Menü

Teljesítménytúrák nyomában

Kezdjük ott, hogy mi is az a TTT? A teljesítménytúra egy remek sportolási és kikapcsolódási lehetőség, Magyarországon 1981 óta létezik. A célként meghatározott távunkat - mely a 4 km-től kezdve bármennyi lehet, akár 50-60 vagy netán 80-130 km is- , a kijelölt útvonalon, térkép és jelek segítségével a megadott idő alatt legyalogolhatunk, vagy lebiciklizhetünk. A teljesítést sok helyen menetközben az ellenőrzőpontokon megkapott pecséttel kell igazolni, a díjazás pedig általában oklevél és jelvény, kitűző vagy érem, esetleg egy tál babgulyás a célban.

Mikor először kitaláltam, hogy a családdal benevezünk egy ilyen teljesítménytúrára, - 6km-re-, a nagyfiam elégedetlenkedéssel fogadta, hiszen ő inkább elvonult volna egy tablettel a kezében a szobájába hétvégén, én pedig ebben biztos voltam, ezért is éreztem, hogy mennyire jó ötlet ez a program. A kisebbik fiam nagyon élvezte, túrabotjával énekelgetve, halandzsázva menetelt a kijelölt ösvényen, a nagyfiam pedig az első két km után már - beletörődve tablet és wifi mentes programunkba -, kellő alkalmazkodással követett minket.

A kirándulás gyönyörű volt a Mecsekben, melyet később több szervezett túra is követett a naptárunkban, legutóbb a Zselicben csavarogtunk, ahol szintén teljesítménytúrán vettünk részt.

Az idő olykor kegyes, máskor esősebb és csupa sár minden, de ez nem von le semmit az élményből, sőt! A kisgyerek örül, ha végre legálisan összekenheti magát, a szüleivel együtt.

Teljesítménytúrán bárki részt vehet, nem kell tagnak lenni semmilyen egyesületnél, de aki kedvet kap ehhez, szívesen fogadják. Sok esetben van helyszíni nevezés, tehát ha aznap reggel dönt úgy a család, hogy kirándul, megteheti helyszíni nevezéssel a túrák többségénél.

Azt tapasztaltam, hogy az elmúlt évtizedekben hazánkban egyre népszerűbbé váltak a futóversenyek, a teljesítménytúrák, ahol egyszerre élvezhetjük a szabadtéri sportolás frissességét a fizikai állóképességünk próbatételével. A világhálón számos nyilvános lista áll rendelkezésre, én már ki is néztem a jövő hetit magunknak és a szüleimnek is megemlítettem, akik egyelőre nem értették, mi ez az egész, de majd hamarosan rábeszélem őket is egy rövidebb távra.

Szinte minden hétvégén rendeznek teljesítménytúrákat, többet is, csak kiválasztjuk a túranaptárból a nekünk tetszőt és már indulhatunk is. Apropó indulás… hogyan, miben.

A túrázás, erdőjárás egy közepesnek mondható távon nem igényel különleges felkészülést, legyen egy jó túracipőnk és öltözködjünk rétegesen, legyen a táskánkban szúnyog-illetve kullancselleni rovarriasztó, esőkabát és ne felejtsük otthon a szendvicseket, mint mi a múltkor.

Miért jó egy túra? Mit tud adni egy kirándulás?

Ha kell, akkor csapattal együtt egy remek közös programot, ha pedig az kell, akkor békés magányt és madárcsicsergést, gyönyörű tájakat, kikapcsolódást, mozgást. Nem gondolom drágának a nevezéseket, hiszen a futóversenyekhez képest egy teljesítménytúra 1000-2000Ft körüli összegért már nevezhető.

A túra teljesítéséért oklevél, kitűző jár, a frissítőpontokon müzliszelet, nápolyi, csoki, gyümölcs vár, a célban sokszor melegétel, vagy zsíroskenyér lila hagymával.

Léteznek kerékpáros teljesítménytúrák is, ha valakit ez jobban motivál.

Reméljük kedvet kaptál kicsit felrázni a párodat, családodat, gyermekedet és találkozunk valamelyik teljesítménytúrán.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?