Menü

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces beszólások, de valójában elég komolyak.

Amióta bezártságban élünk (mert nagyon fontos most az óvatosság) azóta a közösségi oldalakon mást se látok, mint a rengeteg felvásárolt lisztből, cukorból és élesztőből mindenki kalácsot, kenyeret, aranygaluskát, kelt tésztákat, buktát süt. A rengeteg diétás oldal is cukormentes édességekkel van tele, mindenki süt és süt és süt. Ezzel az a gond, hogy egy életmódváltás, vagy fogyókúra nem arról szól, hogy egész nap unalomból tepsiszámra eszem az édesítős – és ettől függetlenül kalóriadús – ételeket, süteményeket, hanem, hogy megpróbálok a karanténhoz igazodva, s a kevesebb mozgással kalkulálva, inkább a kalóriaszegény életmód felé kacsintgatni.

Ez pedig leginkább zöldség és gyümölcsalapú étrend, minimális egészséges zsírokkal, megfelelő szénhidráttal, elegendő fehérjével.

Korábbi cikkemben említettem, hogy a karantén nem ment fel a mozgás alól, mert az otthoni sportot most aztán kimaxolhatjuk, pláne, hogy számos ismert celeb edző most ingyenes online edzéseket tart. De az edzésektől függetlenül a táplálkozás kardinális.

A mozgás 20%, az étrend 80%-ban határozza meg a formánkat.

Nem csak arról van szó, hogy hosszú távon káros következményei lehetnek a túl sok édességnek, hanem, hogy rövidtávon bármilyen betegség leküzdésével szemben is rontja az esélyeket a sok cukor fogyasztása. Persze, tudom, a csokitorta sokkal jobb, mint a répás zöldturmix, vagy a túrós batyu is jobban csúszik vaníliapudinggal, meg a fánk lekvárral, mint a tökfőzelék, vagy a cukkinifasírt. Nyilván.

Azonban a cukor nem kedvez az immunrendszer erősítésének, üres és felesleges kalória, semmi vitamin, vagy ásványi anyag nincs benne, pusztán az élvezet írható a jó oldalára, más nagyon nem. A túl sok cukor köztudottan a fehérvérsejtek működését hátráltatja, amik megküzdenek a szervezetbe kerülő baktériumokkal, s fogyasztása után akár már 30 perccel képes lelassítani az immunrendszer működését, több órára. Nagyon meggondolandó ez túlzott a cukorbevitel.

Ne felejtsük el, hogy a nassolás mindig valamiféle másodtevékenység, nem pedig a valós éhség jele. Ha tudjuk, próbáljuk lekötni a gondolatainkat más egyéb tevékenységekkel, mint a hűtőnyitogatás. Én magam szeretem az otthoni edzéseket, tornákat, vagy a pakolászást, lomtalanítást, szekrények átnézését, terasz rendezését, ebbe igazán bele lehet merülni órákra is, s nem azon jár az agyunk, hogy mit lehetne enni. (megjegyzés: a konyha és a hűtő takarítása ebben az esetben maradjon ebéd utánra, amikor jóllaktunk „valódi étellel”.)

A karácsony üzenete a rohanó világban

A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.

Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében

A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.