Menü

Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből

A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.

A boltokban vásárolható pudingporok rengeteg nem természetes adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul az elkészítésükhöz még egy jó nagy adag cukorra is szükség van. Azonban több olyan növényi alapú táplálék áll a rendelkezésünkre, amiről nem is gondolnánk, de finomabb pudingok és édességek készülnek belőlük, mint a hagyományos receptekből.

Chiapuding

A chia mag pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta is sokan sokféleképpen készítik el és fogyasztják. A chiapuding elkészítése időigényes, de egyszerű, az eredmény pedig nagyon finom és tápláló.

Az elkészítéshez szükséges:

1 db banán

2 dl tej – ez lehet hagyományos, vagy növényalapú tej is (kókusz vagy mandulatejjel a puding íze is különlegesebb lesz)

3 evőkanál chia mag

1 evőkanál méz

A banánt feldaraboljuk, majd a tejjel együtt összeturmixoljuk. A chia magot és a mézet hozzákeverjük és állni hagyjuk a hűtőben körülbelül 3 órára. Ez idő alatt a kis magocskák megszívják magukat folyadékkal.

Miután kivettük a hűtőből, már csak a díszítés van hátra, amihez bármilyen gyümölcsöt vagy esetleg csokoládét is használhatunk.

Quinoa puding

Ez a gabonaféle gluténmentes, felhasználható édes és sós ételekhez is. A Dél-Amerikából származó növény remek rostforrás, tele van vitaminokkal és a vastartalma is magas.

A puding elkészítéséhez

egy bögre tisztított quinoára

1 evőkanál mézre

1 rúd fahéjra

1-2 csepp vaníliaaromára

2 és fél bögre növényi tejre (mandula- vagy kókusztej)

1 bögre bogyós gyümölcsre

A quinoát a tejjel és a fűszerekkel kis lángon körülbelül 20 percig főzzük. Hozzáadunk még fél bögre tejet és a gyümölcsök felét és így turmixoljuk össze. A sűrű pudingot kis poharakba osztjuk szét, amit a maradék gyümölcsökkel díszítünk.

A poharakat a hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.

Tápiókapuding

A tápióka keményítőféle, amit sokféle formában kaphatunk az üzletekben.

Hozzávalók:

6 evőkanál tápióka

6 dl kókusztej

4 evőkanál cukor

1 db tojássárgája

pár csepp vaníliaaroma

A tápiókát egy tálba öntjük, amibe vizet töltünk, hogy ellepje teljesen, majd fél óráig állni hagyjuk. Eközben felmelegítjük a kókusztejet, majd a felázott tápiókát hozzáöntjük. Egy edényben kis lángon főzzük öt percig. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, az aromával és összeöntjük a tápiókával. Alaposan elkeverjük az összes hozzávalót, majd kis poharakba, tálakba osztjuk szét, amiket két óráig a hűtőbe teszünk, majd hidegen tálaljuk. Gyümölcsökkel vagy lekvárral is ízesíthető, díszíthető

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.