Menü

Fejezzük be a kézilabda bajnokságokat (is) !

Most a profi sport irányába kacsingatok egy kicsit. Azért is elnézést kell kérnem, mert kiemeltem egy sportágat a többi közül. Pedig korona vírus idején tulajdonképpen egyik sportág sem különb a másiknál Csak azért teszem ezt mégis, mert a kézilabda egy kicsit a szívem csücske, és az egész országban népszerű. Szóval ideje lenne a bajnokságokkal leadni. Hogy miért? Mert egyszerűen nem lehet úgy edzeni és csúcsformában jönni, hogy ezt a szezont normálisan be lehessen fejezni.

Szóval, akármennyire vérzik is a szívem, ezt a szezont egyszerűen be kell fejezni. Le kell állítani. A nemzetközi kupákat legalábbis egyáltalán nincsen értelme lejátszani. Hiszen az élcsapatok a nemzetközi kupákban, mostanra időzítették a csúcsformájukat. Amennyiben azonban mondjuk még májusban el is tudnának kezdeni edzeni, nem lehet csúcsformába kerülni a 2020-as évben. Ki ne ismerné azt, aki csak sportot, még ha nem is professzionális szinten, hogy óriási különbség van az alapozás, a formába hozatal, és pláne a csúcsforma között.

Ahogy utaltam rá, ez a kitétel nemcsak a kézilabdára igaz. Mert nem pusztán arról van szó, hogy mikor kerül a sportoló csúcsformába, de arról is, hogy ezt mikor, milyen évszakban kell elérnie. Amikor nyáron egyre melegebbek a délutánok, egyre inkább elviselhetetlen a hőség június-júliusban még a profi sportolótól sem lehet elvárni, hogy a pár hónapos, de mondjuk azt, pár hetes felkészülés után, az időjárási körülményekről is dacolva, élete formájához érkezzen. Itt most, nemcsak a kézilabdában, de ott bizonyosan, egyszerűen meg kell húzni egy vonalat. Nyáron folytatni veszélyes lenne a szervezetre, a meglátásom szerint, engedjük el a kupákat, a bajnokságokat pedig fújjuk le úgy, ahogy vannak! Nem igazságos. De most az élet volt igazságtalan, el kell fogadni, és egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ez egy csonka szezon volt. Sok minden múlik ezen a sportban. Szerződések, visszavonulások, érmek. De az utóbbi pár hétben megtanultuk, minden helyettesíthető, egy dolgot kivéve: az életünket!

Mind a civil életben, mind pedig a sport világában ezt a tavaszt el kell engedni, és koncentrálni az őszre.

B.T.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.