Menü

A kevesebb több!

Ez igaz az élet sok területére, a sminkre, ruházatra, ékszerviseletre, lakberendezésre, hiszen ha túlzásokba esünk, vissza tetszőleg hat, „túl sok” lesz, vagy már nem esztétikus, vagy nem tesz jót. Ugyanez elmondható az edzésről is.

Mi is az a túledzés? A túledzés egy folyamat, nem pedig egyetlen túlpörgetett edzés következménye. Ha folyamatosan túlterheljük az ideg-, az immun- és a hormonális rendszerünket, akkor hamar csatlakozhatunk a túledzettek táborához.

Sajnos sokan képtelenek elszámolni a lelkükkel, ha pihenőnapot tartanak, úgy érzik ellustultak, vagy nem ehetnek annyit, esetleg pszichésen megviseli őket egy-egy edzésmentesebb nap, pedig a szakemberek, testépítők, személyi edzők nem győzik folyamatosan ismételni, hogy a pihenőnapok alatt fejlődnek az izmok, ergo a túltolt edzéssel pont az ellenkező hatást érjük el az izmosodás terén, meg még egy sor negatívumot okozunk magunknak.

A test is jelzi, mikor van szüksége pihenésre! A férjem mindig azt mondja, mikor nem akarom meghallani, hogy pihenjek, hogy a szervezet és a test is sokkal jobban reagál egy edzésre a pihenőnapot követve, sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek, mint egy kimerült, fáradt test esetében, amikor alig megy pl. a futás. Arról nem is beszélve, hogy ha a fizikai aktivitás és a pihenés egyensúlya felborul, bizony annak a szervezetünk látja kárát, hormonrendszerünk, immunrendszerünk, egészségi állapotunk.

A sérülések veszélye pedig még nagyobb, talán ezzel lehet legjobban hatni a maximalista sportolókra, akik nehezen engednek maguknak pihenőt, hogy ha meghúzódik egy izom, vagy netán elszakad egy achilles ín és még sorolhatnám, akkor a felépülés és teljes regeneráció akár hosszú hónapokat is igénybe vehet, ami nagy kiesés a felkészülésben, s már ezért sem érdemes megkockáztatni azt, hogy félvállról vegyük a kötelezően javasolt rekreációs időszakot.

Minél jobban túlhajtjuk magunkat, annál tovább kell majd regenerálódni és gyógyulni mozgás nélkül. Egy sportolónak, igazi sajtkukacnak, maximalistának, hiperaktív örökmozgónak ez ugye, hogy mennyire nem éri meg?

Amikor a hormonháztartásunk megfelelően működik, figyelünk az edzésre, táplálkozásra és pihenésre, a súlyvesztés is zökkenőmentesebben megy, túledzés hatására azonban megnő a kortizolszint (kortizol=stresszhormon) és minden másképp fog működni, vagy éppen nem működni, fokozva az inzulinrezisztencia és a zsírlerakódás esélyét.

Ez mind a túledzés káros hatásainak a számlájára írható, s még nem is értünk a hosszú sor végére.

A regeneráció legfontosabb része az alvás, az elegendő 7-8 óra alvás, enélkül nem megy tovább egészségesen a gépezet. A pihenés ugyanolyan fontos része az edzésprogramnak, mint a rendszeres mozgás. Nem maradsz le semmiről, ha ma pihensz.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.