Menü

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces beszólások, de valójában elég komolyak.

Amióta bezártságban élünk (mert nagyon fontos most az óvatosság) azóta a közösségi oldalakon mást se látok, mint a rengeteg felvásárolt lisztből, cukorból és élesztőből mindenki kalácsot, kenyeret, aranygaluskát, kelt tésztákat, buktát süt. A rengeteg diétás oldal is cukormentes édességekkel van tele, mindenki süt és süt és süt. Ezzel az a gond, hogy egy életmódváltás, vagy fogyókúra nem arról szól, hogy egész nap unalomból tepsiszámra eszem az édesítős – és ettől függetlenül kalóriadús – ételeket, süteményeket, hanem, hogy megpróbálok a karanténhoz igazodva, s a kevesebb mozgással kalkulálva, inkább a kalóriaszegény életmód felé kacsintgatni.

Ez pedig leginkább zöldség és gyümölcsalapú étrend, minimális egészséges zsírokkal, megfelelő szénhidráttal, elegendő fehérjével.

Korábbi cikkemben említettem, hogy a karantén nem ment fel a mozgás alól, mert az otthoni sportot most aztán kimaxolhatjuk, pláne, hogy számos ismert celeb edző most ingyenes online edzéseket tart. De az edzésektől függetlenül a táplálkozás kardinális.

A mozgás 20%, az étrend 80%-ban határozza meg a formánkat.

Nem csak arról van szó, hogy hosszú távon káros következményei lehetnek a túl sok édességnek, hanem, hogy rövidtávon bármilyen betegség leküzdésével szemben is rontja az esélyeket a sok cukor fogyasztása. Persze, tudom, a csokitorta sokkal jobb, mint a répás zöldturmix, vagy a túrós batyu is jobban csúszik vaníliapudinggal, meg a fánk lekvárral, mint a tökfőzelék, vagy a cukkinifasírt. Nyilván.

Azonban a cukor nem kedvez az immunrendszer erősítésének, üres és felesleges kalória, semmi vitamin, vagy ásványi anyag nincs benne, pusztán az élvezet írható a jó oldalára, más nagyon nem. A túl sok cukor köztudottan a fehérvérsejtek működését hátráltatja, amik megküzdenek a szervezetbe kerülő baktériumokkal, s fogyasztása után akár már 30 perccel képes lelassítani az immunrendszer működését, több órára. Nagyon meggondolandó ez túlzott a cukorbevitel.

Ne felejtsük el, hogy a nassolás mindig valamiféle másodtevékenység, nem pedig a valós éhség jele. Ha tudjuk, próbáljuk lekötni a gondolatainkat más egyéb tevékenységekkel, mint a hűtőnyitogatás. Én magam szeretem az otthoni edzéseket, tornákat, vagy a pakolászást, lomtalanítást, szekrények átnézését, terasz rendezését, ebbe igazán bele lehet merülni órákra is, s nem azon jár az agyunk, hogy mit lehetne enni. (megjegyzés: a konyha és a hűtő takarítása ebben az esetben maradjon ebéd utánra, amikor jóllaktunk „valódi étellel”.)

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.