Menü

Szomorú zene, szomorú napok?

A zenére való fogandóságunk az esztétikai érzékünkkel van összefüggésben, mely ugyan velünk született, de folyamatosan formálódik az évek, évtizedek során. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a tudásszintünk és a kompetenciánk növekedésével együtt folyamatosan alakul, másrészt hogy a külső tényezők is befolyásolják, nem is beszélve az érzelmi állapotról, ami szintén hozzájárul az alakulási folyamathoz. Vagyis megszámlálhatatlanul sok tényező van hatással arra, hogy hogyan gondolkodunk a zenéről, milyen a stílusunk, mit szeretünk hallgatni, mit értünk meg belőle, esetleg magunk képesek vagyunk-e zenei termék előállítására.

Az ízlésünket egyértelműen az általános egészségi állapotunk, az akaratunkon kívül hallott zenék milyensége, illetve az általános attitűdünk határozza meg. Éppen ezért eléggé szubjektív kérdés maga a zenei ízlés. De létezik-e kollektív ízlés? És vajon a hangulatunk hat az általunk hallgatott zenék változatosságára, vagy a zenék hatnak a hangulatunkra? Hogyan képzelhetjük ezt el?

Nos, a zenei ipart ugyanazon tényezők határozzák meg, mint a többit: a kereslet. Amilyen stílusban, témában, műfajban az emberek több terméket keresnek, abból többet is fognak előállítani. A kereslet-kínálat egymásra hatása nagyon is meghatározó. Ez az oka annak, hogy kereshetünk valamiféle általános mechanizmust a ma kedvelt zeneszámok és az emberek általános, ha úgy tetszik, kollektív ízlése között. Ezáltal juthattunk a fenti következtetésre is, vagyis, hogy manapság sokkal nagyobb a kereslet olyan dalokra, amelyek melankolikusak, lassúak, valamilyen komoly, nehezen feldolgozható témáról szólnak, és alapvetően, ha mindent egyben nézünk, szomorúak. De valóban a hallgatóság ízlése miatt alakult ez így, vagy azért, mert az előadók jobban szeretnek ebben a stílusban alkotni?

Mindkét állítás megállná a helyét. Ha megnézünk egy toplistát a legközkedveltebb dalokról, azok témái közt gyászt és annak feldolgozását találnánk, válást, szakítást, csalódást, szerelmi bánatot, be nem teljesült vágyakat. És ezeket, akármilyen furcsán is hangzik, azért hallgatjuk, mert segítenek. Az öröm megélésében sokkal kevesebb a nehézség. Ha valami jól alakul, és az ember boldog, az ritkábban készteti befelé fordulásra, önállóan eltöltött időre. Ez pedig azt eredményezi, hogy ritkábban fogunk csak úgy elvonulni vidám zenét hallgatni, ha alapvetően is jó a hangulatunk. Azonban egy-egy nehezebben feldolgozható esemény után, ha alapvetően rossz a kedvünk, sokkal jobban szeretünk egyedül lenni, befelé fordulni, és a körülmények megemésztésében sokat segít a zene. Nem ad univerzális választ és orvosságot, de megmutatja, hogy a mi problémánk nem egyedül a miénk, sokan küzdenek hasonlóval. A két eset közötti különbség már önmagában is ad némi magyarázatot arra, hogy miért is kelendőbbek manapság a melankolikusabb dalok.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne az alapvető hangulatunk is valamivel negatívabb vagy változékonyabb. De a zenei ízlésünk és a hangulatunk közötti összefüggést általánosítani vagy kizárólagosítani nem lehet és nem is érdemes. Ezt úgyis az évek távlata tudja majd megmagyarázni leginkább.

Varga Ágnes Kata

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.