Menü

Kés, villa, kanál, kütyü

Az étkezőasztalnál otthon, az étteremben, az ebédidőnkben, a családi összejövetelekkor, egy közös reggelinél, a munkahelyi ebédekkor… Ott hever a tányér mellett. Telefon, tablet, akármilyen kütyü. Miért kell, hogy szerves része legyen az étkezéseknek? Pláne a gyerekeknél?

Nem lehet az a kifogás, hogy „mert addig is ott ül a gyerek az asztalnál…” Nem ezzel kell odaragasztani őket a székhez. Arról nem is beszélve, hogy ha játszanak az asztalnál, nem esznek normálisan. Pár éve még attól is lelkifurdalásom volt, hogy egy kistévé van a konyhámban, amit olykor bekapcsolok nekik, s mesét nézve kanalazzák a reggeli zabpelyhet vagy esti vacsorát. Ma már ehhez képest az sem feltűnő, ha az étteremben végig telefonozik a gyerek és a szülő is, s nem szúr szemet a tablet sem a családi evések alkalmával.

Mi pár hete elvettük a fiaimtól a tabletjeiket. Nem büntetésből, csak mert úgy éreztem már sok volt, hirtelen a körül forgott a világ, a suliból kijőve köszönés helyett az a kérdés fogadott ”ugye tabletezhetek otthon?” Nem mintha az a gyerekmese vagy játék zavart volna, amit azon játszanak, de mégis. Miért és mikor vált olyan fontossá ez a kütyü, hogy amióta belépett az életünkbe (karácsonyra kapták nagyszülőktől…) szinte első helyen áll a programjukban, az evést, mosakodást, beszélgetést, vagy más alap dolgot megelőzve?

A tabletek elvétele pár napig okozott gondot, utána megtanulták használni a többi – értelmes – játékaikat, a hajót a katonákkal, a kifestőt, a legot, az építőkockát, s mit is még, ja igen! Az autópályát, kisautókat, autós játszószőnyeget.

Mennyivel jobb érzés ezt látni, a nyomkodás, telefonok gombjainak „simogatása” helyett.

Az evés fontos, a közös étkezés szent, kiemelten elsődleges családi program, hagyomány, egymás tisztelete, kultúránk szerves része. Nem játszik benne a tablet és a telefon, nem oda való. Annak is megvan a maga ideje, helye, mikéntje.

Aláírom, hiszen tudom, az óvodás–iskolás gyerekeket nem egyszerű reggel útnak indítani, főleg akkor, ha a szülőnek is be kell érnie a munkahelyére. Eleve hiszti a felkelés, az öltözés, a reggeli, a kapkodás, mert még nem mosott fogat, nem fésülködött, nem itta meg a teáját és sorolhatnám. Mennyivel jobb lenne egy kényelmes reggelivel indítani, ahol a család akár fél órán át is ücsöröghet és együtt lehet, együtt ehet! Ezt hétvégén semmiképp sem szabad kihagyni, tegyük meg, amikor csak tudjuk és van rá lehetőség!

Ehhez a példamutatás kell, hiszen ha a szülők nem teremtik meg rendszeresen közös étkezéseket, hanem mindenki ott eszik futtában, ahol tud, vagy akar, akkor a gyerekek ezt fogják megtanulni és továbbadni az ő gyerekeiknek.

A felgyorsult világnak nagy szerepe van a helytelen életmód, a nem megfelelő táplálkozási szokások kialakulásában. Életvitelünk, stresszkezelésünk, táplálkozásunk, pihenésünk, alvásunk, folyadékfogyasztásunk, fizikai aktivitásunk mind befolyásolja egészségünket, s meghatározza, hogy egyes betegségekre, milyen mértékben vagyunk fogékonyak, s hogy ezt miért oly fontos már kisgyermekkorban tudatosan formálni, alakítani. Minőségi ételeket kínáljunk a tányérukra, és ne tabletet a tányér mellé.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?