Menü

Filléres játékok kartondobozból!

A karanténban nem egyszerű lekötni a gyerkőcöket, az iskolásnak tanulni kéne, a kicsi unatkozik, engem határidős melók várnak, pedig jó lenne kicsit lekötni a felesleges energiákat.

Régóta tudjuk, hogy mindig a filléres játékok a legjobbak, egy bottal és két kaviccsal jobban eljátszanak olykor a törpék, mint a legdrágább játékcsodával, épp ezért ehhez az otthoni elfoglaltsághoz, csak kartondobozra lesz szükség, az pedig azért mindig akad egy háztartásban. (ha nincs, akkor ne dobd ki ezután).

Mert ugye arról ne is álmodjunk, hogy a szobapolcain roskadozó legók, várak, mesekönyvek, kiskatonák, kisautók, filctollak (lányos játékokat is kérem ide most felsorolni, köszönöm) és egyéb drága holmikkal órákig békében eljátszanak a drágaságok. Jobb lekötni őket valami olyannal, ami új, ami kreatív, amit együtt lehet elkészíteni.

Ha elég sok vagy nagy a kartondoboz, lehet építeni belőle kuckót, bunkert, házikót, vagy akár autót is, vagy vonatot. Ehhez kell némi anyag és hely, de van, akinél akad annyi doboz, amivel megvalósítható. Később a teraszra, kertbe is kitehetjük, lehet még használni.

A kisebb dobozokból garázst szoktam építeni a kisautóiknak, a doboz oldala simán egy nyitható garázs, de három szerállásos tűzoltóállomás is készült már nagyon profi módon. Láttam egy jó ötletet is a neten, ahol liftnek nevezték ki a dobozt függőlegesen állítva és gombokat rajzolva rá a megfelelő emeletre juthatunk el vele, de szerintem időgép is lehet, ha a kicsik fantáziája úgy akarja.

Mini bábszínházzal tuti, hogy hosszú ideig nem lesz gond az unatkozással, igaz ebbe a szülőnek is be kell kapcsolódnia aktívan, esetleg nagyobb testvérnek, ha eljátssza a mesélő és bábozó szerepét.

Egy doboz simán hajó is, ha úgy akarjuk, vitorla is készíthető hozzá lepedőkből, ehhez is nagyobb dobozokra van szükségünk, de nagyon ötletes, megéri eltenni a nagyobb kartonokat.

Televíziót is alkothatunk dobozokból, benne a gyerkőc elszórakoztat minket, vagy saját magát, a gombokat is rárajzolhatja, egyszerű feladat.

Ha csak cipősdobozaink vannak otthon, abból is készülhet garázs a kisautóknak, vagy babaágy a babáknak, plédekkel, kispárnával, esetleg egy ötletes akvárium, ha a doboz oldalait tartjuk csak meg, felfelé állítjuk és halacskákat fűzünk fel egy madzagra benne.

Láttam csocsót is, közönséges ruha csipeszekkel, botokra, vagy fonálra rögzítve.

Ezek a kreatív játékok nemcsak lekötik az ördögöket - mondjuk több, mint fél órára -, hanem fejlesztik a kreativitásukat is, s még sok pénzünkbe sem kerül. A kartonban rejlő lehetőségek száma végtelen, csak a kézügyességünkön, illetve a gyerekek fantáziáján múlik, hogy mit hozunk ki a beszerzett alapanyagokból. Tessék keresni egy kartondobozt!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.