Menü

Fejezzük be a kézilabda bajnokságokat (is) !

Most a profi sport irányába kacsingatok egy kicsit. Azért is elnézést kell kérnem, mert kiemeltem egy sportágat a többi közül. Pedig korona vírus idején tulajdonképpen egyik sportág sem különb a másiknál Csak azért teszem ezt mégis, mert a kézilabda egy kicsit a szívem csücske, és az egész országban népszerű. Szóval ideje lenne a bajnokságokkal leadni. Hogy miért? Mert egyszerűen nem lehet úgy edzeni és csúcsformában jönni, hogy ezt a szezont normálisan be lehessen fejezni.

Szóval, akármennyire vérzik is a szívem, ezt a szezont egyszerűen be kell fejezni. Le kell állítani. A nemzetközi kupákat legalábbis egyáltalán nincsen értelme lejátszani. Hiszen az élcsapatok a nemzetközi kupákban, mostanra időzítették a csúcsformájukat. Amennyiben azonban mondjuk még májusban el is tudnának kezdeni edzeni, nem lehet csúcsformába kerülni a 2020-as évben. Ki ne ismerné azt, aki csak sportot, még ha nem is professzionális szinten, hogy óriási különbség van az alapozás, a formába hozatal, és pláne a csúcsforma között.

Ahogy utaltam rá, ez a kitétel nemcsak a kézilabdára igaz. Mert nem pusztán arról van szó, hogy mikor kerül a sportoló csúcsformába, de arról is, hogy ezt mikor, milyen évszakban kell elérnie. Amikor nyáron egyre melegebbek a délutánok, egyre inkább elviselhetetlen a hőség június-júliusban még a profi sportolótól sem lehet elvárni, hogy a pár hónapos, de mondjuk azt, pár hetes felkészülés után, az időjárási körülményekről is dacolva, élete formájához érkezzen. Itt most, nemcsak a kézilabdában, de ott bizonyosan, egyszerűen meg kell húzni egy vonalat. Nyáron folytatni veszélyes lenne a szervezetre, a meglátásom szerint, engedjük el a kupákat, a bajnokságokat pedig fújjuk le úgy, ahogy vannak! Nem igazságos. De most az élet volt igazságtalan, el kell fogadni, és egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ez egy csonka szezon volt. Sok minden múlik ezen a sportban. Szerződések, visszavonulások, érmek. De az utóbbi pár hétben megtanultuk, minden helyettesíthető, egy dolgot kivéve: az életünket!

Mind a civil életben, mind pedig a sport világában ezt a tavaszt el kell engedni, és koncentrálni az őszre.

B.T.

Edzés sminkben?

A tökéletes futós instaklisék talpig sminkben és egyetlen rakoncátlan tincs nélkül ábrázolják az edzés végén fotózkodó nőket. Izzadságfolt nélkül. Kipirult arc nélkül. Nem ám a csapvíz alá tartott vörös fejjel, mint én egy éve a nyári 38 fokos maraton után. Van némi kontraszt.

Toastmasters, mert a nyilvános beszéd tanulható

Több mint 80 éve létezik egy szervezet, a Toastmasters, amely várja azokat, akik szeretnék elsajátítani a nyilvános beszéd csínját-bínját, leküzdeni a lámpalázat, megtanulni "ööö-zés" nélkül szépen beszélni, és nem mellesleg egy kiváló közösség részévé válni.

Idén valószínűleg inkább belföldön fogunk nyaralni

Az idei nyáron a magyar családok nagy része vagy egyáltalán nem fog nyaralni, vagy legfeljebb belföldön. Önmagában az utóbbi még nem rossz, nem figyelembe véve, hogy a pandémiás időszak után mennyire fontos legalább egy minimális kikapcsolódás, mindenképpen időt kell rá szakítanunk. Most talán egyszerűbb körülmények között, de a pihenés az pihenés.

A nyár és a kalandvágy

Amíg az ember fiatal, elég sok hullámát éli át az újdonságra és kalandra való vágyakozásnak. De olykor nemcsak a fiatalok ráznák le a monotonitás terhét. Nyáron pedig még alkalmasabbá válik a kedv, a környezet és a körülmények.

Újra nyitva az uszodák - de igazából úszni és sportolni csoportosan még nem érdemes

A kijárási tilalom korlátozásával kinyithatnak a szabadtéri strandok, uszodák. Ez sokaknak jó hír, pláne így a nyár kezdetén, biztosan sokan élni is fognak a lehetőséggel. Elvileg lehet úszni is, de az óvintézkedésekkel kapcsolatos szabályok miatt egyelőre talán nem érdemes. Mint ahogy óvatosan a csoportos testmozgásokkal.