Menü

Így látszik meg a bőrön az alkohol

Ezt a cikket még a szilveszteri buli előtt írom, s a mondanivaló lényege valószínűleg nem most fog leginkább hatni az alkoholt fogyasztókra, azonban az év többi napján meggondolandó, hogy mennyit és főleg mit iszunk, ha alkoholról van szó, a bőrünk ugyanis nagyon megsínyli a mértéktelen vagy gyakori ivászatot, kiváltképp néhány ital. Nézzük, melyek ezek!

A karácsony-szilveszteri partik komoly szenvedésnek teszik ki a bőrt, amiért elsősorban az alkohol a felelős, ez pedig az ünnepek után kiül az arcunkra, azonnal meglátszik a bőrön. Gondoljuk meg, mit és mennyit igyunk! Sajnos az alkohol rosszat tesz az arcbőrrel. Kimondottan magas kalóriatartalmú, cukros italokról beszélünk, kevés tápértékkel, mely a májnak, bőrnek, szervezetnek ártalmas, hormonzavarhoz vezet és károsítja a sejteket, illetve dehidratációval kell számolni bizonyos alkoholmennyiségnél, ami részben felelős a másnaposságért is.

Ha a bőr dehidratált, akkor az arc ráncos, barázdás és fakó, esetleg püffedt lesz, a pattanásokról nem is beszélve. Meggondolandó az a harmadik cukros koktél.

Ha valaki huzamosabb ideig és rendszeresen fogyaszt alkoholos italokat, az negatív hatással lehet a pajzsmirigyre és a nemi hormonokra is, a hormonháztartás felborulásával.

A bűnlajstrom ezzel nem ér véget. Hiába tartom egészségesnek a vörösbort és fogyasztom mértékkel alkalmanként, tudni kell róla, hogy értágító hatása miatt a bőr kipirosodásához vezet, bizonyos személyeknél rosaceát okoz.

Néhány alkoholos ital energiaitallal párosítva duplán árt, ugyanis a különböző vegyi anyagok, koffein és cukor bizony gyulladáshoz vezet a szervezetben, amit nem lehet egy-két napos pihenéssel, alvással kompenzálni. Az alkohol és a koffein kombinációja kőkeményen felpumpálja a vércukrot és stimulálja a stressz hormonokat.

A krémlikőrök viszik magasan a pálmát, ha cukros italokról van szó, emellett a tejszín tartalmuk miatt rengeteg zsírt is tartalmaznak, ami a cukorral elég rossz kombináció, különösen az alakunkra nézve.

Mennyi idő alatt fejti ki bőrkárosító a hatását az alkohol? Gyorsan. 24 órával azután, hogy túl sokat ittunk, a bőr fakó, ráncos és püffedt lesz, később aknés, pattanásos és rosaceás.

Azt gondolom a mérték az érték, és ha az ember odafigyel arra, hogy mikor mennyit és mit iszik, elkerülhetőek a fent említett problémák.

A negatív hatások mellett meg kell említeni, hogy az alkohol mértékkel fogyasztva nem egyszer jó szolgálatot is tehet, hiszen az alkoholnak szerepe van a gyógyászatban. Az orvoslásban az alkoholt oldószerként használják, vízben nem oldódó alapanyagok folyékonnyá tételére, tinktúrák, ecsetelők, valamint külső bedörzsölők alkotó része. A hungarikumnak számító házi pálinkát többen használják néhány betegségre, például köhögésre és torokfájásra, gyomorpanaszok tüneteinek enyhítésére, emésztésre, megfázásra.

Sok idős embertől hallani, hogy a jóféle házi pálinkának köszönheti egészségét és azt, hogy szép kort megélt. Senkit sem szeretnék arra buzdítani, hogy bármilyen betegség esetén inkább a pálinkás üveghez nyúljon, mintsem orvoshoz forduljon, azonban ez az ital kis mértékben fogyasztva jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Ha az ünnepek ivászatát szeretnénk rendbe hozni, akkor érdemes gondot fordítani a bőrápolásra, krémeket, pakolásokat, olajakat alkalmazva, illetőleg belső kezelésként gyümölcsöt, zöldséget, natúr olajos magvakat fogyasztani, sok vizet inni.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.