Menü

Zene, mint hangulatjavító

Egy új kutatás szerint napi minimum 1 óra zenehallgatás jó hatással van az egészségünkre. A zene központi szerepet tölt be az életünkben, számos dologra gyógyír. Hangulatjavító, stresszcsökkentő. Mit jelent ez pontosan?

A zene lehet nyugtató, feszültséglevezető, vagy felpörgető, vigasztaló vagy felvidító, relaxáló, esetleg motiváló.

Kutatók szerint a boldogság érzését a popzene tudja leginkább kiváltani, a klasszikus zene segítségével például relaxálhatunk, a rock dübörgése pedig a haragot enyhíti és lehetne folytatni a sort, egy azonban biztos: a zene jót tesz a testnek.

A hangok olyanok, mint valamilyen terápiás eszköz kellékei: a dallamok, ritmusok, jó hatással vannak a szívre, az idegekre, a fájdalom csillapítására.

A zene központi szerepet játszik, hiszen hallgatjuk az autóban, a munkahelyen, otthon, edzőteremben, futás közben, házimunka mellett, sokszor élünk a zene adta hangulatjavítás lehetőségével.

A zene nemcsak megnyugtat vagy felkavar, hanem sokszor komplett terapeutás kezelések épülnek dallamra és ritmusra, szakemberek sikerrel alkalmazzák.

Zenei hallásunk összefügg szociális és érzékenységünkkel és értelmi intelligenciánkkal is, hiszen a zene az ember személyiségének érzelmi oldalát fejleszti, gazdagítja.

Régebben – még a magnókazettás korszakban - hallgattam relaxációs zenét, aztán ez elmaradt, pedig a relaxációs dallamoknak számtalan kedvező hatása van.

A relaxációs zene csökkenti a stresszt. Hatására lassul a szívverés, a légzés, megnyugszunk, levezetjük a stresszt. Fokozza a koncentrációt. Erre a természet hangjai a leginkább alkalmasak. Csökkenti a fájdalomérzetet. A relaxációs zene hallgatása közben endorfin hormonok termelődnek, ez pedig csökkenti a fájdalomérzetet. Javítja az agy működését, kedvezően hat a szívünkre, a relaxálás csökkenti a vérnyomást, boldogsághormonok szabadulnak fel, könnyen megtanulhatunk meditálni és ettől nyugodtabbnak érezzük magunkat.

Már napi 60 perc zenehallgatás is gyors, hatásos javulást eredményez, például a tanulásban, a nyugodt alvásban, a stresszkezelésben.

A zene nemcsak egy agyi területre hat, hanem az összesre: a mozgásért, az érzelmekért és a kreativitásért felelős részekre is.

Érdekesség, hogy a zenehallgatás nemcsak ránk, emberekre hat jótékonyan, hanem az állatokra, például a kutyákra is.

Nálunk a suliban nincs iskolarádió, azonban karácsony előtt beszöktem a stúdióba és karácsonyi zenéket játszottam a szünetekben, 4-5 napig az ünnepek előtt. Egész más volt az iskola hangulata, s mivel a zene közösségalkotó hatással is bír, bevezetném több iskolába is a zeneterápiát, zeneoktatást.

Neked melyik a kedvenc zeneszámod?

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?