Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből
- Dátum: 2020.02.15., 04:20
- Sipos Zsófia
- chia mag, egészséges, gluténmentes, kókusz, mandula, növény, növényi tej, puding, quiona, tápióka
A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.
A boltokban vásárolható pudingporok rengeteg nem természetes adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul az elkészítésükhöz még egy jó nagy adag cukorra is szükség van. Azonban több olyan növényi alapú táplálék áll a rendelkezésünkre, amiről nem is gondolnánk, de finomabb pudingok és édességek készülnek belőlük, mint a hagyományos receptekből.
Chiapuding
A chia mag pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta is sokan sokféleképpen készítik el és fogyasztják. A chiapuding elkészítése időigényes, de egyszerű, az eredmény pedig nagyon finom és tápláló.
Az elkészítéshez szükséges:
1 db banán
2 dl tej – ez lehet hagyományos, vagy növényalapú tej is (kókusz vagy mandulatejjel a puding íze is különlegesebb lesz)
3 evőkanál chia mag
1 evőkanál méz
A banánt feldaraboljuk, majd a tejjel együtt összeturmixoljuk. A chia magot és a mézet hozzákeverjük és állni hagyjuk a hűtőben körülbelül 3 órára. Ez idő alatt a kis magocskák megszívják magukat folyadékkal.
Miután kivettük a hűtőből, már csak a díszítés van hátra, amihez bármilyen gyümölcsöt vagy esetleg csokoládét is használhatunk.
Quinoa puding
Ez a gabonaféle gluténmentes, felhasználható édes és sós ételekhez is. A Dél-Amerikából származó növény remek rostforrás, tele van vitaminokkal és a vastartalma is magas.
A puding elkészítéséhez
egy bögre tisztított quinoára
1 evőkanál mézre
1 rúd fahéjra
1-2 csepp vaníliaaromára
2 és fél bögre növényi tejre (mandula- vagy kókusztej)
1 bögre bogyós gyümölcsre
A quinoát a tejjel és a fűszerekkel kis lángon körülbelül 20 percig főzzük. Hozzáadunk még fél bögre tejet és a gyümölcsök felét és így turmixoljuk össze. A sűrű pudingot kis poharakba osztjuk szét, amit a maradék gyümölcsökkel díszítünk.
A poharakat a hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.
Tápiókapuding
A tápióka keményítőféle, amit sokféle formában kaphatunk az üzletekben.
Hozzávalók:
6 evőkanál tápióka
6 dl kókusztej
4 evőkanál cukor
1 db tojássárgája
pár csepp vaníliaaroma
A tápiókát egy tálba öntjük, amibe vizet töltünk, hogy ellepje teljesen, majd fél óráig állni hagyjuk. Eközben felmelegítjük a kókusztejet, majd a felázott tápiókát hozzáöntjük. Egy edényben kis lángon főzzük öt percig. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, az aromával és összeöntjük a tápiókával. Alaposan elkeverjük az összes hozzávalót, majd kis poharakba, tálakba osztjuk szét, amiket két óráig a hűtőbe teszünk, majd hidegen tálaljuk. Gyümölcsökkel vagy lekvárral is ízesíthető, díszíthető
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.