Menü

Az agyrázkódás okai és (lehetséges) következményei

Elég, ha kimegyünk az utcára, és ott rosszul lépünk. Egy esés, egy szimpla ütés, egy rossz lépés is kialakíthat maradandó károkat bennünk. Az agyrázkódáshoz jóval kevesebb kell felnőttként, mint kisgyerekként. Egy tompa ütés a koponya valamely részére, még akkor is, ha hirtelen nem fáj annyira, nagyon veszélyes lehet.

Hogyan vehetjük észre az agyrázkódást?

A történés pillanatában leginkább sehogy. Vannak, akik utólag azt mondják, hogy érezték, amint az agyuk egy pillanatra megremeg, megrázkódik vagy vibrál. Mások azt mondják, hogy az ütést nemcsak kívülről, de belülről is érezték. Ám ez igen ritka, mivel maga az ütés egy pillanat műve, és abban a pillanatban a test még nem fogja fel a hatást. A koponyát ért trauma az azutáni percekben válik "valóssá", és meglehetősen fájdalmassá. A fejsérülést követheti szédülés, fülzúgás, megváltozott egyensúlyérzék, de lehet akár pillanatnyi emlékezetkiesés is a hirtelen következmény. Hosszabb idő eltelte után pedig a beteg tapasztalhat hányingert, tartós fájdalmat a koponya belső részén, szédülést, zsibbadást a végtagokban, étvágytalanságot, aluszékonyságot, fülcsengést vagy látászavart. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod egy ütés után, vagy akár csak párat közülük, azonnal fordulj orvoshoz! Az agyrázkódás legkisebb gyanúja is orvosi ellátást tesz szükségessé.

Miért szükséges orvos segítségét kérni?

Ha a gyanú felmerül, érdemes kivizsgáltatnod magad. Ugyanis amellett, hogy a szakemberek gyógyszert írhatnak fel, elrendelhetnek különböző idejű pihenőket, az eset súlyosságától függően. Ha a helyzet úgy kívánja, kórházban is benntarthatnak, de ha ez nem történik meg, akkor is érdemes otthoni fekvéssel és alvással töltened az elkövetkezendő pár napot. Ugyanis súlyos következményekkel járhat az, ha ezt a kényszerpihenőt elmulasztod. Az agyadnak nagy szüksége van arra, hogy regenerálódni tudjon, és a kapcsolatai helyreálljanak. Ha ezt a regenerálódási folyamatot állandóan megakasztod mozgással, ugrálással, megerőltetéssel, akkor nemcsak pillanatnyilag fogod magad rosszabbul érezni, hanem maradandó következményeket is elszenvedhetsz. Később ugyanis könnyebben erőt vehet rajtad a frontérzékenység, vagy a még kínzóbb migrén. Tehát, ha csak a gyanúja felmerül az agyrázkódásnak, azonnal látogasd meg az orvosodat, és mindenképp pihenj pár napot sötét, ingerszegény környezetben!

Varga Ágnes Kata

A legmagasabb glikémiás indexű ételek

A glikémiás index valójában egy számérték, amely az élelmiszereket egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Ezt eredetileg a cukorbetegek számára fejlesztettek ki, de érdemes alkalmaznia azoknak is, akik számára a betegségek megelőzése és a karcsú alak egyaránt fontos.A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnánk. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Ha magas a koleszterinszint…

Mindig azt hittem az elhízott embereknek mutat magas koleszterinszintet a vérképe, míg a vékony, szálkás, sportoló férjem véreredményét meg nem láttam. A magas koleszterin szinte már népbetegség. Mit tehetünk ellene?

A fényes haj titka

A szépségápolás során a bőr mellett a haj kapja a legnagyobb szerepet. A kezelése során a termékek mellett a használati módra is érdemes odafigyelni.

Ezek az ételek rendben tartják az emésztést!

Az emésztési problémáknak sok oka lehet, amely közül egy a kevés mozgás. A karantén hetei alatt kevesebb lehetőség van a rendszeres sportra, de érdemes odafigyelni rá.