Menü

A sport immunrendszerre gyakorolt hatásai

Egy kutatás szerint már 20 perc mérsékelt testedzés is stimulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású sejtes immunválaszt produkál.

Az utóbbi időkben megtanultuk, hogy a maszk nem nyújt teljes biztonságot, de azért hasznosak bizonyos helyzetekben. Azt is tudjuk, hogy ezekben az időkben nem szabad elhanyagolni az immunrendszer védelmét, hiszen az immunrendszer védi meg az emberi szervezetet a vírusoktól, baktériumoktól, egyéb káros külső hatásoktól.

Ha minden súlyzós edzésen 2 órát át szekírozod magad, vagy ha minden nap lefutsz egy félmaratont, az túledzéshez és túl sok kortizol (stressz hormon) termelődéséhez vezet. Ennek az eredménye legyengült immunrendszer, test és lélek lesz.

Tudjuk, hogy az edzés jót tesz a szív-és érrendszernek. Tudjuk, hogy erősíti az izmokat – hoppá, itt is megjelenik az a bizonyos kettősség: ha valaki helytelenül edz, vagy olyan ízületgyilkos gyakorlatokat végez, mint a vállból nyomás nyak mögött, akkor nemhogy nem erősíti, de még el szakíthatja az izmát.

Hogyan növeli a testmozgás az immunitást?

A legtöbb kutatás, mely a testmozgás és az immunrendszer közötti összefüggést vizsgálta, a megfázással kapcsolatos. A kutatások jelentős része alátámasztja, hogy a rendszeres, mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert. Számos tanulmány számolt be arról, hogy a sportolóknál, illetve hobbi sportolóknál ritkábban fordult elő megfázás, amikor futó programon vettek részt.

A testmozgás fokozza a makrofágok termelését. A makrofágok azok a sejtek, melyek megtámadják a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozókat. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy valós fiziológiai változások mennek végbe az immunrendszerben, mikor valaki testmozgást végez. Ilyenkor az immunitást segítő sejtek gyorsabban keringenek a véráramban, és képesek a vírusokat és baktériumokat is elpusztítani. A testedzés után pár órán belül a szervezet visszaáll a megszokott, számára normális ritmusra, ám kutatások szerint rendszeres testmozgással ez az immunserkentő időszak kitolható.

Egyesek szerint a testmozgás okozta ideiglenes hőmérséklet emelkedés gátolhatja a baktériumok szaporodását. Ez a folyamat teszi lehetővé, hogy a szervezet sokkal hatékonyabban küzdje le a fertőzéseket. Emellett a testedzés lassítja a stresszhez köthető hormonok kibocsátását, ami azért is fontos, mert a stressz növeli a megbetegedések valószínűségét.

A túl sok testedzés ugyanannyira árthat az immunrendszernek, mint a túl kevés. Az immunrendszer sejtjei természetes testőrökként gyilkolják, illetve gyilkoltatják a kórokozó vírusokat, felismerik a, hogy mely sejtekbe hatoltak be, és azokat öngyilkosságra késztetik.

Sok zöldség és gyümölcs

Az egészséges, változatos étrend fontos tápanyagokat szolgáltat az immunrendszer számára, és ezzel növeli az ellenálló képességet. A zöldségek és gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek harcolnak a szabad gyökökkel, és így vesznek részt a sejtkárosodásokkal szembeni védekezésben. Az A-, a C- és az E-vitamin bizonyos immunsejtek képződését és aktivitását támogatja; ezek a vitaminok megtalálhatóak például a répában (A), a paprikában (C) és a növényi olajokban (E). Az ásványi anyagok közül elsősorban a vas, a cink és a szelén játszik fontos szerepet az immunrendszer működésében.

Az immunrendszer számára a legegészségesebb egy megfelelő étrenddel és egyéb egészséges magatartásformákkal összekötött rendszeres, mérsékelt mozgásprogram.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.