Menü

Egyetem környezettudatosabban

Most 3+1 pontba összeszedve láthatod, hogy egyetemista életed során hogyan tehetsz többet a környezetedért.

1. Az elviteles étkezések

Sokszor nincs időnk arra, hogy beüljünk egy étterembe/bisztróba/kifőzdébe, és helyben elfogyasszuk az ebédünket vagy vacsoránkat. Ilyenkor jönnek az elviteles vagy kiszállításos megoldások. Ez azonban rengeteg hulladékkal jár. Az elvitelre csomagolt ételek dobozainak nagy része egyszer használatos műanyag, ami nevéhez híven egy használat után a szemetesben landol. Ehelyett tarts mindig magadnál egy dobozt, amelyet otthon kimoshatsz, és naponta újra felhasználhatsz. Így, ha nincs időd hosszas ebédelésre, akkor is betérhetsz bármelyik étkezdébe, és pazarlás nélkül is kérhetsz ételt elvitelre.

2. Üvegek, kulacsok, dobozok

A rohanós reggeleken is szánj időt arra, hogy kismosható kulacsban vigyél magaddal vizet vagy otthon főzött teát, esetleg facsart gyümölcslevet. Persze elkerülhetetlen, hogy néha napján dobozos üdítőt vegyél, de a legjobb lenne, ha ezt a minimálisra tudnád korlátozni. A palackozott víz vásárlásának visszaszorításával már sokat teszel a környezetedért.

3. Közlekedés

Az egyetemvárosok nagy pozitívuma, hogy folyamatosan járnak a tömegközlekedési eszközök. De az is nagyon nagy előny, hogy az egyetemek és a hozzájuk tartozó épületek nagy része gyalog is elérhető távolságra található. Ezáltal a hallgatók könnyen elboldogulhatnak saját autó vagy taxi igénybe vétele nélkül is. Ha csak teheted, sétálj vagy biciklizz, rossz időben vagy nagyobb távolságok esetében pedig használd a tömegközlekedési eszközöket. Ez nem nagy áldozat, de hosszú távon sokat jelent.

+1 Az a bizonyos vásárlás

Biztosan legalább ezerszer hallottad már, hogy ne használj műanyag szatyrokat vagy zacskókat, hanem vegyél vagy készíts magadnak régebbi ruhákból vagy újabb anyagból szövettáskád, amibe zöldséget, pékárut és gyümölcsöt is csomagolhatsz. Ezeknek a szövettáskáknak hatalmas előnye az, hogy moshatóak, és összehajtva kis helyet foglalnak, ezért mindig magadnál tarthatsz néhányat.

Az egyetemi élet az első lépése az önállósodásnak. Magad döntesz a legtöbb kérdésben, magad intézed a pénzügyeid nagy részét, magad egyengeted a mindennapjaidat. Ezért is fontos, hogy a környezetedre való odafigyelést már ekkor elkezdd. Először kis lépésekben, majd később jobban bele tudsz mélyedni.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.