Menü

Női hiszti - létezik?

A pszichológusok által emlegetett hisztéria és a köznapi nyelvben is előforduló hiszti nem teljesen fedik egymást. Éppen ezért nehéz megmondani, hogy a szó szoros értelmében beszélhetünk-e női hisztériáról, vagy egyáltalán, mihez van ennek a viselkedési formának vagy állapotnak köze. Ráadásul az, hogy ki mit ért ez alatt, az nagyban függ az előzetes tudásunktól, a benyomásainktól, előítéleteinktől és sztereotípiáinktól, amelyeket nem feltétlen saját magunk találtunk ki, hanem hallhattuk másoktól is, tanult módon is elsajátíthattuk mások viselkedése és megnyilvánulásai alapján, és beépíthettük a saját tudatunkba. Érdemes tehát először a saját álláspontunkkal tisztában lenni ahhoz, hogy vitát indíthassunk a témáról.

A hisztéria, mint pszichológiai fogalom, szervi okok nélküli, testi tünetekkel is járó erős érzelmi-lelki kitörésként fogható meg. Ebben a meghatározásban nagyon lényeges, hogy bár nincsenek szervi okok, tehát nem egy betegség vagy elváltozás váltja ki a heves állapotot, az mégis megnyilvánulhat testi tünetekben, ami lehet remegés, izzadás, szapora légzés, gyors pulzus, fejfájás, szédülés, és ezen tünetek sora még bővíthető. Ezek a tünetek teljesen akarattól függetlenül jelentkeznek, az érintett személy nem irányítja őket. Kisgyermekkorban nagyon jellemző, és nagyban összefügg a gyermek érdekérvényesítő, egocentrikus korszakával. Kamaszkorban a dac természetes velejárója.

Azonban a hétköznapi szóhasználatban élő hisztéria általában nem szól testi tünetekről, a lényege a heves érzelmi reakció, és a látszólag ok nélküliség. Ez azonban igencsak szubjektív álláspont lehet a részt vevők részéről. Az érzelmi túlfűtöttség és a heves reakció egy bizonyos szinten valóban jellemzőbb a nők körében. Ennek oka az összetettebb női gondolkodás, illetve a teljesen eltérő hormonális működés. A pszichológiai hisztéria éppen ezért nem illik a nőkre, hiszen egyfelől megfogható a viselkedésük biológiai okokban, másfelől pedig nem mindig jár testi tünetekkel, sőt. Tehát pszichológiai szempontból nem beszélünk túlnyomó női többségről a hisztéria témájában. Ugyanakkor a hétköznapi értelemben vett hisztit valóban jellemzőbbnek találhatjuk a nők körében.

Óvatosan azonban a nők megbélyegzésével, ilyen téren is! Ugyanis egyrészt nem irányított, nem feltétlenül akaratlagos viselkedésformáról van szó, amelyen tehát nem segít, csak súlyosbít a környezet rosszalló véleménye. Másrészt pedig általában a tünetek megfékezése, tehát a hisztérikus állapot visszafojtása csak elodázza, de nem szünteti meg ezt a viselkedést. Ezért nagyon fontos, hogy a helyes időben, a helyes körülmények között tudjuk kezelni ezt az állapotot. A nők hisztijében ugyanis az a közös, hogy általában gyors lefolyású, hirtelen állapot, míg a férfiak esetében sokkal lassabbnak látszik ez a folyamat, és sokkal nagyobb hatásai is vannak a jövőre. Hölgyeim, uraim, őszintén viszonyuljunk a helyzethez, és fékezzük előítéleteinket!

Varga Ágnes Kata

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

A magyar lakosság több, mint 10 %-át érinti a téli depresszió, mára már szinte természetesnek számít, de lehet ellene tenni.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

A munkahelyi pszichoterror egészségügyi következményei

A munkahelyi pszichoterror sajnos nem ritka jelenség hazánkban sem. A verbális zaklatás súlyos következményekkel járhat: egyrészt megmérgezi a munkahelyi kapcsolatokat, másrészt az áldozatnál testi-lelki problémák egyaránt kialakulhatnak.

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.