Menü

Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből

A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.

A boltokban vásárolható pudingporok rengeteg nem természetes adalékanyagot tartalmaznak, ráadásul az elkészítésükhöz még egy jó nagy adag cukorra is szükség van. Azonban több olyan növényi alapú táplálék áll a rendelkezésünkre, amiről nem is gondolnánk, de finomabb pudingok és édességek készülnek belőlük, mint a hagyományos receptekből.

Chiapuding

A chia mag pár évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta is sokan sokféleképpen készítik el és fogyasztják. A chiapuding elkészítése időigényes, de egyszerű, az eredmény pedig nagyon finom és tápláló.

Az elkészítéshez szükséges:

1 db banán

2 dl tej – ez lehet hagyományos, vagy növényalapú tej is (kókusz vagy mandulatejjel a puding íze is különlegesebb lesz)

3 evőkanál chia mag

1 evőkanál méz

A banánt feldaraboljuk, majd a tejjel együtt összeturmixoljuk. A chia magot és a mézet hozzákeverjük és állni hagyjuk a hűtőben körülbelül 3 órára. Ez idő alatt a kis magocskák megszívják magukat folyadékkal.

Miután kivettük a hűtőből, már csak a díszítés van hátra, amihez bármilyen gyümölcsöt vagy esetleg csokoládét is használhatunk.

Quinoa puding

Ez a gabonaféle gluténmentes, felhasználható édes és sós ételekhez is. A Dél-Amerikából származó növény remek rostforrás, tele van vitaminokkal és a vastartalma is magas.

A puding elkészítéséhez

egy bögre tisztított quinoára

1 evőkanál mézre

1 rúd fahéjra

1-2 csepp vaníliaaromára

2 és fél bögre növényi tejre (mandula- vagy kókusztej)

1 bögre bogyós gyümölcsre

A quinoát a tejjel és a fűszerekkel kis lángon körülbelül 20 percig főzzük. Hozzáadunk még fél bögre tejet és a gyümölcsök felét és így turmixoljuk össze. A sűrű pudingot kis poharakba osztjuk szét, amit a maradék gyümölcsökkel díszítünk.

A poharakat a hűtőbe tesszük, és hidegen tálaljuk.

Tápiókapuding

A tápióka keményítőféle, amit sokféle formában kaphatunk az üzletekben.

Hozzávalók:

6 evőkanál tápióka

6 dl kókusztej

4 evőkanál cukor

1 db tojássárgája

pár csepp vaníliaaroma

A tápiókát egy tálba öntjük, amibe vizet töltünk, hogy ellepje teljesen, majd fél óráig állni hagyjuk. Eközben felmelegítjük a kókusztejet, majd a felázott tápiókát hozzáöntjük. Egy edényben kis lángon főzzük öt percig. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, az aromával és összeöntjük a tápiókával. Alaposan elkeverjük az összes hozzávalót, majd kis poharakba, tálakba osztjuk szét, amiket két óráig a hűtőbe teszünk, majd hidegen tálaljuk. Gyümölcsökkel vagy lekvárral is ízesíthető, díszíthető

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.