Menü

Májbetegség tünetei

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok normális működéséhez.

A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és réz anyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.

A máj betegségei

Akut májbetegségek:

Az akut májbetegségek között a leggyakoribb a gyerek -, vagy fiatal felnőttkorra jellemző fertőző májgyulladás, melyet az „A” típusú májvírus okoz. A másik akut májbetegség a májtályog, ahol a tünetek súlyos gyulladást jeleznek.

Krónikus májbetegségek:

A krónikus májbetegségek leggyakoribb oka a túlzott alkoholfogyasztás, de ide sorolhatjuk az autoimmun betegségnek számító vírusos májgyulladást, valamint a vasraktározási és rézraktározási májbetegségeket is.

A különböző májbetegségek feltárásában fontos szerepe van a májfunkciós laborvizsgálatnak is, ami felvilágosítást ad a máj gyulladásos eltéréséről, az epe kiválasztásról és a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról.

Tünetek

A szemek is árulkodnak a májról. A szemfehérje besárgulása klasszikus, májgondokra utaló tünet. Az egészséges emberek szeme, tekintete általában tiszta, szemükfehérjenem zavaros. Ha ennek a résznek a színe megváltozik, illetve a szem véres lesz, a körötte lévő rész pedig bedagad, felpuffad és viszketni kezd, akkor ez a máj elégtelen működésére utalhat.

Bőrtünetek is utalhatnak májgondokra
A bőr testünk első védelmi rendszere - ha májunkkal gond van, elég hamar látszani kezd rajta. Májgondok tünete lehet, ha a bőr testünkön, arcunkon sárgás színűre változik, de ilyenkor előfordulhatnak kiütések, pattanások is.

A korai jelek sokszor enyhék, nem jellegze­tesek, így előfordulhat, hogy a beteg nincs is tudatában a betegségének, vagy a tünetek tévesen más betegség gyanúját kelthetik.

Korai tünet lehet a hasi fájdalom, a hányinger és/vagy hányás, a hasmenés, az étvágytalanság és az általános gyenge­ségérzés, fáradékonyság. A betegség előre­haladásával a tünetek is nyilvánvalóbbak és jellegzetesebbek lehetne. Ami biztosan tilos: az alkoholfogyasztás! Bármely májbetegség esetén, mivel az alkohol gyakorlatilag májméregnek számít.

Állandó fáradtság
A májprobléma első tünete lehet, ha valakit állandó levertség, kimerültség nyomaszt, és még a legkisebb feladat elvégzése után is borzasztóan kimerült lesz. A máj afféle energiaraktárként is funkcionál, betegsége esetén viszont a szervezetnek keményebben kell dolgozni a szükséges energia fenntartásához. Emellett a lassabban ürülő méreganyagok is súlyosbíthatják a fáradékonyságot.

Egy májbetegségek egyedi tünetei

Mivel különböző májbetegségek léteznek, így a tünetek általában az adott betegségre jellemzők.

Epekő esetén jobb felső hasi, sokszor a hátba sugárzó fájdalom, és zsíros ételek fogyasztása után a fájdalom fokozódik, hányinger jelentkezhet, akár hányás is előfordul. Ha az epehólyag begyullad, az lázzal jár.
Gilbert-kór esetén nincsenek markáns jellemző tünetek.
Májcirrózis esetén a tünetek egy része amiatt jelentkezik, mert a máj képtelen lebontani a szervezet salakanyagait. Más tünetek abból adódnak, hogy a test működéséhez szükséges fehérjéket a máj nem tudja előállítani, és befolyásolja a véralvadási funkciót, a másodlagos nemi jellegeket és az agyműködést. A tünetekhez az is hozzájárul, hogy nő a vénás ellenállás a májkapu-gyűjtőérben.

A máj optimális működése létfontosságú a szervezet egészségéhez, mivel többek között fontos szerepet játszik a zsírbontásban, a méregtelenítésben és ezenkívül mintegy ötszáz testi folyamatban.

Szerző :Udvari Fanni

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.