Menü

Női hiszti - létezik?

A pszichológusok által emlegetett hisztéria és a köznapi nyelvben is előforduló hiszti nem teljesen fedik egymást. Éppen ezért nehéz megmondani, hogy a szó szoros értelmében beszélhetünk-e női hisztériáról, vagy egyáltalán, mihez van ennek a viselkedési formának vagy állapotnak köze. Ráadásul az, hogy ki mit ért ez alatt, az nagyban függ az előzetes tudásunktól, a benyomásainktól, előítéleteinktől és sztereotípiáinktól, amelyeket nem feltétlen saját magunk találtunk ki, hanem hallhattuk másoktól is, tanult módon is elsajátíthattuk mások viselkedése és megnyilvánulásai alapján, és beépíthettük a saját tudatunkba. Érdemes tehát először a saját álláspontunkkal tisztában lenni ahhoz, hogy vitát indíthassunk a témáról.

A hisztéria, mint pszichológiai fogalom, szervi okok nélküli, testi tünetekkel is járó erős érzelmi-lelki kitörésként fogható meg. Ebben a meghatározásban nagyon lényeges, hogy bár nincsenek szervi okok, tehát nem egy betegség vagy elváltozás váltja ki a heves állapotot, az mégis megnyilvánulhat testi tünetekben, ami lehet remegés, izzadás, szapora légzés, gyors pulzus, fejfájás, szédülés, és ezen tünetek sora még bővíthető. Ezek a tünetek teljesen akarattól függetlenül jelentkeznek, az érintett személy nem irányítja őket. Kisgyermekkorban nagyon jellemző, és nagyban összefügg a gyermek érdekérvényesítő, egocentrikus korszakával. Kamaszkorban a dac természetes velejárója.

Azonban a hétköznapi szóhasználatban élő hisztéria általában nem szól testi tünetekről, a lényege a heves érzelmi reakció, és a látszólag ok nélküliség. Ez azonban igencsak szubjektív álláspont lehet a részt vevők részéről. Az érzelmi túlfűtöttség és a heves reakció egy bizonyos szinten valóban jellemzőbb a nők körében. Ennek oka az összetettebb női gondolkodás, illetve a teljesen eltérő hormonális működés. A pszichológiai hisztéria éppen ezért nem illik a nőkre, hiszen egyfelől megfogható a viselkedésük biológiai okokban, másfelől pedig nem mindig jár testi tünetekkel, sőt. Tehát pszichológiai szempontból nem beszélünk túlnyomó női többségről a hisztéria témájában. Ugyanakkor a hétköznapi értelemben vett hisztit valóban jellemzőbbnek találhatjuk a nők körében.

Óvatosan azonban a nők megbélyegzésével, ilyen téren is! Ugyanis egyrészt nem irányított, nem feltétlenül akaratlagos viselkedésformáról van szó, amelyen tehát nem segít, csak súlyosbít a környezet rosszalló véleménye. Másrészt pedig általában a tünetek megfékezése, tehát a hisztérikus állapot visszafojtása csak elodázza, de nem szünteti meg ezt a viselkedést. Ezért nagyon fontos, hogy a helyes időben, a helyes körülmények között tudjuk kezelni ezt az állapotot. A nők hisztijében ugyanis az a közös, hogy általában gyors lefolyású, hirtelen állapot, míg a férfiak esetében sokkal lassabbnak látszik ez a folyamat, és sokkal nagyobb hatásai is vannak a jövőre. Hölgyeim, uraim, őszintén viszonyuljunk a helyzethez, és fékezzük előítéleteinket!

Varga Ágnes Kata

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Rendet gyorsan!

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk. A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll.

Kirándulj itthon!

A koronavírus járvány legnagyobb vesztese a turizmus, mivel a betegség miatt a legtöbben lemondják külföldi nyaralásaikat. Ha azonban mégis kikapcsolódásra és friss levegőre vágysz, ezek Magyarország legszebb kirándulóhelyei, ahol a természet közelében pihenheted ki magadat.