Menü

Gyógyszerszedés és mellékhatások

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – hadarjuk már fejből a reklámokból az ismert sorokat. Sajnos tény, hogy a leggyakoribb fájdalomcsillapítóktól kezdve a vényköteles orvosságokig minden gyógyszernek van bizony valamilyen mellékhatása.

Gyógyszereket veszünk be fejfájásra, hasfájásra, megfázásra és még sorolhatnám. Vannak sajnos, akik életük végéig orvosi javaslattal gyógyszerszedésre ítéltetnek, - én magam is pajzsmirigybetegként - mások a tüneteik azonnali enyhítésére nyúlnak a tablettákért. Vajon valóban tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak?

A gyógyszerek hatását jelentősen befolyásolhatja, hogy mikor, vagy mivel vesszük be őket, illetve milyen hatással vannak a bevitt tápanyagok, vitaminok felszívódására is. Sajnos gyakori, hogy az emberek türelmetlenül pár perc fejfájás után tabletta után kutatnak, s eszükbe sem jut, hogy esetleg keveset ittak, vagy nem aludtak eleget.

Édesanyám patikus és nagyon indokolt esetben tanácsolja nekünk a gyógyszerszedést, semmi esetre sem kapkodtunk be fájdalomcsillapítókat, fejfájásra pedig mindig azt mondja „igyál két nagy pohár vizet.”

Az emberek nagy része már egy-egy tünet jelentkezésekor automatikusan a gyógyszeresdobozban kutat türelmetlenül, nem gondolva arra, hogy milyen mellékhatásai lehetnek adott gyógyszernek, s nem olvassák el figyelmesen a gyógyszer leírását sem, pedig bizonyos gyógyszerek más készítményekkel kölcsönhatásba léphetnek, egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik, ezért nem véletlen, hogy a legtöbb gyógyszert orvos írja fel alapos vizsgálat után.

Egyes gyógyszerek a táplálkozásunkra is hatással lehetnek, pl. csökkentik, vagy növelik az étvágyat, befolyásolják az ízérzékelést, hányingert, hányást, hasmenést okozhatnak.

Visszafordítva is létrejöhet kölcsönhatás, hiszen az elfogyasztott táplálék, pl. bizonyos erős fűszerek is befolyásolhatják a gyógyszerek feloldódását, felszívódását.

A leírásban nem véletlenül szerepel az adagolás, hogy épp étkezés előtt, alatt, avagy után kell-e bevenni őket.

Az élvezeti szerek pl.: a kávé, vagy a tea, vagy az alkohol csökkentheti bizonyos vitaminok, étrendkiegészítők vagy gyógyszerek felszívódását, ezzel sincsenek sokan tisztában. Arra is figyelni kell, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerek kölcsönhatásba kerülhetnek a velük együtt szedett más egyéb gyógyszerekkel, ezért fontos kikérni a gyógyszerész tanácsát.

Gyakori probléma sajnos, hogy az emberek nem olvassák el a betegtájékoztatót, mert túl hosszú és unalmas, vagy túlságosan apró betűvel írták, vagy egyszerűen nem érdekli őket, pedig már csak a tárolásra vonatkozó adatok miatt is fontos lenne áttanulmányozni a betegtájékoztatót, a gyógyszerleírást.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.