Menü

A változatos étrend előnyei

Hogyan is néz ki a kiegyensúlyozott étrend?

Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent, a kiegyensúlyozott étrend pedig változatos étrendet. Ha különböző típusú ételeket kínálunk a gyerekeknek különböző ételcsoportokból az a jól átgondolt és egészséges étrendet jelentené.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 2012-ben világszerte 38 millió halálesetért, az összes haláleset közel hetven százalékáért voltak felelőssé tehetők. Ezen belül a halálozás 46 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 22 százalékát pedig különböző daganatok okozták. A cukorbetegség további másfél millió áldozatot szedett.

Tippek az egészséges étkezéshez

Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.

Tizóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.

Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.

Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában.

Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl.

Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is.

Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.

Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!

Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz.

Az egészséges fogyás heti maximum 0,5-1 kg, amivel nem terheljük meg a szervezetünket és hosszabb távon is tartható lehet. Ha ennél többeket veszítesz hetente, akkor átgondolásra szorul a diétád, mert garantáltan nem csak zsírt, hanem folyadékot és izmot is veszítesz.

Tehát a jó megoldás egy akár élethosszig tartható egészséges, kiegyensúlyozott, személyre szabott étrend felépítése. Ami némi odafigyelést ugyan igényel, de megéri a befektetett energiát, mert szervezeted meghálálja és ez a pozitív változás az alakodon is hamarosan meg fog látszani.Táplálkozási napló és a tervezés nagy segítség a kezdő életmódváltóknak

Életmódváltáshoz hatalmas segítség a táplálkozási napló írás, valamint, hogy mindig tervezz előre 2-3 napra minimum. Tudd mit és hol fogsz enni-inni. Ehhez nagy segítség a jó bevásárlólista. Én mindig írok előre magunknak és a gyerekeknek egy étlapot és ennek alapján tervezem meg a bevásárlásainkat is.

Azért fontos (különösen az elején) előre gondolkozni és tervezni, hogy egy-egy étkezésnek ne legyen ötletszerű nassolás a vége épp ott, ahol megéhezünk.

Szerző : Udvari Fanni

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.