Menü

Koffeintúladagolás

„-Sok kávét iszol, talán meghalnál, ha nem ihatnád? - Én nem, de te igen.” – milyen találó kis párbeszéd. De tényleg. Nekem például a reggeli kávém, édesítővel, sok tejjel, a letört fülű bögréből a napi rutin fontos része. Enélkül nem indul a reggel. Azonban egy – két kávé napközben, pár korty kóla, energiaital is olykor, meg egy kis csoki, egy teázás a barátnőkkel s máris túladagoltuk magunkat koffeinnel. Veszélyes dolog.

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?

A túladagolás tünete lehet a szapora szívdobogás, nehézlégzés, a remegés, de émelygést, hányingert és szédülést is tapasztalhatunk. Ezekkel a tünetekkel számolhatunk abban az esetben is, ha hirtelen megvonjuk a szervezettől a hatóanyagot. A kávé okozhat gyomorégést, pláne, ha üres gyomorra ittuk meg a reggeli feketét.

Mentálisan szorongást észlelhetünk, testvérem mondta múltkor, hogy a harmadik kávé után idegesnek, feszültnek érzi magát, ezért váltott gyógyteára, az inkább nyugtatóbb jelleggel hat. A kézremegés is tünete lehet annak, hogy talán már azt a negyedik, vagy ötödik kávét talán mégsem kellene meginni.

Aki reggel kávézik, valószínűleg azért is teszi így, mert tudja, hogy a koffein nagyon jó hashajtó hatású, amit reggel előnyben részesítünk. Ha viszont túlzásba visszük a munkahelyen az italt és minden kávészünetben bedobunk egy feketét, lehet, hogy a napunk nagy részét a mosdóban töltjük, ugyanis a koffeintúladagolás hashajtóhatású és hasmenést okozhat, akár több napon keresztül is.

Számomra örök kérdés, hogy miben mennyi mg koffeinnel számoljunk, mert én pocakosan is kávéztam mértékkel, de figyeltem az adagolást. Egy csésze hosszú kávé 100 mg koffeint tartalmaz, egy doboz energiaital 90 mg „pörgetőt” jelent, egy eszpresszó 90 mg koffeint juttat a szervezetünkbe, egy csésze fekete teával pedig 50 mg koffeinnel számolhatunk. A kóla egy doboznyi mennyiséggel 40 mg, körülbelül ennyi egy tábla étcsokoládé is. A tejcsoki is tartalmaz valamennyi koffeint, de mértéke nem annyira számottevő, mint a keserűcsoki esetében.

Nem gondoltam, de a koffeinmentes kávékészítmények is tartalmaznak koffeint, pedig jó, ha tudjuk, hogy még a koffeinmentes változatban is található csészénként 3-4 mg koffein.

Nem kell lemondani a kávézás öröméről, de lehet mérsékelni, tudatossá tenni, meghatározott és betervezett időben beilleszteni a napunkba, esetleg koffeinmentes változatot keresni. Az energiaitalt pedig ha eddig nem tettük még meg, gyorsan felejtsük el. Inkább akkor egy kis csoki.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?