Menü

Készíts szappant otthon!

Otthon készített szappant használni számtalan előnnyel jár. Amellett, hogy tudod milyen alapanyagokat használsz, magad állíthatod elő a neked tetsző illatkombinációt, olyan hozzávalókból, amiket igazán szeretsz.

A szappankészítés bonyolult folyamat, amihez sok idő kell. Elkészítéséhez biztonságos környezetet kell teremteni. Egy olyan helyiséget válassz, ami könnyen szellőztethető. Szükség lesz védőruházatra is, kesztyűre és védő szemüvegre.

Figyelni kell a megfelelő eszközökre is, a lúg miatt alumínium edényt nem használhatunk!

Hozzávalói:

növényi olaj, zsír (különböző zsírokból, olajokból összesen kb. 650 g)

desztillált víz (kb. 250 g)

lúg (96 g)

opcionálisan színezékek és illóolajok

Elsőként a desztillált vizet kell egy olyan edénybe tenni, ami lúgoldásra alkalmas. A kimért lúgot óvatosan kevergetve adjuk hozzá a vízhez, ez a sorrend nagyon fontos. A keletkező gőzt semmiképp nem ne lélegezd be. A két anyag reakciója közben hő szabadul fel, ezért az edényt tegyük egy nagyobb hidegvizes tálba, majd, ha eléri a 40 fokot, hozzáadjuk az olajhoz. Ezalatt felolvasztjuk a szilárd zsírokat és az olajjal összekeverjük. Amikor ez az elegy is elérte a 40 fokot keverjük össze a lúgos vízzel. A lúgot kell hozzáönteni, majd keverni ameddig pudingszerű lesz az állapota.

Ekkor lehet színezni és illatosítani a masszát.

A házilag készült szappanok illatmentesek is lehetnek, de legtöbbször a tiszta illatot gyógynövények vagy kivonataik okozzák. Bátran lehet használni citromfüvet, levendulát, rózsát, zsályát vagy éppen narancsot.

A szappant színezni is lehet, itt a fűszerek segítenek, mert az illatanyagok nem színezik önmagukban az anyagot. A céltól függően használható kakaó, fahéj vagy éppen korkuma a színezéshez.

Ezután a masszát egy formába öntjük és letakarjuk, majd minimum egy napig állni hagyjuk, amíg megkeményedik. Fontos, hogy a szappan lassan hűljön ki, mert különben törékeny lesz.

Ezt követően vágjuk fel a és érleljük még sötét, de szellős helyen minimum négy hétig, ekkor éri el a szappan legjobb állagát és lesz vízmentes.

A természetes alapanyagok az arcápolási termékeknél már megszokott, de a bőrünk többi területén sem szabad megfeledkezni erről. A házi szappanok segítenek az irritált bőr nyugtatásában, különösen, ha allergiás vagy ekcámás tünetek jelennek meg rajta. A természetes kozmetikumok használata nem csak szervezetünknek fontos, hanem a környezetünknek is, állatokon sem kell tesztelni és sokkal inkább pénztárcabarát, mint a drogériás termékek. Emellett pedig ajándéknak is tökéletes.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.