Menü

A friss levegő fontossága

A szabad levegőn való tartózkodás a fertőzés elleni védelem szempontjából is kedvező hatású. Különösen a felső légutak fertőzése esetén fontos, hogy levegőre menjen a gyermek, mert csak úgy tudja elérni, hogy a kilélegzett levegő helyett baktériummentes levegőt lélegezzen be.

Tippek az egészséges beltéri klíma megteremtéséért

A fűtési szezon elején nagyobb eséllyel alakul ki páralecsapódás, ezért ilyenkor még többször szellőztessünk. Ha odakinn 10-15 Celsius-fokos a hőmérséklet, szellőztetéskor a helyiségek páratartalma is csökkenni fog. A falak, a padló és a bútorok gyors szellőztetés mellett még a hidegebb hónapok alatt sem hűlnek ki, és hamar visszanyerik eredeti hőmérsékletüket.

Tanácsos télen rövid, naponta többszöri szellőztetést alkalmaznunk a hosszabb ideig tartó, ritkábban végzett szellőztetések helyett. Ha szellőztetéshez ablakot nyitunk, akkor az állott levegő 5-20 percen belül távozhat.
Ébredés után szellőztessük ki a hálószobát.
Főzéskor nyissunk ablakot a konyhában, evés után pedig az étkezőben.
Takarítás után hagyjuk, hogy átjárja a levegő a szobákat.
Este, lefekvés előtt - akár kis időre is - nyissunk ablakot, hogy jobban tudjunk aludni.
Zárt ajtók mögött zuhanyozzunk, fürdés után töröljük szárazra a csempét és a padlót, majd nyissuk ki a fürdőszoba ablakát.
A frissen mosott ruhákat ne a lakásban teregessük ki!
Főzéskor mindig használjunk fedőt - ez energia-megtakarítást is jelent.
Külső határoló falak mellé ne állítsunk bútorokat.

Az egészséges csecsemő és kisgyermek számára a levegő és a napfény ugyanolyan fontos, mint a fejlődéséhez szükséges táplálkozás. A szabad levegőn tartózkodás, az időjárásnak megfelelő öltözékben, az év minden napján biztosítható. A szabad levegőn való tartózkodásnak elsősorban előnyei vannak, de a nem megfelelő körültekintéssel megválasztott levegőn való tartózkodásnak veszélyei is lehetnek. Írásunkban ezeket a tényezőket vesszük számba.

Akadálya lehet a nem megfelelően kialakított terasz vagy játszóudvar. A nem megfelelő ruházat, az időjárási viszonyok. Sűrű ködben, viharos szélben, zuhogó esőben, szmogriadó esetén ne vigyük ki a gyermekeket. Erős fagyban, –5 fok alatt a kint altatást mellőzzük. Tiszta, napos időben, száraz hideg esetén a megfelelő ruházat biztosításával a nagyobb a gyermekeknek –5 fok alatt is rövid időre biztosíthatjuk a teraszon való mozgás, szaladgálás lehetőségét.

A kisgyermekek bőre vékony, a mínusz fokokat és a szelet nagyon érzékenyen viseli. A kisgyermek száját bekenhetjük illatosítás- és színezésmentes ajakírral, az arcukat szükség esetén speciálisan babáknak készült zsíros krémmel. A kezek védelmére a legjobb a kesztyű. Ha kiszárad a kezük, finom, érzékeny bőrre való babakrémet használjunk bejövetel után a tisztára mosott, szárazra törölt kis kezek ápolására.

Több vékony réteg jobban szigetel, mivel több a levegő közötte, mint az egy vastagabb rétegnél. Kisgyermekeknél fontos, hogy kényelmes szabású legyen, ne akadályozza kisgyermeket mozgásában, játéktevékenysége közben. A mérete ne legyen szűk és kicsi, mert az akadályozza a hőleadást, a mozgást és a vérkeringést. A túl nagy, bő ruha is kényelmetlen a kisgyermek számára, akadályozza mozgás- és játéktevékenységet, nem tudja megtartani az optimális testmeleget.

A ruházat másik szerepe a védő funkció. Védi a testfelületét a sérülésektől, a szennyeződéstől, a gyermek érzékeny bőrét a fertőzésektől is. Fontos, hogy könnyen tisztítható, sima felületű textilből készüljön.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.