Menü

Így látszik meg a bőrön az alkohol

Ezt a cikket még a szilveszteri buli előtt írom, s a mondanivaló lényege valószínűleg nem most fog leginkább hatni az alkoholt fogyasztókra, azonban az év többi napján meggondolandó, hogy mennyit és főleg mit iszunk, ha alkoholról van szó, a bőrünk ugyanis nagyon megsínyli a mértéktelen vagy gyakori ivászatot, kiváltképp néhány ital. Nézzük, melyek ezek!

A karácsony-szilveszteri partik komoly szenvedésnek teszik ki a bőrt, amiért elsősorban az alkohol a felelős, ez pedig az ünnepek után kiül az arcunkra, azonnal meglátszik a bőrön. Gondoljuk meg, mit és mennyit igyunk! Sajnos az alkohol rosszat tesz az arcbőrrel. Kimondottan magas kalóriatartalmú, cukros italokról beszélünk, kevés tápértékkel, mely a májnak, bőrnek, szervezetnek ártalmas, hormonzavarhoz vezet és károsítja a sejteket, illetve dehidratációval kell számolni bizonyos alkoholmennyiségnél, ami részben felelős a másnaposságért is.

Ha a bőr dehidratált, akkor az arc ráncos, barázdás és fakó, esetleg püffedt lesz, a pattanásokról nem is beszélve. Meggondolandó az a harmadik cukros koktél.

Ha valaki huzamosabb ideig és rendszeresen fogyaszt alkoholos italokat, az negatív hatással lehet a pajzsmirigyre és a nemi hormonokra is, a hormonháztartás felborulásával.

A bűnlajstrom ezzel nem ér véget. Hiába tartom egészségesnek a vörösbort és fogyasztom mértékkel alkalmanként, tudni kell róla, hogy értágító hatása miatt a bőr kipirosodásához vezet, bizonyos személyeknél rosaceát okoz.

Néhány alkoholos ital energiaitallal párosítva duplán árt, ugyanis a különböző vegyi anyagok, koffein és cukor bizony gyulladáshoz vezet a szervezetben, amit nem lehet egy-két napos pihenéssel, alvással kompenzálni. Az alkohol és a koffein kombinációja kőkeményen felpumpálja a vércukrot és stimulálja a stressz hormonokat.

A krémlikőrök viszik magasan a pálmát, ha cukros italokról van szó, emellett a tejszín tartalmuk miatt rengeteg zsírt is tartalmaznak, ami a cukorral elég rossz kombináció, különösen az alakunkra nézve.

Mennyi idő alatt fejti ki bőrkárosító a hatását az alkohol? Gyorsan. 24 órával azután, hogy túl sokat ittunk, a bőr fakó, ráncos és püffedt lesz, később aknés, pattanásos és rosaceás.

Azt gondolom a mérték az érték, és ha az ember odafigyel arra, hogy mikor mennyit és mit iszik, elkerülhetőek a fent említett problémák.

A negatív hatások mellett meg kell említeni, hogy az alkohol mértékkel fogyasztva nem egyszer jó szolgálatot is tehet, hiszen az alkoholnak szerepe van a gyógyászatban. Az orvoslásban az alkoholt oldószerként használják, vízben nem oldódó alapanyagok folyékonnyá tételére, tinktúrák, ecsetelők, valamint külső bedörzsölők alkotó része. A hungarikumnak számító házi pálinkát többen használják néhány betegségre, például köhögésre és torokfájásra, gyomorpanaszok tüneteinek enyhítésére, emésztésre, megfázásra.

Sok idős embertől hallani, hogy a jóféle házi pálinkának köszönheti egészségét és azt, hogy szép kort megélt. Senkit sem szeretnék arra buzdítani, hogy bármilyen betegség esetén inkább a pálinkás üveghez nyúljon, mintsem orvoshoz forduljon, azonban ez az ital kis mértékben fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Ha az ünnepek ivászatát szeretnénk rendbe hozni, akkor érdemes gondot fordítani a bőrápolásra, krémeket, pakolásokat, olajakat alkalmazva, illetőleg belső kezelésként gyümölcsöt, zöldséget, natúr olajos magvakat fogyasztani, sok vizet inni.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.