Menü

Kórosan sokat alszol? Erre figyelmeztet a szervezeted

Az alvás a napi cirkadián ritmus része, méghozzá igen meghatározott időpontban és közel azonos időintervallumban. Napi nagyjából nyolc óra alvás elég ahhoz, hogy kipihentek legyünk, eredményesen tudjunk dolgozni, ne legyenek hangulatingadozásaink, és a teljesítőképességünk normál szinten tudjon működni. Ez egy nagy átlag, hiszen a napi szükséges alvásmennyiséget sok minden meghatározza. Ilyen például a kor, az egészségi állapot, hogy milyen évszak van, de még az is közrejátszik, hogy milyen az étrendünk. Vannak azonban kirívó esetek, amikor sokkal több alvást igénylünk, mint általában. És ha így van, annak számos oka lehet. Ezek közül válogatunk most. Ha te is tapasztalod, ne félj segítséget kérni!

Depresszió

Nagyon sok embernél a kóros rosszkedv aluszékonyságban nyilvánul meg. Sokkal többször érez fáradságot, levertséget, rossz közérzetet, gyengeséget, mint egy normális napon. Gyanakodhatunk depresszióra, ha általánosságban több negatív gondolat fogalmazódik meg bennünk, mint egyébként. Ez előfordulhat nehezebb időszakban, vagy olyankor, mikor több stressznek vagyunk kitéve. De más is okozhat depressziót, például megoldatlan problémák, konfliktusok, krízishelyzetek, munkahelyi vagy iskolai elfoglaltságok. Akkor is nagy esély van rá, ha túlságosan belekényelmesedünk vagy belefásulunk a hétköznapokba. Ha mindehhez alvásproblémák és aluszékonyság társul, akkor jó eséllyel érdemes szakembert felkeresni.

Idegrendszeri problémák

Bár ritka az, amikor az aluszékonyság valamilyen idegrendszeri betegség előjeleként jelentkezik, mégis előfordulhat, ezért nem szabad félvállról venni. A megnövekedett alvásigény jelezhet agyrázkódást, valamilyen gyulladást, de szélsőséges esetben agydaganatot is. Ez azért jóval ritkább, de mivel a kockázatát nem tudjuk feltétlenül kizárni, ezért érdemes orvost felkeresni, hogy biztosat tudjon mondani. Előfordulhat, hogy már csupán a tünetek és körülmények vizsgálata során sikerül kizárni az idegrendszeri problémákat.

Vashiány, vitaminok és ásványi anyagok hiánya

A súlyos vashiány nem csupán aluszékonyságban nyilvánul meg. Társul hozzá esetlegesen hajhullás, a bőr és a köröm állapotának megváltozása, karikák a szem alatt, rosszabb teherbírás és állóképesség. Egyes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányára úgy reagál a szervezetünk, hogy nagyobb alvásigényt jelez számunkra. Ezt a problémát egy orvosi vizsgálat rendkívül hamar képes megállapítani.

Ha tehát a szokásostól eltérő mértékű fáradtságot vagy aluszékonyságot tapasztalunk, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, hogy megállapíthassa, mi áll a hátterében.

Varga Ágnes Kata

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!