Menü

Pajzsmirigyesek tanácstalanul: most kell jód, vagy nem?

Sokáig fogalmam sem volt, mi a válasz erre a kérdésre. Azt tudtam, hogy melyek azok az étrendkiegészítők, vitaminok, melyeke szükségesek egy pajzsmirigybeteg számára, azonban mi a helyzet a jóddal? Most akkor kell, vagy nem, kinek fontos, kinek tilos?

Egy egészséges felnőttnek körülbelül 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, melyet bevihet tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában, de étrendkiegészítők alkalmazásával is szedheti.

Pajzsmirigybetegség esetén azonban fennállhat olyan helyzet is, amikor a jód csak árt, ahelyett, hogy használna, ilyen például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, valamint a pajzsmirigy túlműködése, jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, ekkor a jód úgymond olaj a tűzre.

Ekkor kerülni kell minden olyan ételt, étrendkiegészítőt, jódozott sót, algakészítményeket, fogyókúrás shakeket, melyekben fellelhető a jód.

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamatot, így az ilyen betegek esetében a jód adása ellenjavallt. Erre a beteget gondozó orvos hívja fel a figyelmet, továbbá nem alkalmaznak jódkezelést göbös pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknél sem.

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy „sima” pajzsmirigy alulműködésről, vagy autoimmun pajzsmirigy alulműködésről beszélünk, melyet egyszerű, pár perces vérvétellel meg lehet állapítani.

Ha nem áll fenn az autoimmunitás veszélye, akkor érdemes jódot bevinni a szervezetbe, mert ekkor meg ez lehet gyógyír a pajzsmirigy normál működésére, ehhez javasolt követni a jódprotokollt, mely alaposan és logikusan felépített jódpótlást jelent.

Melyik érték milyen esetben mondható ideálisnak?

A TSH érték 0-4 között ideális, de a középérték a legjobb, illetve a T3 és T4 hormonok esetében az fT4: 12.0-22.0 pmol/L között, az fT3: 2.4-6.3 pmol/L között működik ideálisan, de inkább a felső harmadban.

Nem elég önmagában a TSH értéket nézetni, szükség van a komplett pajzsmirigy laborcsomag vizsgálatára (T3, T4, Anti-TPO, TG, Anti-TG stb.), melynek eredménye önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, természetesen endokrinológus szakorvoshoz kell fordulni a leletekkel és a teendőkkel.

Nagyon fontos, hogy a várandós kismamák mielőbb nézessék meg pajzsmirigyüket, hogy az esetleges túl-vagy alulműködés kiderüljön és időben elkezdjék a gyógyszeres kezelést. A már kezelt pajzsmirigybeteg kismamáknál gyakran szükséges lehet a terhesség alatti gyógyszeradag megváltoztatása, ezért a betegeknél 4-6 hetente laborvizsgálat javasolt.

Sajnos a magánlaborok nagyon drágák, mégis érdemes hozzájuk fordulni vizsgálatért, mert a legtöbb esetben 24 órán belüli eredményt kaphatunk (1-2 értéktől eltekintve, melynek eredményére néhány napot várni kell)

A pajzsmirigyes várandósok vegyék figyelembe, hogy sok terhes vitamin jódot tartalmaz, azonban a patikákban kaphatóak jód nélküli vitaminkészítmények is, csak tudni kell, hogy a betegség melyik típusába tartozik a kismama.

A jódhiány veszélyt jelent a fejlődő magzatra, ezért nagyon fontos tisztában lenni a pajzsmirigyzavarunk pontos diagnózisával és keresni egy jó endokrinológust, aki segít eligazodni a teendőkben.

Tartozzunk bármelyik „táborhoz” is, azt fontos kiemelni, hogy a túlzott jódfogyasztást mindenkinek érdemes elkerülnie, mivel bizonyos esetekben kiválthatja a pajzsmirigy gyulladását vagy túlműködését is.

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.