Menü

Hideg-betegség: van összefüggés?

Hányszor hallani: „öltözz fel, megfázol!”- s mondom én magam is sokszor gyerekeimnek, diákjaimnak, mikor „egy szál semmiben” szaladgálnak a téli hidegben, azonban vajon, tényleg hogyan függ össze a hideg idő és a betegség? Tényleg a hidegben leszünk náthásak?

Összefügg persze, hiszen télen vagyunk a leginkább és leggyakrabban betegek, de vajon a hidegre fordult télies időjárás miatt, vagy más az ok?

Bizony nem a tél hidegsége a bűnös. Nem közvetlenül a hideg miatt vagyunk náthásak, influenzásak, hiszen a kórokozóknak a meleg idő kedvez, a hideg pedig gyulladáscsökkentő hatással bír a szervezetre, akkor mégis miért télen gyengélkedünk többet?

Az igazság az, hogy a fagyos, téli időjárástól még nem lehet megfázni, ettől még nem lennénk náthásak, sőt a hideg levegő edzi is az immunrendszert. A baktériumok meleg időben támadnak a mínuszokban tehát esélytelenek. Ezektől függetlenül mégis sokan leszünk náthásak, influenzásak télen. Vajon miért?

Egyik ok a vitaminhiány.

A téli megfázásoknak és az influenzának a szakemberek szerint a fő okai az alacsony D3-vitamin szint, a fény hiánya, és a sok zárt térben töltött idő. Nyilván kevesebb idényzöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, így a táplálkozás sem olyan változatos, mint például tavasszal, vagy nyáron. A D3-vitamin az immunrendszerünk megfelelő működéséért felel, természetes, hogy nyáron elég sokat kap belőle a szervezet, míg télen nem, így az immunrendszer is gyengébb emiatt a téli hónapokban.

A fényből is több jut a nyári hónapokban, mint a téli korán sötétedő délutánokon, s későn világosodó reggeleken, emiatt lehet megmagyarázni, télen miért romlik az alvásminőségünk.

A zárt légtér pedig szintén egy oka a téli betegségeknek: rettenet módon kedvez a kórokozóknak, ami eleve egy rosszabb immunrendszerrel párosítva máris betegséget eredményez, s mi gyakrabban tartózkodunk egy közösségben a betegekkel.

Az egyik megoldás a pótlandó D vitamin, illetve C-vitamin, szedjük télen rendszeresen, megtámogatva ezzel szervezetünk immunrendszerét, védekező képességét!

Mint említettem, télen zárt térben több időt töltünk, fontos, hogy fokozottan ügyeljünk a rendszeres és gyakori kézmosásra és zsebkendőhasználatra, tüsszögésre, köhögésre, hiszen ezzel terjednek leggyorsabban a kórokozók, hozzátéve, hogy fűtési időszakban kiszáradhat a nyálkahártya, ami megint csak a vírusoknak kedvez.

Megoldás lehet a sport is. Megfelelő ruházatban a szabadtéri kocogás is ajánlott, erősíti az immunrendszert.

Összefoglalva tehát egy kis vitaminutánpótlás, megfelelő higiénia, csipet sport és mellé elegendő folyadékfogyasztás, s máris ellenállunk a téli betegségeknek!

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?