Menü

Szabadulószobák – miért érdemes olykor ellátogatni?

Az emberiség életében a szórakozás mindig is központi helyet foglalt el. Gondoljunk csak a színházra vagy a gladiátorviadalokra, melyek már az ókori világ hétköznapjaiba is beférkőztek. Később a színjátszásnak reneszánsza lett, és egyre több társasjáték, illetve szórakoztató látványosság állt az emberek rendelkezésért, ha az időt szerették volna múlatni. A késő középkori és az újkori emberek már számos szerepjátékban részt vehettek, ha unalmas hétköznapi életükről szerettek volna elfeledkezni pár óra erejéig. A szabadulószobák is valami hasonló céllal jöttek létre.

Attól függően, hogy mi a szoba témája, különböző feladatokban vehetsz részt, amelyek különböző kalandokba kalauzolnak el téged. Űrlények, vámpírok, nyomozók, sorozatgyilkosok, de akár matematikusok is lehetünk egy óra erejéig. Általában valamilyen nagy rejtély megoldása a feladat, és ha sikerrel járunk, jutalomként kiszabadulhatunk.

Kiknek érdemes szabadulós játékot kipróbálni?

Azoknak, akik szeretik a logikai és stratégiai játékokat.
Azoknak, akik nem riadnak meg a sötéttől és a bezártságtól.
Olyan kisebb baráti társaságoknak, akik kíváncsiak rá, hogyan tudnak együtt működni.
Olyan családtagoknak, akik szeretnének közös feladatban részt venni.

Milyen előnyökkel jár a szabadulószobák pályáin való részvétel?

Először is, jobban feltárhatod saját magad számára a képességeidet. Megtudhatod, melyek azok a logikai folyamatok, amelyek könnyebben mennek neked, és melyek azok, amelyek kevésbé. Azokat a részterületeket, amelyek eleve jól mennek, rendkívül jól kamatoztathatod. Azokban a képességterületekben pedig, amelyekben kevésbé remekelsz, fejlődést érhetsz el, főleg, ha többféle pályán is kipróbálod magad.

Az efféle feladatok megoldása jót tesz a csoportdinamikának. Tehát ha egy osztály, egy baráti társaság, vagy akár néhány családtag szeretné gyakorolni az együttműködést, akkor ez a körülbelül egy órás feladat kiválóan fejleszti a csoportmunkára való készséget.

A képzelőerőnk is fejlődésnek indulhat a sokféle pálya kipróbálása után. Ugyanis ez a mechanizmus rendkívül hasonló a könyvolvasáshoz. Többféle történetbe élhetjük bele magunkat, és ezen történetek komplikációinak megoldása is a mi kezünkben van. Ehhez szükség van képzelőerőre és logikus gondolkodásra is.

A tartós izgalmi állapot jótékony hatással van a szervezetünkre. Felpörgeti a szívverést, több vért juttat az agyba és a mozgásszervekbe, ezáltal hasonló hatást ér el, mint a sport.

Habár a szabadulószobák meglátogatása látszólag költséges és nem állandóan megvalósítható hobbi, azért mégis érdemes olykor-olykor beiktatni a programjaink közé. Ha több főre oszlik el a költség, akkor könnyebb finanszírozni is. És mivel a legtöbb nagyvárosban több pályát is találunk, melyek ráadásul folyamatosan megújulnak, így egy ideig biztosan találhatunk új kihívásokat.

Varga Ágnes Kata

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.