Menü

Készíts szappant otthon!

Otthon készített szappant használni számtalan előnnyel jár. Amellett, hogy tudod milyen alapanyagokat használsz, magad állíthatod elő a neked tetsző illatkombinációt, olyan hozzávalókból, amiket igazán szeretsz.

A szappankészítés bonyolult folyamat, amihez sok idő kell. Elkészítéséhez biztonságos környezetet kell teremteni. Egy olyan helyiséget válassz, ami könnyen szellőztethető. Szükség lesz védőruházatra is, kesztyűre és védő szemüvegre.

Figyelni kell a megfelelő eszközökre is, a lúg miatt alumínium edényt nem használhatunk!

Hozzávalói:

növényi olaj, zsír (különböző zsírokból, olajokból összesen kb. 650 g)

desztillált víz (kb. 250 g)

lúg (96 g)

opcionálisan színezékek és illóolajok

Elsőként a desztillált vizet kell egy olyan edénybe tenni, ami lúgoldásra alkalmas. A kimért lúgot óvatosan kevergetve adjuk hozzá a vízhez, ez a sorrend nagyon fontos. A keletkező gőzt semmiképp nem ne lélegezd be. A két anyag reakciója közben hő szabadul fel, ezért az edényt tegyük egy nagyobb hidegvizes tálba, majd, ha eléri a 40 fokot, hozzáadjuk az olajhoz. Ezalatt felolvasztjuk a szilárd zsírokat és az olajjal összekeverjük. Amikor ez az elegy is elérte a 40 fokot keverjük össze a lúgos vízzel. A lúgot kell hozzáönteni, majd keverni ameddig pudingszerű lesz az állapota.

Ekkor lehet színezni és illatosítani a masszát.

A házilag készült szappanok illatmentesek is lehetnek, de legtöbbször a tiszta illatot gyógynövények vagy kivonataik okozzák. Bátran lehet használni citromfüvet, levendulát, rózsát, zsályát vagy éppen narancsot.

A szappant színezni is lehet, itt a fűszerek segítenek, mert az illatanyagok nem színezik önmagukban az anyagot. A céltól függően használható kakaó, fahéj vagy éppen korkuma a színezéshez.

Ezután a masszát egy formába öntjük és letakarjuk, majd minimum egy napig állni hagyjuk, amíg megkeményedik. Fontos, hogy a szappan lassan hűljön ki, mert különben törékeny lesz.

Ezt követően vágjuk fel a és érleljük még sötét, de szellős helyen minimum négy hétig, ekkor éri el a szappan legjobb állagát és lesz vízmentes.

A természetes alapanyagok az arcápolási termékeknél már megszokott, de a bőrünk többi területén sem szabad megfeledkezni erről. A házi szappanok segítenek az irritált bőr nyugtatásában, különösen, ha allergiás vagy ekcámás tünetek jelennek meg rajta. A természetes kozmetikumok használata nem csak szervezetünknek fontos, hanem a környezetünknek is, állatokon sem kell tesztelni és sokkal inkább pénztárcabarát, mint a drogériás termékek. Emellett pedig ajándéknak is tökéletes.

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.