Vegán étrend gyerekeknek?
- Dátum: 2019.11.22., 13:25
- Sipos Zsófia
- állati eredetű, egészséges, étkezés, étrend, gyerekek, gyümölcs, húsmentes, táplálkozás, vegán, vitamin, zöldség
A vegán életmód alapja az étkezési szokásokat tekintve az állati eredetű táplálékok (húsok, tejtermékek, tojás és méz) teljes kizárása, az életmódot tekintve pedig minden olyan termék használatának elkerülése, ami állati eredetű vagy állatokon tesztelt, mint például a kozmetikumok.
A vegán étkezés már a kutatók szerint is egy nagyon egészséges formája a táplálkozásnak, mivel a sok gyümölcs és zöldség bevitele csökkentheti a zsíros, húsos ételek okozta betegségek kialakulását. A testi egészség mellett pedig a környezetnek is hasznos lehet lemondani a húsfogyasztásról.
Természetesen a vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek is oda kell figyelni a tudatos táplálkozásra, a megfelelő vitaminokbevitelére.
Gyermekek között is egyre gyakrabban fordul elő, hogy valaki áttér a húsmentes étkezésre. Ez legtöbbször szülői döntés, de van, hogy maga a kisgyerek szeretné kizárni az állati eredetű termékek fogyasztását. Sokszor ez nem jelent tartós elköteleződést, de van, hogy a kisgyermekként vegán életmódot követő felnőttként sem tér vissza a húsfogyasztáshoz.
Szakértők szerint a vegán életmód bármelyik életszakaszban elkezdhető. A babák is születésük után – túlzással élve – vegán életmódot követnek az anyatejes táplálás miatt. A hozzátáplálás során is a kisgyerekek először valamilyen gyümölcsöt, zöldséget, majd gabonaféléket kezdenek el fogyasztani, amelyek mindegyike vegán.
Egy gyermek fejlődésénél különösen fontos a teljeskörű odafigyelés, amivel megelőzhető a hiánybetegségek kialakulása. Az egyoldalú táplálkozás sem a gyermek, sem a felnőtt szervezetnek nem egészséges. És bár a jól kialakított és felépített vegán életmód nagyon hasznos a gyerekek számára, inkább javasolt a vegetáriánus étrend követése, mivel a halak, tejtermékek fogyasztása során sokkal nagyobb koncentrációban jutnak hozzá a fejlődéshez nélkülözhetetlen B12 vitaminhoz és vashoz és fehérjékhez. Dietetikusok ajánlják a hús- és tejtermék fogyasztást, természetesen arányosan a zöldség- és gyümölcsfogyasztással. Ajánlásuk szerint egy 6 és 17 éves kor közötti fejlődő szervezet napi táplálékbevitelének majdnem egy negyedének kell állati eredetű tápláléknak lennie.
További információk találhatók erről a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?