A változatos étrend előnyei
- Dátum: 2020.01.30., 07:20
- Udvari Fanni
- egészség, életmód, energia, étkezés, fittség, kitartás, tudatosság, változatosság
Hogyan is néz ki a kiegyensúlyozott étrend?
Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent, a kiegyensúlyozott étrend pedig változatos étrendet. Ha különböző típusú ételeket kínálunk a gyerekeknek különböző ételcsoportokból az a jól átgondolt és egészséges étrendet jelentené.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a krónikus, nem fertőző betegségek 2012-ben világszerte 38 millió halálesetért, az összes haláleset közel hetven százalékáért voltak felelőssé tehetők. Ezen belül a halálozás 46 százalékát szív- és érrendszeri betegségek, 22 százalékát pedig különböző daganatok okozták. A cukorbetegség további másfél millió áldozatot szedett.
Tippek az egészséges étkezéshez
Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.
Tizóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.
Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában.
Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl.
Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is.
Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!
Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz.
Az egészséges fogyás heti maximum 0,5-1 kg, amivel nem terheljük meg a szervezetünket és hosszabb távon is tartható lehet. Ha ennél többeket veszítesz hetente, akkor átgondolásra szorul a diétád, mert garantáltan nem csak zsírt, hanem folyadékot és izmot is veszítesz.
Tehát a jó megoldás egy akár élethosszig tartható egészséges, kiegyensúlyozott, személyre szabott étrend felépítése. Ami némi odafigyelést ugyan igényel, de megéri a befektetett energiát, mert szervezeted meghálálja és ez a pozitív változás az alakodon is hamarosan meg fog látszani.Táplálkozási napló és a tervezés nagy segítség a kezdő életmódváltóknak
Életmódváltáshoz hatalmas segítség a táplálkozási napló írás, valamint, hogy mindig tervezz előre 2-3 napra minimum. Tudd mit és hol fogsz enni-inni. Ehhez nagy segítség a jó bevásárlólista. Én mindig írok előre magunknak és a gyerekeknek egy étlapot és ennek alapján tervezem meg a bevásárlásainkat is.
Azért fontos (különösen az elején) előre gondolkozni és tervezni, hogy egy-egy étkezésnek ne legyen ötletszerű nassolás a vége épp ott, ahol megéhezünk.
Szerző : Udvari Fanni
Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.
Körömtrendek 2025-ben: a stílus, ami a kezedben van

Az őszi körömdivat 2025-ben a természetesség, a melegség és a kreatív elegancia tökéletes egyensúlyát képviseli. Legyen szó mély bordóról, aranyló fényről vagy finom levélmintákról
A pillangóölelés ereje – amikor a nyugalom kéznél van

A mai rohanó világban a gyerekek (és sokszor mi, felnőttek is) egyre több ingerrel, elvárással és feszültséggel találkoznak nap mint nap. A tanulás, a munka, a teljesítménykényszer, az online tér és a mindennapi zaj mind hatással vannak lelki egyensúlyunkra.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Hogyan győzhetjük le a nyilvános beszédtől való félelmet?

A legtöbben nem vagyunk született szónokok. A prezentálás gondolata gyakran már önmagában is szorongást vált ki – remegő hang, kiszáradt torok és zakatoló szív jellemző ilyenkor. A magabiztos megszólalás nem veleszületett adottság, de gyakorlással és önismerettel fejleszthető képesség.