Menü

Gyógyszerszedés és mellékhatások

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – hadarjuk már fejből a reklámokból az ismert sorokat. Sajnos tény, hogy a leggyakoribb fájdalomcsillapítóktól kezdve a vényköteles orvosságokig minden gyógyszernek van bizony valamilyen mellékhatása.

Gyógyszereket veszünk be fejfájásra, hasfájásra, megfázásra és még sorolhatnám. Vannak sajnos, akik életük végéig orvosi javaslattal gyógyszerszedésre ítéltetnek, - én magam is pajzsmirigybetegként - mások a tüneteik azonnali enyhítésére nyúlnak a tablettákért. Vajon valóban tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak?

A gyógyszerek hatását jelentősen befolyásolhatja, hogy mikor, vagy mivel vesszük be őket, illetve milyen hatással vannak a bevitt tápanyagok, vitaminok felszívódására is. Sajnos gyakori, hogy az emberek türelmetlenül pár perc fejfájás után tabletta után kutatnak, s eszükbe sem jut, hogy esetleg keveset ittak, vagy nem aludtak eleget.

Édesanyám patikus és nagyon indokolt esetben tanácsolja nekünk a gyógyszerszedést, semmi esetre sem kapkodtunk be fájdalomcsillapítókat, fejfájásra pedig mindig azt mondja „igyál két nagy pohár vizet.”

Az emberek nagy része már egy-egy tünet jelentkezésekor automatikusan a gyógyszeresdobozban kutat türelmetlenül, nem gondolva arra, hogy milyen mellékhatásai lehetnek adott gyógyszernek, s nem olvassák el figyelmesen a gyógyszer leírását sem, pedig bizonyos gyógyszerek más készítményekkel kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik, ezért nem véletlen, hogy a legtöbb gyógyszert orvos írja fel alapos vizsgálat után.

Egyes gyógyszerek a táplálkozásunkra is hatással lehetnek, pl. csökkentik, vagy növelik az étvágyat, befolyásolják az ízérzékelést, hányingert, hányást, hasmenést okozhatnak.

Visszafordítva is létrejöhet kölcsönhatás, hiszen az elfogyasztott táplálék, pl. bizonyos erős fűszerek is befolyásolhatják a gyógyszerek feloldódását, felszívódását.

A leírásban nem véletlenül szerepel az adagolás, hogy épp étkezés előtt, alatt, avagy után kell-e bevenni őket.

Az élvezeti szerek pl.: a kávé, vagy a tea, vagy az alkohol csökkentheti bizonyos vitaminok, étrendkiegészítők vagy gyógyszerek felszívódását, ezzel sincsenek sokan tisztában. Arra is figyelni kell, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerek kölcsönhatásba kerülhetnek a velük együtt szedett más egyéb gyógyszerekkel, ezért fontos kikérni a gyógyszerész tanácsát.

Gyakori probléma sajnos, hogy az emberek nem olvassák el a betegtájékoztatót, mert túl hosszú és unalmas, vagy túlságosan apró betűvel írták, vagy egyszerűen nem érdekli őket, pedig már csak a tárolásra vonatkozó adatok miatt is fontos lenne áttanulmányozni a betegtájékoztatót, a gyógyszerleírást.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Futó-szabályok járvány idején

A rendszeresen futóknak sem kell feladni a karantén idejére szenvedélyüket.