Menü

„Ennyiért nem érdemes átöltözni”

„Öt kilométerért nem érdemes átöltözni” – mondta egy barátnőm évekkel ezelőtt egy kávézóban, és annyira megütötte a fülemet ez a kijelentés, hogy azóta is a fülemben cseng. Nemrégiben egy ugyanerről szóló cikkel találkoztam a világhálón és eszembe jutott egykori barátnőm véleménye, s az, mennyire bántónak éreztem ezt a kijelentést, minden futó nevében.

Senki sem félmaratonnal kezdte a futást, nem úgy születtünk, hogy mindjárt 10 km-t futottunk és nem is szabad úgy tenni, mintha sosem lett volna olyan korszaka az életünknek, amikor az első 3-4-5 kilométernek is örülhettünk.

Tíz éve futok, maratont is, mégis emlékszem, hogy háromszor kezdtem újra a nulláról. Szülések, műtét, egészségügyi problémák, sérülés-húzódás, pár hónap futásmentes kényszerpihenő, felépülés, újrakezdés. 2 km-rel. Aztán 3-mal. Többször kezdtem újra a semmiről és hoztam vissza a formámat arról a szintről, amikor 2km is öröm volt. De jártam úgy is, hogy a 2 km se ment. Sétáltam haza, pityeregve, húzva a bal lábam, mert annyira fájt a csípőm, s azzal léptem be az ajtón, hogy én már sose fogok többé futni.

Az első fájdalommentes kilométereknek úgy tudtam örülni, mint később a maratonnak. Az élet többször is visszadobott a startvonalhoz, az első méterekhez, a kezdetekhez, ahonnan újra fel kellett építeni magam. Akkor a 2-3 km is életmentő érzés volt.

Ez jutott eszembe akkor, amikor ismerősöm hozzám dobta, hogy 5km-ért nem érdemes elindulni. De érdemes. Nagyon is érdemes. Az az 5km fájdalommentesen óriási táv egy újrakezdőnek. Az az 5 km óriási táv egy túlsúlyos embernek, aki ha csak a felét sétálja, felét kocogja, akkor is pont 5 km-rel többet tett, mint aki csak fekszik otthon a kanapén.

A kocogás és a gyaloglás kombinációjával remekül fel lehet építeni az első 5 kilométert, amit majd szépen fokozatosan követheti a többi. Az 5 km pont 5-tel több, mintha semmit sem csináltunk volna. Az 5 kilométer már 12 és fél kör egy 400-as futópályán! Az 5km 30-40 perc folyamatos, kitartó mozgás. Ha heti háromszor, négyszer lefut valaki 5km-t, az 15-20 km-t jelent egy héten!

Arról nem is beszélve, hogy 5km-en emberek versenyt nyernek rekordidővel beleadva apait-anyait, 5km-t lehet résztávedzés jellegűen megfutni, ami maga az egyik legkegyetlenebb edzésforma, vagy lehet hegynek is felfutni 5km-t, máris nem tűnik ez olyan egyszerűnek, bagatellnek, igaz?

A futók sokszor abba a hibába esnek, hogy azt gondolják az a jobb, minél többet futnak, pedig ez közel sem igaz.

Kezdő, vagy újrakezdő futókat a fotelből felállítva, 5 km is bámulatos, tisztelni való távolság. Ehhez is hatalmas akaraterő és kitartás kell. 5km-rel el lehet kezdeni az átváltozást. 5 km azt jelenti, hogy nem vagyunk hajlandóak tovább egy fizikai nihilben élni. 5 km egy döntés, ami tele van lehetőségekkel.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?