túl sok nitrogén savanyúvá teszi a talajt.

Trágyaként is felhasználható. Ugyanúgy a nitrogéntartalom miatt a gyepnek is kitűnő trágya, ami miatt egészséges és gyönyörű lesz. Két csészényi kávézacchoz vizet kell hozzáadni (kb. 20 l) majd állni hagyni pár napig. Végül spricceljük a fűre.

Csigák és macskák ellen

A csigák gyakran okoznak a veteményeskertben bosszúságot. A kávézaccot érdemes az ágyások köré szórni és így megakadályozni a csiga-támadást. A macskák ellen is beválhat, mivel ezek az állatok ki nem állhatják a kávé illatát.

Sokszor a háztartásunk legapróbb és hétköznapibb elemei is rengeteg alternatív módon felhasználhatóak, nem csak a szemétben végezhetik. A környezettudatosság és a zero waste (hulladékmentesség) jegyében érdemes lehet körülnézni mit és hogyan lehet újra vagy tovább használni. Ez nem csak a környezetnek, hanem nekünk és a pénztárcánknak is jót tehet.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.