Menü

Hogyan csökkentsd a zsiradékot?

…illetve ezáltal a bevitt, felesleges kalóriákat, amelynek elfogyasztása a pillanatok műve, de elégetni, az bizony hosszú órákat jelent az edzőteremben. Csökkentsük legalább a felére a zsírbevitelt!

Mi sem egyszerűbb ennél, mindössze pár praktika szükséges, melynek ismeretével jelentősen csökkenthető a bevitt zsiradék mennyisége.

Az tévhit, hogy zsírokra nincs szüksége az emberi szervezetnek. Ugyanolyan fontosak, mint a fehérjék, szénhidrátok, rostok, nem beszélve a zsírban oldódó vitaminokról. A mennyiség és minőség az, amit szem előtt kell tartanunk.

A minőségről, egészséges zsírokról és azok szervezetre gyakorolt hatásairól már volt szó, jól tudjuk, hogy miért jó az olíva olaj, a kókuszzsír, tökmagolaj, miért egészséges a kacsazsír, mangalicazsír és miért érdemes messzire kerülni a transzzsírsavakat tartalmazó édességeket, félkész ételeket, azonban a mennyiséget mindig érdemes szem előtt tartani.

Ha egy étel tejszínt ír elő, gondolkodás nélkül helyettesítem krémes joghurttal, a zsíros tej és túró helyett a zsírszegény változatot veszem le a polcról. Ma tárkonyos ragulevest fogok készíteni vacsira, ehhez főzőtejszín helyett kefírt fogok használni minden bizonnyal.

A mascarponés édességeket érdemes átvariálni light zsírtartalmú összetevőkre, a bő olajban sütés helyett pedig sütőben süssünk fasírtot, rántott húst.

Vendéglátós ismerősömmel volt egy vitám múlt héten az általam favorizált sütőben sütésről, aki szerint a rántott húst sose fogom olyan finomra elkészíteni sütőben, mintha bő olajba dobnám, de én azt gondolom, hogy igen. Határozottan állítom és vállalom: igen! A fasírtokat mi sütőben sütjük, kevés olajsprayvel megfújva és a rántott húst is, igen. Állítom, hogy finom, határozottan kijelentem, hogy ropogós, ellenben minimálisra csökkentettem a zsiradék mennyiségét, hiszen egy sütőben sült fasírt, sosem fog annyi olajat beszívni, mint a bő zsírban sült egészségtelen társa és a lakást sem árasztja el a kiszellőztethetetlen zsírszag.

Mindig mondom: valamit, valamiért, azonban itt kevésbé érzek kompromisszumot, hiszen nem mondtunk le az ízekről, csak a tocsogó olaj érzéséről. Arról meg könnyen. Amikor kézzel bekapkodok egy fasírtot, vagy megfogok egy rántott húst, nem marad a kezemben a fél üveg olaj, vagy zsír, hiszen nem szívta meg magát, ezáltal kevésbé is okoz gyomorproblémákat, refluxot a bő olajban sült ételekre érzékeny embereknél. Tapasztalatból mondom, hogy ez így van.

Hagymát sem dinsztelek olajon, sokkal inkább vízen, egyszerűbb is, illetve tapadásmentes, nagy serpenyőket használok, vagy párolóedényeket, amelyek megkönnyítik a zsírfelhasználás csökkentését, mindezekhez pedig olajsprayt használok. Nagy kedvencem a szilikonos sütőformák széles választéka, melyek szintén nem igénylik, hogy kizsírozzuk és lisztezzük a tepsit, tortaformát.

Remélem sikerült meggyőznöm a kedves olvasót, hogy ne vegyen egy újabb üveg étolajat, ha elfogyott, hanem keressen más, egészségesebb alternatívákat a minőségi zsírfogyasztásra és a zsírbevitel csökkentésére.

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.